Hlavní obsah

Rychlejší hubnutí? Vyzkoušejte vápníkovou dietu!

Foto: Thinkstock

Pokud doplníte mléčné výrobky zeleninou, ovocem a kouskem libového masa, dostane vaše tělo všechno, co potřebuje – a bez zbytečného balastuFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte rádi mléčné výrobky a nedělá vám potíže sníst jich větší množství? Pak je takzvaná vápníková dieta určená právě pro vás. Nebudete mít hlad a zhubnete rychleji – vápník totiž podporuje spalování tuků!

Článek

Proč byste si měli zvolit zrovna tenhle stravovací režim? Důvodů je hned několik.

„Zakysané mléčné výrobky, které jsou základem vápníkové diety, mají nízký glykemický index, takže nebudete pociťovat hlad. Vaše kosti dostanou vápníkovou ,injekci´, samozřejmě za předpokladu, že vyšší podíl těchto výrobků zůstane ve vašem jídelníčku i nadále. A budete hubnout snadněji, protože vápník napomáhá spalování tuků,“ říká MUDr. Václava Kunová, poradkyně iniciativy Vím, co jím a piju a odborný garant poradny Rozumné hubnutí.

Týdenní probiodieta podle Václavy Kunové nastartuje vaše spalování a navykne tělo na nižší příjem energie.

1. den:

Snídaně: do 200 g bílého jogurtu vmíchejte lžíci jemných ovesných vloček a nakrájené ovoce (mandarinku, půl jablka nebo hrušky).

Přesnídávka: 250 ml kefíru nebo acidofilního mléka.

Oběd:150 g polotučného tvarohu a 200 g bílého jogurtu smíchejte, osolte a dochuťte pažitkou nebo jinými bylinkami.

Svačina:500 ml jogurtového mléka s nižším obsahem tuku.

Večeře: 200 g vařeného květáku nebo jiné zeleniny přelejte dresinkem, připraveným z 200 g bílého jogurtu a ochuceným česnekem a bylinkami.

Celkem za den přijmete 4200 kJ, 54 g bílkovin, 33 g tuků a 1450 mg vápníku

Foto: Thinkstock

Jogurt prospěje vašemu trávení a dodá kostem vápník. Raději ale zvolte bílý, který si dosladíte medem nebo ovocemFoto: Thinkstock

2.–7. den

Snídaně: 100 g tvarohu a 150 g bílého jogurtu smíchejte s nakrájeným ovocem. Ovoce střídejte, ale vyhněte se banánu. Doplňte kouskem celozrnného pečiva.

Přesnídávka: 500 ml kefíru nebo acidofilního mléka (můžete pomalu popíjet celé dopoledne).

Oběd:150 g masa (kuře, krůta, ryba), salát z 250 g čerstvé zeleniny a jogurtového dresinku (2 lžíce bílého jogurtu, lžička panenského olivového oleje, smíchejte a dochuťte solí, česnekem, bylinkami a citronovou šťávou).

Svačina: 200 g ovocného jogurtu s náhradním sladidlem (Jogobella light, Yoplait, Vitalinea).

Večeře:200 g dušené zeleniny (každý den jiná), vařené vejce. Místo vajíčka si můžete dát třeba 100 g kvalitní šunky, 50 g eidamu, 100 g cottage, 100 g tuňáka ve vlastní šťávě, 100 g vařeného hovězího masa nebo 100 filé z tresky.

Celkem za den přijmete 5000 kJ, 75 g bílkovin, 42 g tuků a 1150–1500 mg vápníku.

Jak pokračovat, když super vápníkový týden skončí?

„Po skončení týdenní vápníkové kúry začněte do jídelníčku zařazovat i malé množství příloh – například 150 g brambor nebo 100 g rýže – a pečiva. Stále ale dodržujte základní zásady,“ radí doktorka Kunová. Které to jsou?

  • Jezte 5x denně.
  • Každý den zařaďte do jídelníčku bílý jogurt a vypijte 500 ml kefíru nebo jogurtového mléka.
  • Dopřejte si 500 g zeleniny denně (syrové i tepelně upravené).
  • Nejméně třikrát týdně si zacvičte nebo jděte na delší svižnou procházku.
  • Pokud chcete dál hubnout, po měsíci si můžete vápníkový týden zopakovat.
Foto: Archiv firem

Pomocníci na hubnutí? Tady jsou! Na foto (zleva): přípravek Slimax (90 + 10 tobolek) s vlákninou vytváří pocit nasycení a snižuje kalorický příjem. Vieste Chitosan extra (50 tablet) vám dodá probiotika i chrom. Doplněk stravy Renuto Lipoxal Xtreme (120 + 60 tablet) se zeleným čajem zvyšuje intenzitu spalováníFoto: Archiv firem

Líbí se vám takový způsob stravování? Vyzkoušíte ho?

Reklama

Související témata:

Načítám