Hlavní obsah

Rouška vs. respirátor aneb Co o nich možná nevíte

Foto: CityZen

Rouška vs. respirátor aneb Co o nich možná nevíteFoto: CityZen

V záplavě tolika informací o rouškách a respirátorech, mezi kterými navíc panuje celá řada polopravd, je těžké se vyznat. Proto jsme se rozhodli přehledně vysvětlit a popsat to nejdůležitější, co byste měli vědět.

Článek

Respirátory se do našich životů i do zdravotnictví dostaly v podstatě ze dne na den. Dříve byly primárně ochrannou pracovní pomůckou. Není tak divu, že se v tom mnoho lidí neorientuje.

Co to vlastně znamená FFP?

V jednoduchosti řečeno, FFP je třída filtrace, která značí, jak malé částice dokáže respirátor pochytit. Od pevných a kapalných aerosolů ve třídě nejnižší (FFP1) až po dým, mlhu, bakterie a viry v třídě FFP3.

Důležité je také zmínit, že každý respirátor má i tzv. dýchací odpor. Abyste se přes něj nadechli, musíte vynaložit výrazně větší úsilí, než je u dýchání běžné, protože nadechovaný vzduch musíte nasát přes filtr. A to je také největší slabinou respirátorů. Pokud vám 100% nepřiléhá na tvář a vzduch při nádechu přisáváte kolem, ztrácí i ten nejlepší respirátor svoji funkci.

Z toho vyplývá, že klasická rouška nikdy nemůže nést označení třídy filtrace FFP! Nenechte se zmást. Filtrační schopnost samotné roušky je prostě slabá. Rouška chrání primárně vaše okolí. Proto se říká „tvoje rouška chrání mě, moje rouška chrání tebe“ a proto má smysl roušky nosit.

I v rouškách jsou rozdíly

Většina z nás přichází do styku hlavně s rouškami. Ať už doma ušitými, nebo těmi na jedno použití. I zde jsou ale rozdíly. Vedle roušek jednorázových a těch z běžné bavlny můžete narazit i na roušky se speciální úpravou.

Foto: CityZen

Klasická skládaná rouška CityZen s antibakteriální úpravouFoto: CityZen

Od trika k roušce

Unikátní roušky vyrábí například firma CityZen. Ta minulý rok zazářila jako Startup roku s chytrými triky, na kterých není vidět pot a odolají špíně.

Využili své zkušenosti z oblasti chytrých textilií a vytvořili 100% bavlněnou roušku s antibakteriální úpravou na vnitřní straně a vodoodpudivou úpravou na straně vnější.

Díky tomu je rouška velmi pohodlná (je z čisté bavlny a neobsahuje umělé materiály) a oproti běžné bavlněné roušce brání množení mikrobů, které na ní ulpívají při výdechu a které při delším nošení pak vdechujete zpět. Zatímco v běžné bavlněné roušce po delším nošení „bují“ život, rouška od firmy CityZen je stále čistá.

Foto: CityZen

Rouška CityZen s antibakteriální úpravou a kapsou pro filtrFoto: CityZen

Otestováno lékaři

„První prototypy testovali lékaři a sestřičky na dětském oddělení v chrudimské nemocnici. Oslovili nás a my jsme chtěli pomoci. Pak podstoupily náročný test v motolské nemocnici. Vůbec jsme neplánovali roušky prodávat,” říká Pavel Hrstka, jeden z majitelů firmy CityZen. „Roušky si zaměstnanci nemocnic tak zamilovali, že jsme se rozhodli rozšířit výrobu a nabídnout je i široké veřejnosti. V této nelehké situaci musíme všichni táhnout za jeden provaz.“

V nabídce najdete dva střihy. Klasický skládaný a pak roušku s kapsou na filtr, kterou můžete vylepšit o nanofiltr třídy FFP2. Díky tomu vzduch filtruje lépe než běžná rouška z bavlny. Nyní testují i dětské velikosti v zajímavých designech, které brzy obohatí jejich nabídku.

Reklama

Načítám