Hlavní obsah

Roušky i při sexu? Svět se mění a my s ním

Foto: Sotnikov Misha, Shutterstock.com

Foto: Sotnikov Misha, Shutterstock.com

Reklama

Tohle téma je momentálně vysoce aktuální. Můžete se v dlouhodobém vztahu nakazit koronavirem – přímo při milování? A měli byste na první rande s novým partnerem vyrazit s rouškou?

Článek

Když na jaře propukla první vlna pandemie koronaviru, statistické oddělení Pornhub, což je jeden z nejznámějších kanálů pro dospělé, zaznamenalo masivní nárůst vyhledávání u slov, jako jsou rouška či respirátor. Kromě toho si lidé sedící doma krátili volné chvíle sledováním erotiky, v níž hrály hlavní roli bílé pláště a různé škrabošky. To, co se před pár měsíci jevilo jako sci-fi, je nyní realitou. Nebo by aspoň mělo být. Opatrné sexuální chování včetně roušek teď totiž někteří odborníci skutečně doporučují.

Respirátor, rouška a sex

Zastřený obličej může vypadat při sexu neosobně, nicméně lékařka a kancléřka veřejného zdraví v Kanadě, Theresa Tam, obyvatele vyzvala, aby zvážili roušky a respirátory přímo při sexu. Apelovala tak na hlubší sebereflexi zvlášť mezi svobodnými lidmi, kteří momentálně randí a hledají v této nelehké době vhodný protějšek.

Zda se tato doporučení v zemi javorového listu (ve které jako první na světě začal fungovat nový způsob testování na koronavirus – kloktání) povedlo, zatím není známo, nicméně jistých změn sexuálních návyků si všimla i známá americká sexuoložka Laura Berman.

Foto: Kiselev Andrey Valerevich, Shutterstock.com

Sex s maskovaným chlapíkem má něco do sebeFoto: Kiselev Andrey Valerevich, Shutterstock.com

Jak změnil covid seznamování

„Pravda je taková, že pokyny o distancování kvůli covidu-19 způsobily revoluci v seznamování. Lidé jsou obezřetnější i ohleduplnější vůči tomu, s kým se fyzicky stýkají,“ píše na svém blogu. Příležitostný sex se stává mnohem méně přitažlivým. Ovšem i obyčejnou schůzku mezi dvěma dosud neznámými osobami většinou doprovází nošení roušek a méně osobní kontakt.

Vedlejší efekt pandemie

„Když potkáte na sociálních sítích někoho, kdo se vám líbí, můžete si spolu dát klidně virtuální sex. Nejen že nejste vystaveni riziku pohlavně přenosných chorob a nechtěného těhotenství, ale nehrozí vám ani nákaza koronavirem. Což se právě teď ukazuje jako velká výhoda vztahů online,“ pokračuje Laura Berman a poukazuje na to, že je každý den v kontaktu s lidmi, kteří se jí ptají, zda se mohou se svými partnery (stávajícími či potencionálními) mazlit a líbat.

„Myslím, že tenhle nový respekt ke zdraví svému i ostatních je do jisté míry opravdu dobrá věc. Doufejme, že se jedná o trend, který zaznamenáme i poté, až pandemie skončí,“ uzavírá sexuoložka. Ale jak to vlastně s těmi reálnými riziky vlastně je? Můžete se koronavirem nakazit čistě jen pohlavním stykem?

Postelové chování, které vede do karantény

Infekce covid-19 nepatří mezi pohlavně přenosné choroby, avšak k nákaze může při intimním kontaktu přece jen dojít. Expert na oblast veřejného zdraví, profesor Carlos Rodriguez-Diaz, který působí na washingtonské univerzitě, se pro britský deník The Guardian nechal slyšet, že daleko rizikovější než samotné pohlavní spojení, je líbání.

„Neexistuje žádný důkaz, že covid-19 lze přenášet vaginálním nebo análním pohlavním stykem. Líbání je však během sexuálního styku velmi častou praktikou a virus lze přenášet slinami, takže právě polibky jsou pravděpodobně nejefektivnějším způsobem šíření koronaviru,“ varuje expert.

Kašlete? Nechte si na sex zajít chuť

Ale nebojte. Obecně platí, že pokud nemáte vy ani váš protějšek žádné příznaky infekce dýchacích cest či jiné obvykle uváděné zdravotní potíže, kupříkladu suchý kašel nebo horečku, a nebyli jste v několika posledních dnech viru vystaveni (pohybovali jste se pouze doma), můžete se spolu líbat i milovat třeba do aleluja. Koneckonců, rouška nebo bílý plášť může váš sexuální život pěkně okořenit, ne?

Reklama

Načítám