Hlavní obsah

4 kroky, jak si zvýšit sebevědomí! Naučte se zvládat kritiku a říkat ne

Foto: GaudiLab, Shutterstock.com

Foto: GaudiLab, Shutterstock.com

Reklama

Určitě není dobré mít sebevědomí příliš. Když ho ale máte pomálu, je to ještě horší. Takoví lidé to mají těžké nejen v partnerských vztazích, ale i v profesním životě. Ke zdravému sebevědomí se však dá dojít.

Článek

Sebejistota je jedna z mnoha složek osobnosti. Její míra má ale vliv na základní aspekty vašeho života. Ačkoliv přehnaně sebevědomí jedinci jsou možná otravní, skutečný problém mají spíš ti, kteří ho mají příliš nízké.

V partnerských a osobních vztazích bývají závislí a žárliví, mnohdy také velmi nedůvěřiví. Od pracovních úspěchů je vzdaluje strach z chyb a případného neúspěchu. Nezřídka mívají sklony k pocitům úzkosti, jsou náchylnější i ke stresové zátěži, často jsou permanentně v napětí.

Všechno tohle dohromady vede k tomu, že se pohybují v bludném kruhu. Každý neúspěch je pouze utvrzuje v tom, že lepší už to nebude. Ale může být! Sebevědomí je proměnná veličina. Můžete o ně snadno přijít, ale také se dá i celkem dobře nabýt. Co pro to udělat?

1. Skoncujte se sebekritikou

Přestaňte kritizovat sami sebe, snažte se vidět v dobrém světle. „Sebekritika vás nikam neposouvá, naopak vás brzdí a sráží. Kdykoli budete chtít říct, že jste něco neudělali dost dobře, vědomě to stopněte,“ radí rodinná koučka pro ženy Miroslava Marešová. Naopak se zaměřte na to dobré, i na zdánlivých neúspěších se snažte hledat pozitivum.

Foto: racorn, Shutterstock.com

Žárlivci a jedinci, kteří jsou ve vztahu závislí, obvykle trpí sníženým sebevědomímFoto: racorn, Shutterstock.com

2. Perfekcionismus škodí

Zodpovědnost, pracovitost, snaha dělat věci správně, to je v pořádku. Ale nic se nesmí přehánět a přílišná přísnost na sebe samé vám spíš škodí. Perfekcionismus je zabiják, to mějte na mysli!

Pokud nejste nikdy spokojeni sami se sebou, se svou prací, výkony, nemůžete mít dostatečné sebevědomí. Naopak se vlastně neustále zlobíte sami na sebe, máte špatnou náladu, jste unavení z toho, jak se pořád jen snažíte. Tohle musíte změnit a naučit se dovolit si být i trochu nedokonalí!

3. Buďte v kondici a fit

Sebevědomí sice nesouvisí s tím, jak vypadáte, zda jste hubení či baculatí, vysocí či malí, blonďatí či černovlasí. Budujte ale vlastní dobrý pocit, tady více než stoprocentně platí „ve zdravém těle zdravý duch“.

Takže o sebe pečujte, věnujte se sami sobě. Myslete na své zdraví, psychické i fyzické. „Snažte se proto být v dobré kondici a dělejte pravidelně něco pro své tělo. Například jděte plavat, vyrazte na dlouhou procházku, jezděte na kole, cvičte jógu, jděte na masáž. Dopřejte tělu také dobré a kvalitní jídlo. Být v dobré kondici a zdravý je základ pro vaše sebevědomí,“ říká Miroslava Marešová.

A myslete i na vaši duši a její rozvoj! Je jedno, zda se rozhodnete studovat univerzitu třetího věku nebo se přihlásíte do kurzu pletení. Cokoli, co vás baví, dělá vám dobře na těle i duchu, vykouzlí vám úsměv na tváři, vyvolá pocit, že jste něco zvládli, je nejlepší medicína.

Foto: racorn, Shutterstock.com

Správná míra sebejistoty je také základním předpokladem pro pracovní úspěchFoto: racorn, Shutterstock.com

4. Trénujte NE

Neumíte si říct o to, co chcete. A co je ještě horší, neumíte říct, když něco nechcete. Osvojit si schopnost říkat bez výčitek a špatných pocitů „ne“ je v rámci cesty za větší sebejistotou takový vyšší level. Tohle často totiž nedokážou ani lidé, kteří na tom se sebevědomím zas tak špatně nejsou.

Zkuste ale na tom začít pomalu pracovat. Není to samozřejmě nic, co se stane ze dne na den, podrobné kroky najdete v článku Jak se naučit říkat „ne“ bez pocitů viny. Jakmile si tuhle schopnost osvojíte, vaše sebevědomí se dostane na tu nejlepší úroveň.

A ještě jedna důležitá věc. Nebojte se dělat chyby. Je to normální a nic to nevypovídá o tom, co jste za člověka. Jak se poučit z chyb? Říkejte jim třeba nová zkušenost a hlavně si je nevyčítejte

Reklama

Související témata:

Načítám