Hlavní obsah

Chcete dát dítě na víceleté gymnázium? Zvažte dobře všechna rizika a nepodceňte přípravu

Foto: Chinnapong, Shutterstock.com

Foto: Chinnapong, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na víceletá gymnázia můžete svou ratolest přihlásit do konce února. Než tak ale učiníte, zvažte všechna rizika, kterým může dítě čelit. To, že je nadané a učenlivé, ještě neznamená, že uspěje!

Článek

Představa, že se jedenácti- nebo třináctileté dítě dostane na školu, kde zůstane až do maturity, a pak má vyšší šanci k zvládnutí zkoušek na univerzitu, je lákavá. Navíc se tam bude rozvíjet jeho potenciál, k čemuž dost možná nemá na základní škole nejvhodnější podmínky. Zní to krásně, ale má to i svá úskalí. A právě ta je nutné pečlivě zvážit ještě před odesláním přihlášky na víceleté gymnázium.

Že vaše dítko umí už ve čtyřech letech číst a v první třídě ovládá násobilku, ještě neznamená, že by bylo na víceletém gymnáziu šťastné. Je důležité si uvědomit, že studium na této škole nevypovídá nic o inteligenci studenta, a každé dítě je jiné – a je třeba na to brát zřetel.

Máte génia? Možná je šťastný právě takhle

Každý rodič chce pro dítě to nejlepší. A když vidí, že má jeho ratolest lepší studijní potenciál než vrstevníci, začne přemýšlet o víceletém gymnáziu – a je to zcela přirozené. Není to ale spíš vaše přání než jeho?

Je nutné si s potomkem sednout a podrobně mu vysvětlit, co všechno to bude obnášet. Zatímco na základní škole se syn nebo dcera možná nemusejí moc učit, na gymnáziu by se to bez přípravy neobešlo. Často se také stává, že se malým studentům zhorší prospěch. A to nemusí křehká dětská psychika zvládnout.

„Je na rozhodnutí a zodpovědnosti rodiče, co je pro něj důležité, čemu věří a jaké má priority. Setkala jsem se s mnoha dětmi a každé mělo jinou motivaci jít na gymnázium,“ vysvětluje psychoterapeutka Kateřina Novotná a varuje přitom před možnými nástrahami: „Může se stát, že dítě na gymnáziu začne pociťovat emocionální stresúzkost, pokud se necítí dostatečně schopné zvládat náročný akademický program.“

Nechte dítě vyjádřit názor

Ne každé dítě je připraveno od základu změnit svůj volný čas a opustit kolektiv, na který je zvyklé od první třídy. Proto musíte s potomkem mluvit. „Otevřený a podporující dialog může pomoci lépe porozumět jeho potřebám a přáním a tím umožnit rodičům a dítěti společné rozhodnutí o výběru školy. Je přirozené, že jedenáctileté dítě není schopné pochopit náročnost studia,“ radí odbornice.

Však on to zvládne a zvykne si? V tomto případě tahle „osvědčená hláška“ neplatí. Děti jsou dnes jiné než dřív – často si jdou jasně za svým názorem a dokážou vzdorovat. Pokud se tedy dopředu domluvíte a vše si vysvětlíte, je to polovina úspěchu.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

K přijímacím zkouškám na víceletá gymnázia většinou domácí příprava nestačíFoto: Ground Picture, Shutterstock.com

Vyplatí se přípravné kurzy?

Dohodnout se musíte i na tom, zda a jak se bude dítě připravovat k přijímacím zkouškám. Názory na to, jestli se vyplatí investovat do přípravných kurzů, se liší. „Stal se z toho obrovský byznys,“ míní Kateřina Novotná. Na druhou stranu díky tomu, že školák navštěvuje přípravný kurz, může si předem vyzkoušet náročnost výuky a sám zhodnotit, jestli má na podobné tempo vůbec kapacitu.

V případě přijímaček rozhodně neplatí, že „za zkoušku nic nedáte“: poslat potomka na testy zcela bez přípravy (byť třeba jen domácí), je neskutečný risk, který se může podepsat na jeho psychice. Ale i když se pečlivě učíte, není od věci myslet také na eventuální nezdar a případné nepřijetí. „Je vhodné s dítětem o možném neúspěchu hovořit už během přípravy,“ apeluje odbornice. To poslední, co rodič chce, je, aby dítě ztratilo sebedůvěru nebo čelilo posměchu spolužáků.

V přípravných kurzech si školáci osvojí důležitou látku a naučí se pracovat s testy. „Doučování je zaměřeno nejen na znalosti, ale také na snižování stresu a budování sebevědomí,“ vysvětluje Petr Smejkal ze školy Populo, zaměřené přímo na doučování, a dodává: „Kvalitní příprava je nezbytná. Rodičům doporučujeme, aby si děti didaktické testy prošly ještě před ostrým termínem přijímacích zkoušek.“

Nenechte se ovlivňovat

I když jsou kolem toho, zda dítě na víceleté gymnázium přihlásit, nebo ne, stále velké diskuse, nenechte se nikým ovlivňovat. Jako rodiče nejlépe víte, co je právě pro vaši ratolest nejlepší a pro co má nadání. Poradit se můžete s třídním učitelem, výchovným poradcem nebo školním psychologem. Navíc, když nenastoupí na víceleté gymnázium, ať už z jakéhokoli důvodu, nic mu neuteče, výběr střední školy ho ještě čeká.

Jste chytří jako páťáci? Udělejte si kvíz a otestujte své všeobecné znalosti! Podobný test čeká děti u přijímaček na víceletá gymnázia.

Načítám