Hlavní obsah
3,3
(189)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Kombinace šťavnatého rybízu s hořkou čokoládou a opravdu výjimečně vláčným těstem je totální sladká dekadence! A co je ještě lepší? Tenhle dort zvládne i úplný začátečník.

30 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 dort
Na korpus:
  • 3/4 hrnku holandského kakaa
  • 3/4 hrnku vroucí vody
  • 180 g másla
  • 1,25 hrnku cukru moučka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 5 vajec
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
Na krém:
  • 200 g hořké čokolády
  • 200 g másla
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Na rybízovou náplň:
  • 3 hrnky červeného rybízu
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny na korpus.

Foto: Tomáš Rubín

Každý, kdo korpus ochutnal, si myslel, že je plný čokolády. Za vláčnost a ultra čokoládovou chuť ale může kakao, máslo a vajíčkaFoto: Tomáš Rubín

02.

Kakao prošlehejte s vroucí vodou. Změklé máslo ušlehejte s cukrem, solí a vanilkou do pěny. Po jednom pak zapracovávejte všechna vejce.

Foto: Tomáš Rubín

Kakao rozmíchejte ve vroucí vodě a do másla postupně zašlehejte cukr, sůl, vanilku a vejceFoto: Tomáš Rubín

03.

Nakonec zašlehejte i mouku s jedlou sodou a kakao rozšlehané ve vodě. Těsto vlijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte asi 50 minut při 180 °C, v polovině pečení korpus překryjte pečicím papírem, aby se nespálil.

Foto: Tomáš Rubín

Formu lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem jako na obrázkuFoto: Tomáš Rubín

04.

Nyní se pusťte do náplně. Čokoládu rozpusťte s máslem a vanilkovým extraktem na hladký krém – můžete to udělat jak na plotně ve vodní lázni, tak klidně v mikrovlnce (vždy po půl minutě ohřev zastavte a směs promíchejte). Krém nechte v lednici téměř zatuhnout – čas od času ho zkontrolujte a zamíchejte.

Foto: Tomáš Rubín

Na dozdobení pak potřebujete rybíz (k čokoládě je výborný i černý) a několik málo dalších ingrediencíFoto: Tomáš Rubín

05.

Dvě třetiny omytého a odstopkovaného rybízu smíchejte s cukrem a troškou vody, 10 minut povařte, poté rychle vmíchejte škrob a povařte další 3 minuty. Přidejte zbytek rybízu a nechte vychladnout. Studený korpus pak dvakrát prokrojte a promažte ho rybízovým džemem.

Foto: Tomáš Rubín

Třetinu rybízu do náplně nechte syrovou, zbytek spolu s cukrem a škrobem rozvařteFoto: Tomáš Rubín

06.

Vršek dortu ozdobte čokoládovým krémem pomocí cukrářského sáčku s hladkou zdobicí špičkou nebo jen tak „rustikálně“ širokým nožem. Kdyby byl krém moc tuhý, znovu ho trochu zahřejte a dobře rozmíchejte.

Foto: Tomáš Rubín

Malé špičky jsou extrémně jednoduché a přitom jako zdobení efektníFoto: Tomáš Rubín

07.

Na závěr klasicky přichází to nejtěžší – nechat dort alespoň 2 hodiny, ale ještě lépe do druhého dne, odležet...

Foto: Tomáš Rubín

Vláčný kakaový korpus, sladký čokoládový krém a výrazný rybíz tvoří až hříšně dobrou kombinaciFoto: Tomáš Rubín

Tip: Dort můžete krémem i celý potřít nebo, pro extra čokoládový zážitek, ho připravit dvakrát tolik a část dát i mezi pláty těsta k rybízu.

Pečete sami domácí dorty, nebo raději objednáváte od profesionálů?

Reklama