Hlavní obsah

O co všechno přijdete, když se přestanete líbat?

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne, nechoď ke mně na méně než dva metry a hlavně si nech zajít chuť na polibek! Sociální distance světem vládne, stejně jako strach z dotyků a líbání. Jenže tím přicházíte o cennou schopnost: přirozeně vrozený cit pro výběr nejvhodnějšího partnera. Co dalšího je v ohrožení?

Článek

Součástí boje s koronavirem jsou zpřísněná hygienická opatření. Lidé se bojí podávat si ruce, natož si věnovat přátelská objetí nebo polibky. Sliny jsou totiž cestou přenosu a někteří experti se domnívají, že z pohledu rizika přenosu infekce covid-19 je líbání oproti jiným sexuálním aktivitám rizikovější! A právě tahle informace mnohé vylekala. Ale proč se přesto od polibků dlouhodobě neodklánět?

Důvody, proč se (rádi) líbáme

Kontakt ústních otvorů byl pozorován u široké škály živočichů včetně ryb, ptáků a primátů a slouží celé řadě funkcí – např. k hodnocení fyzických schopností a získávání potravy. Kontakt jazyků a výměna slin se však jeví jako namlouvací aktivita, která je jedinečná pouze pro lidstvo. Líbání je běžné u více než 90 % známých kultur! Setkání rtů s jinými rty je příjemné už jen proto, že ústa jsou erotogenní zónou, bodem rozkoše. Jedná se o oblast se zvýšenou citlivostí, která disponuje hojnou koncentrací nervových zakončení.

Foto: DenisProduction.com, Shutterstock.com

Líbání patří mezi typické chování při seznamováníFoto: DenisProduction.com, Shutterstock.com

Je to ten pravý?

Polibky vyjadřují náklonnost, povzbuzují vzrušení a rozvíjejí intimitu. Je to způsob, jímž se podporuje blízkost a posiluje pouto mezi blízkými. O to všechno teď vinou koronavirové pandemie mnozí lidé přicházejí. Ba co hůř, i hledání ideálního partnera je kvůli tomu o dost složitější!

Některé výzkumy naznačují, že polibky člověku pomáhají identifikovat dobré kamarády a navazovat s nimi pevná přátelství. Stačí letmý polibek na tvář (od kterého se teď upouští, protože se nedoporučuje kontakt na méně než dva metry) a hned víte, zda si s protistranou máte co říct.

Vědci se zároveň domnívají, že deset vteřin trvající líbání, při němž dojde k výměně 80 milionů bakterií, odděluje zrno od plev i co se týče potencionálních vztahů. Jazyk v ústech vám dá signál, zda je pro vás partner – coby možný otec vašich dětí – vhodnou partií. Solidní barometr pro fyzickou kompatibilitu!

Kdy je potřeba líbání nejvyšší?

Podle výzkumníků platí, že když vám někdo při líbání chutná a voní, je mezi vámi pozitivní chemická reakce, která odhaluje jedince vhodné pro založení rodiny. Vlastně za vás v takových chvílích mluví plodnost – bez ohledu na to, jaký má protějšek charakter... Snad i proto existuje teorie, že když jsou ženy v nejúrodnější fázi menstruačního cyklu (tou je ovulace), hodnotí líbání jako velmi důležité – tedy alespoň v porovnání s jinými dny v měsíci. Ovšem i po námluvách má nejen rozpoznávací a rozmnožovací smysl!

Polibek místo antidepresiv

Psychologové a antropologové, kteří se líbáním zabývali, dospěli k závěru, že jde o přenesení původního starého stravovacího zvyku předžvýkávání potravy kojencům. Zahrnuje potřebu získat vše, co obsahuje cenné živiny, vše, po čem tělo touží. Proto dnešní milenci cítí nepřekonatelnou potřebu se navzájem samou láskou sníst.

Během polibku navíc dochází k uvolňování dopaminu, oxytocinu a serotoninu, což jsou hormony, které snižují stres a úzkost, podporují spokojenost a přinášejí dobrou náladu. Také se mírně zvyšuje teplota a krevní tlak a dech je rychlejší, což stimuluje krevní oběh a posiluje plíce. Líbání má tak opravdu hluboký význam a doufejme, že se svět co nejdřív vrátí k normálu a polibky nebudou patřit mezi rizikové chování.

Co dalšího jste o líbání nevěděli?

  • Účinek chemických látek vyprodukovaných při líbání může zmírnit křeče všeho druhu.
  • Rozšíření krevních cév se podílí na úlevě od bolestí hlavy.
  • Bylo prokázáno, že líbání mírní projevy alergických reakcí spojených s pylem a roztoči v domácnosti.
  • Sliny kromě jiného obsahují testosteron, pohlavní hormon, který hraje roli v sexuálním vzrušení. Čím déle a vášnivěji se líbáte, tím více testosteronu se uvolňuje.

Varovné signály v novém vztahu. Tohle vypadá na špatný start!

Reklama

Načítám