Hlavní obsah

Rybízový čokoládový dort. Snadněji to nejde!

Hodnocení:
(151)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
nízká

Kombinace šťavnatého rybízu s hořkou čokoládou a opravdu výjimečně vláčným těstem je totální sladká dekadence! A co je ještě lepší? Tenhle dort zvládne i úplný začátečník.

Ingredience pro:
1 dort
Na korpus:
  • 3/4 hrnku holandského kakaa
  • 3/4 hrnku vroucí vody
  • 180 g másla
  • 1.25 hrnku cukru moučka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 5 vajec
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
Na krém:
  • 200 g hořké čokolády
  • 200 g másla
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Na rybízovou náplň:
  • 3 hrnky červeného rybízu
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
Článek

Postup

Krok 1: Připravte si všechny suroviny na korpus.

Foto: Tomáš Rubín

Každý, kdo korpus ochutnal, si myslel, že je plný čokolády. Za vláčnost a ultra čokoládovou chuť ale může kakao, máslo a vajíčka

Krok 2: Kakao prošlehejte s vroucí vodou. Změklé máslo ušlehejte s cukrem, solí a vanilkou do pěny. Po jednom pak zapracovávejte všechna vejce.

Foto: Tomáš Rubín

Kakao rozmíchejte ve vroucí vodě a do másla postupně zašlehejte cukr, sůl, vanilku a vejce

Krok 3: Nakonec zašlehejte i mouku s jedlou sodou a kakao rozšlehané ve vodě. Těsto vlijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte asi 50 minut při 180 °C, v polovině pečení korpus překryjte pečicím papírem, aby se nespálil.

Foto: Tomáš Rubín

Formu lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem jako na obrázku

Krok 4: Nyní se pusťte do náplně. Čokoládu rozpusťte s máslem a vanilkovým extraktem na hladký krém – můžete to udělat jak na plotně ve vodní lázni, tak klidně v mikrovlnce (vždy po půl minutě ohřev zastavte a směs promíchejte). Krém nechte v lednici téměř zatuhnout – čas od času ho zkontrolujte a zamíchejte.

Foto: Tomáš Rubín

Na dozdobení pak potřebujete rybíz (k čokoládě je výborný i černý) a několik málo dalších ingrediencí

Krok 5: Dvě třetiny omytého a odstopkovaného rybízu smíchejte s cukrem a troškou vody, 10 minut povařte, poté rychle vmíchejte škrob a povařte další 3 minuty. Přidejte zbytek rybízu a nechte vychladnout. Studený korpus pak dvakrát prokrojte a promažte ho rybízovým džemem.

Foto: Tomáš Rubín

Třetinu rybízu do náplně nechte syrovou, zbytek spolu s cukrem a škrobem rozvařte

Krok 6: Vršek dortu ozdobte čokoládovým krémem pomocí cukrářského sáčku s hladkou zdobicí špičkou nebo jen tak „rustikálně“ širokým nožem. Kdyby byl krém moc tuhý, znovu ho trochu zahřejte a dobře rozmíchejte.

Foto: Tomáš Rubín

Malé špičky jsou extrémně jednoduché a přitom jako zdobení efektní

Krok 7: Na závěr klasicky přichází to nejtěžší – nechat dort alespoň 2 hodiny, ale ještě lépe do druhého dne, odležet...

Foto: Tomáš Rubín

Vláčný kakaový korpus, sladký čokoládový krém a výrazný rybíz tvoří až hříšně dobrou kombinaci

Tip: Dort můžete krémem i celý potřít nebo, pro extra čokoládový zážitek, ho připravit dvakrát tolik a část dát i mezi pláty těsta k rybízu.

Pečete sami domácí dorty, nebo raději objednáváte od profesionálů?

ynezorPumanzeSaNyknalC