Hlavní obsah

Rozvod je sblížil a chtějí být zase spolu. Je tohle možné?

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Od rozvodu uplynulo pár let a ti dva si zase rozumí. Je to opět láska a měli by se dát dohromady?Foto: nd3000, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se rozváděli, bylo to divoké. Mluvit se spolu naučili v podstatě jen kvůli dětem. Nyní po třech letech ale zjišťují, že je jim spolu zase dobře. Je návrat dobrý nápad, nebo bláznovství?

Článek

Karel (42) a Tereza (41) si před třemi roky prošli nehezkým rozvodem. Doma jim to vůbec nefungovalo, atmosféra byla hustá, hádky na denním pořádku. „Už jsme spolu nedokázali žít, vadilo nám všechno, co ten druhý udělal,“ vzpomíná Tereza s tím, že rozvod byl skutečně divoký. Jakýkoli pokus o normální rozhovor opět končil hádkou. „Máme dvě děti, takže jsme se po čase naučili ovládat a minimálně o těch provozních věcech se normálně bavit,“ dodává Tereza.

Dnes jsou jejich vztahy ale více než dobré. „Chodíme na večeře či obědy, tam řešíme samozřejmě hlavně děti, ale vlastně si ty chvíle užíváme i my. Jezdíme i na výlety s dětmi. Jen tak si voláme. Zase si spolu povídáme, jeden druhému v různých věcech radíme. Je až strašidelné, že se nám pak vlastně po sobě stýská a těšíme se na další setkání,“ popisuje Tereza.

Mohl ty dva rozvod skutečně tak sblížit? A bylo by správné, kdyby se k sobě zase vrátili?

Rozvod nesbližuje

Odborníci se shodli na jednom: Rozvod jako takový ještě nikdy nikoho nesblížil, to spíš ten čas, který žili odděleně. Za rozchodem totiž většinou stojí řada emocí a nenaplněných potřeb (touha po svobodě, po volnosti, chuť vyzkoušet život s jinými partnery a podobně). „Ve chvíli, kdy dojde k naplnění těchto potřeb, mohou si lidé uvědomit, že jim chybí to, co tak dlouho měli před očima,“ přiznává vztahová koučka ze Školy pro ženy Hana Wolf.

Jednoduše jakoby dozráli, vidí věci jinak. To, co bylo dřív velký problém, se dnes jeví jako malichernost.

Foto: Syda Productions, Shuttetstock.com

Rozvod nesbližuje, ovšem pauza, kdy si od sebe odpočinete, někdy anoFoto: Syda Productions, Shuttetstock.com

Na tohle pozor

Někdy ale může být touha po návratu spíš vztahovým kompromisem, což není dobře. Dost často to lidi k sobě táhne i z následujících důvodů, které ale v dlouhodobém horizontu vztahovou spokojenost nezajistí:

  • Zodpovědnost vůči dětem – „Je samozřejmě snazší vychovávat děti s vlastním rodičem než s novým partnerem. A i tohle hraje v rozhodování velkou roli,“ varuje koučka partnerských vztahů Kateřina Matláková.
  • Touha po bezpečí – Čas odloučení byl v mnohém moc fajn, ale nesl s sebou i řadu stresových věcí. A co si budeme povídat, nové věci jsou někdy trochu strašidelné, naopak ty, co znáte, ve vás vyvolávají pocit bezpečí.
  • Rozčarování z porozvodových vztahů – Pokud si oba prošli vztahy s někým novým a ty nevyšly, dokonce dopadly vyloženě tragicky, může nastoupit jakési rozčarování a pocit, že stejně nic nemá cenu a nikdy je nic lepšího nepotká. A k ex se chtějí vrátit spíš podle rčení „lepší vrabec v hrsti než holub na střeše“.
Foto: Phovoir, Shutterstock.com

Pokud spolu máte děti, vždy k sobě budete mít svým způsobem blízkoFoto: Phovoir, Shutterstock.com

Když se dáte dohromady

Jestliže se ale skutečně chtějí jeden k druhému vrátit, může to vyjít. Ale je tu samozřejmě velké riziko, že se časem vše vrátí do starých kolejí a vztah skončí katastrofou. Podruhé!

„Když už, tak bych se držela hesla pomalu, ale jistě. Nemusí se hned sestěhovat, spíš spolu trávit čas. Vyjasnit si, co jim v manželství nevyhovovalo. Shodnout se na tom, kde jeden i druhý dělal chybu. Měli by se domluvit, že se těchto věcí vyvarují a že se vzájemně mohou upozornit, když jeden nebo druhý zajede do starých kolejí,“ radí Kateřina Matláková.

A musí si hlídat pocit spokojenosti. „Pokud jsou spokojení, jedině dobře. Pokud ne, tak je potřeba mluvit,“ dodává Hana Wolf.

A jaké vztahy máte se svým ex vy?

Načítám