Hlavní obsah

Rozvodové právničky radí: Jak udržet vztah naživu? Tady je 6 doporučení!

Foto: El Nariz, Shutterstock.com

Až příliš mnoho párů končí u rozvodu, ale mnohdy by stačilo k udržení manželství celkem máloFoto: El Nariz, Shutterstock.com

Velká láska, svatba, rodina a nakonec rozvod. Takhle končí až nebezpečně mnoho párů. Proč? A jak udržet vztah naživu? To vám poradí dvě úspěšné britské rozvodové právničky.

Článek

Jen ve Velké Británii prý končí rozvodem 42 procent manželství. A právě mezi nimi strávily právničky Janet Clegg a Hilary Browne Wilkinson mnoho desítek let. Nabyté zkušenosti proměnily v rady, jak si udržet lásku a spokojené manželství.

1. Umění omluvit se

Vlastně nezáleží na tom, jak moc se milujete, v dlouhodobém vztahu je prostě nevyhnutelné, že si čas od času vzájemně ublížíte. Vědomě i nevědomě. Obyčejné „promiň“ nebo „Omlouvám se, mrzí mě to“, které přijde bezprostředně po incidentu, ale může spoustu bolesti vynulovat.

První pravidlo tedy zní „buďte k sobě ohleduplní“. Naučte se omlouvat, děkujte si, buďte k sobě pozorní. Ochota vyslechnout partnerovy pracovní starosti, čaj přinesený do postele, objetí. To jsou drobnosti, které jsou ale každodenním důkazem lásky a toho, že si jeden druhého vážíte.

Foto: Monika Wisniewska, Shutterstock.com

Obyčejné věci, jako je poděkování či omluva, dokážou zázrakyFoto: Monika Wisniewska, Shutterstock.com

2. Pozor na čas

Obě právničky se shodují na jednom – zdánlivě banální problémy dokážou zničit letité manželství. A jedním takovým, se kterým se setkávaly velmi často, je nedochvilnost. A je jedno, zda chodíte vy (či váš partner) pozdě kvůli špatné sebekázni nebo protože toho máte prostě hodně.

Zpočátku totiž partnerovu nedochvilnost vnímáte nejspíš jako roztomilý zlozvyk, zmatenost či roztržitost. Ale jak roky běží a přibývá filmů, jejichž začátky jste neviděli, vlaků, které vám ujely, a pohledů otrávených přátel, kteří na vás opět museli čekat, začnete to vidět spíš jako projev sobeckosti a neohleduplnosti. A je jen otázkou času, kdy vám dojde trpělivost. Oba se proto snažte pracovat s časem a nechoďte pozdě!

3. Pořádek versus chaos

Podobné je to i s udržováním pořádku ve vašem společném domově. Tváří se to jako hloupost, ale ztroskotá na tom mnoho párů. A není důležité, zda se jedná o neumyté nádobí v kuchyni nebo špinavé oblečení poházené po zemi. V partnerství už nejde jen o něco, co je potřeba uklidit, ale je to opět známka sobeckosti, lenosti a neúcty k tomu druhému. Je to signál toho, že vám je prostě úplně jedno, že váš protějšek si nemá po příchodu z práce v čem uvařit večeři nebo že první, co vidí ve dveřích, jsou vaše špinavé ponožky.

Foto: Luc Ubaghs, Shutterstock.com

Bohužel i na takových malichernostech, jako je třeba čistota v bytě, mnoho párů ztroskotáFoto: Luc Ubaghs, Shutterstock.com

4. Rozdílnost zálib

Nemusíte být jak dvě identické osoby, ale zásadní koníček byste měli mít společný. A je jedno, zda je to cestování nebo sbírání známek. Ale to, co vás baví nejvíc, je dobré sdílet. Z několika důvodů – trávíte spolu čas, zažíváte příjemné chvíle, ale také si nemůžete vzájemně vyčítat, že jeden z vás tráví čas mimo domov a utrácí peníze kvůli něčemu, co ten druhý rád nemá.

5. Hádky ano

Možná se to zdá divné, ale to, že se umíte pohádat, je dobré znamení. Tam, kde lidé dokážou o neshodách mluvit (byť to má ke klidné diskusi daleko), je ještě šance, oba totiž mají zájem a snahu něco vyřešit. Naopak rezignace a lhostejnost jsou jasnou známkou toho, že je vztah mrtvý.

Pokud se navíc během hádky dokážete vyhnout velkému křiku, hysterii, nadávkám a výčitkám, máte téměř vyhráno.

6. Sex

Možná si říkáte, že nedostatek sexu je příčinou konce mnoha vztahů. Jenže je to trochu jinak. Nedostatek intimity a chutě se milovat bývá spíš důsledkem jiných problémů. Pokud jste k sobě oba laskaví, dáváte si najevo lásku, dodržujete všechny předešlé rady, cítíte se spolu dobře a touha vás nejspíš neopustí. Nic nezabíjí vášeň víc než hrubost, lhostejnost a nulový respekt vůči druhému.

Máte za sebou rozvod? Na čem váš vztah ztroskotal?

Reklama