Hlavní obsah

Románek se šéfem? Na tenhle černý scénář se připravte!

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Reklama

Pracovní oběd v drahé restauraci a zároveň rande? Vztah „dva v jednom“, kdy je váš milenec zároveň i šéf, přináší různá úskalí. V podstatě ničí osobní rozvoj a kariérní postup toho, kdo má ve firmě nižší postavení. Proč vám románek s bossem může uškodit?

Článek

Romantické schůzky se spolupracovníky nejsou ničím neobvyklým. Benjamin Le, kalifornský sociální psycholog, který se zaměřuje na výzkum mezilidských vztahů, pro magazín Science of Relationships odhaduje, že každoročně se minimálně polovina obyvatel planety v určitém okamžiku setká s flirtem či spřízněnou duší, která pracuje ve stejné firmě nebo je s ní nějakým způsobem provázána. Mezi těmito románky patří asi třetina vztahům mezi podřízeným a nadřízeným. Sám Benjamin Le přitom uznává, že randit se šéfem má své světlé i stinné stránky.

Zdroj štěstí i depresí

K těm lepším zkušenostem patří možnost kvalitnějších a zajímavějších kariérních příležitostí. Na druhou stranu se však někdo, v kom „boss“ najde zalíbení, dostává na černou listinu u kolegů. Že by roli hrála závist, nebo snad morálka? Tohle vyplynulo ze zajímavého experimentu!

Ve dvou studiích, zveřejněných v časopise Journal of Social and Personal Relationships, australská psycholožka a zároveň ekonomka Suzanne Chan-Serafin a její kolegové zkoumali účinky pracovních vztahů mezi podřízeným a šéfem. Účastníkům dali přečíst charakteristiku smyšleného zaměstnance advokátní kanceláře, včetně rozsáhlých informací o jeho osobě, kvalifikaci a možných kariérních příležitostech.

Dej si pozor, tahle slípka zanáší

Polovina respondentů byla informována, že tento svobodný zaměstnanec v současné době chodí s nadřízeným. Vědci si zároveň pohráli se slovíčky: někomu řekli, že se jedná o ženu, která randí se šéfem, jinému zase, že je to muž, kdo udržuje intimní poměr se svojí nadřízenou. Část dobrovolníků experimentu zase žádnou informaci, že by se ve firmě dělo něco mimořádného, nedostala.

Po přečtení různých scénářů o smyšleném zaměstnanci byli účastníci studie dotazováni, jestli by tohoto člověka doporučili pro nějaký program osobního rozvoje, který údajná společnost nabízí. Všichni, kdo měli informaci, že daná osoba udržuje poměr s nadřízeným, ji bez ohledu na její pohlaví, perfektní kvalifikaci či charakterové vlastnosti „hodili přes palubu“.

Foto: Dmitri Ma, Shutterstock.com

Začít si s nadřízeným má vážné důsledky – a je jedno, zda jste muž, nebo ženaFoto: Dmitri Ma, Shutterstock.com

Černá ovce na pranýři

Nikdo, komu bylo sladké tajemství prozrazeno, by kolegovi nepomohl dál se vzdělávat ani čerpat jiné firemní benefity. Objevovaly se poznámky, že takový vztah je nemorální, nepřípustný či vypočítavý. Navíc se ukázalo, že co se týče mužů, kteří randí se šéfkami, je situace ještě zapeklitější, než je tomu u žen spících se šéfy. Muže, kteří takto „podlézají“, nemůže vystát nikdo! Většina kolegů to vnímá jako podlost a jakousi „kudlu v zádech“.

Stručně řečeno, ačkoli je vztah s nadřízeným poměrně častý, pojí se s ním nemálo problémů. Benjamin Le k tomu podotýká, že pokud sami stojíte před podobnou volbou, zda si s někým takovým začít, zvažte všechna pro a proti. U kolegů totiž oblíbeni nebudete, a co se týče posílení kariéry, je nutné počítat spíš s nepříznivými podmínkami. Po návratu ze zajímavé stáže vám takovou příležitost okolí neodpustí.

A co vy? Už jste ve firmě zažili někoho, kdo randil se šéfem a zároveň byl oblíbený?

Reklama

Načítám