Hlavní obsah

Za nevěru mohou rodiče i nízké sebevědomí: Co všechno může vést k úletům i dlouhodobým poměrům

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Nevěra je stará jako samo lidstvo, respektive jako společnost prosazující monogamii. Někdo zahýbá, kde se dá, jiný zvládne být věrný celý život, někdo „ulítne“ jednou jedinkrát za život. Čím to je a co všechno má na sklony k nevěře vliv?

Článek

Pro někoho může být nevěra něco jako sport, pro většinu lidí je to ale spíš nešťastně zvolená forma úniku před vztahovými problémy a osobní nespokojeností. Odborníci se shodují, že pokud někdo nevěrný být chce, prostě bude, a kdo nechce, ten nebude. Nicméně existují okolnosti, které riziko záletů zvyšují.

1. Povaha a osobnost

Někdo je extrovert, miluje lidi, večírky, zábavu. Nemá problém se seznamovat, je komunikativní a otevřený. Druhý je introvert, který má radši klid, menší společnost, navazuje vztahy opatrně, a když už si někoho pustí k tělu, myslí to vážně. Z toho by se dalo usoudit, že jestli má někdo větší sklony k nevěře, bude to extrovert. Ale introveze není záruka věrnosti! „Introvertům trvá o něco déle, než navážou nové vztahy. Záleží tedy na tom, proč by nevěra vznikla: zda by byla jen na fyzické bázi, nebo by se introvert zamiloval. V prvním případě pro něj možná nebude takový problém být nevěrný, umí oddělit fyzično od rodiny a blízkých vztahů,“ říká životní koučka Lenka Procházka.

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Nevěrníci velice rádi svádějí svoje selhávání na stálého partnera. Ale jsou to oni, kdo se rozhodli řešit osobní anebo vztahové problémy tím, že lžou a podvádějíFoto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

2. Dětství a výchova

Možná jste vyrůstali v rodině, kde byla nevěra běžnou součástí života rodičů. Byla tolerovaná, přehlížená, nikdo ji jakoby nebral vážně. Nebo byla naopak zdrojem hádek a trápení… „Tyto zkušenosti se do dítěte samozřejmě otiskují,“ říká životní koučka Lucie Mucalová. Nevěrný rodič se tak může stát pro potomky „vzorem“. „Pokud jste doma nevěru zažili, můžete ji brát jako běžnou součást vztahu a bohužel ji také budete aplikovat ve vlastních vztazích,“ potvrzuje Lenka Procházka. Stejně tak se však může nevěra rodičů proměnit v odstrašující příklad a vy si budete dávat velký (a možná až přehnaný) pozor, abyste se jí vyvarovali. I tady platí, že v konečném důsledku jste šéfy svého života jen vy!

3. Sebevědomí

Obzvláště opakované zálety bývají často zoufalým pokusem, jak si zvýšit sebevědomí. Opravdu platí, že lidé s nízkým sebevědomím mohou mít k nevěře větší sklony. Jednoduše řečeno: hledají (leckdy podvědomě) kohokoli, kdo je alespoň na chvíli ujistí, že jsou atraktivní, zajímaví, prostě cenní. Tohle jedinci se zdravým sebevědomím nepotřebují, ti si jsou své hodnoty vědomi.

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Nevěra nemusí být pouze fyzická, někdy nedojde k sexu, ale k citovému spojení. Záleží pak především na tom, jak takové „vybočení“ vnímá dlouhodobý partnerFoto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

4. Spokojenost ve vztahu

Ano, rozhodně platí, že pokud je někdo ve vztahu nespokojený, tak má tendence utíkat a hledat útěchu (alespoň na chvíli) v náruči někoho jiného. Je to nešťastný a zcela nevhodný způsob, jak na krizi a problémy ve vztahu reagovat, bohužel je ale velmi rozšířený. Utíkat od potíží je totiž snazší, než je začít řešit. Mějte na paměti, že ve vztahu je potřeba spolu mluvit, nezakopávat problémy pod postel, nepěstovat si je, ale naopak se jim věnovat hned, jak nastanou. Jen tak si doma udržíte čistý vzduch, ve kterém vám oběma bude fajn a nebudete mít potřebu hledat pohodu jinde.

Reklama

Načítám