Hlavní obsah

Rychlá, zdravá a levná večeře? Pusťte se do kuskusu!

Foto: Jakub Jurdič

I malé množství kuskusu dokáže nasytit rodinu!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Pokud i vám dochází inspirace, čím nasytit několik hladových krků, a nechce se vám utrácet hodně peněz, pak jste tu správně. Do boje totiž vstupuje kuskus!

Článek

Výjimečnost kuskusu tkví v tom, že je rychle připravený, výživný, chutný a hodí se snad ke všemu! Ať už se rozhodnete pro kukusový salát, uděláte ho jako přílohu nebo připravíte zapečenou variantu, určitě nebudete litovat!

Rajčatový kuskus s krkovicí

Na 4 porce potřebujete:4 plátky vepřové krkovice, 1 cibuli, hrst cherry rajčat nebo 1 velké rajče, 1 lžíci rajčatového protlaku, 1 stroužek česneku, 5 sušených rajčat, sůl, pepř, 250 g kuskusu, 250 ml zeleninového vývaru, lžíci olivového oleje

Foto: Jakub Jurdič

Zkombinujte čerstvá a sušená rajčata. Výsledek vás mile překvapí!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Na rozpálené hluboké pánvi společně opečte nahrubo nakrájenou cibuli, nasekaný česnek, rajčata na kostičky a sušená rajčata. Po 5 minutách směs zasypte kuskusem, promíchejte a zalijte připraveným vývarem. Stáhněte a nechte vařit tak dlouho, dokud se všechen vývar nevsákne. Nakonec přidejte rajčatový protlak a zamíchejte. Krkovici osolte a opepřete, zprudka opečte a podávejte spolu s kuskusem.

Kuskus s karamelizovanou kořenovou zeleninou

Na 4 porce potřebujete: 2 mrkve, 1 větší celer, 300 g kuskusu, 2 lžíce třtinového cukru, 1 lžíci másla, 250 ml zeleninového vývaru, pár lístků bazalky

Foto: Jakub Jurdič

Kořenové zeleniny je v zimě všude dost. Tak proč toho nevyužít?Foto: Jakub Jurdič

Postup: Nejprve kuskus nasypte do hlubší nádoby, zalijte vařícím vývarem a nechte asi 10 minut odpočinout pod pokličkou. Mezitím očistěte a nakrájejte zeleninu na větší kousky. Na pánvi nechte rozehřát máslo a zeleninu pozvolna opékejte asi 10 minut. Nakonec oheň stáhněte, zeleninu zasypte cukrem a dokonale promíchejte. Podávejte smíchané s kukusem a natrhanými lístky čerstvé bazalky.

Zapečený lilek plněný kuskusem

Na 4 porce potřebujete: 2 středně velké lilky, 250 g kuskusu, 200 g balkánského sýra, 200 ml zeleninového vývaru, snítku čerstvého tymiánu, 200 ml zakysané smetany, sůl, pepř

Foto: Jakub Jurdič

Lilek, sýr a kuskus. To nemůže dopadnout jinak než skvěle!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Stejně jako v předchozím receptu nejdříve kuskus zalijte vroucím vývarem. Lilek podélně rozkrojte a vydlabejte jeho dužinu. Tu nakrájejte nadrobno, mírně posolte a nechte asi 10 minut na utěrce vypotit. Potom ji smíchejte s balkánským sýrem pokrájeným na kostičky, nabobtnaným kuskusem a lístky čerstvého tymiánu. Zbytek lilku touto směsí naplňte, vložte do trouby a pečte asi 40 minut na 190 °C. Podávejte s omáčkou ze zakysané smetany, soli, pepře a najemno posekaného tymiánu.

Jak upravujete kuskus vy? A jaké jsou vaše oblíbené levné večeře? Podělte se s námi v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám