Hlavní obsah

Andulčin nákyp s jablky

Hodnocení:
(184)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Úsporná kuchařka od Anuše Kejřové patří mezi české klasiky, a proto jsme si odsud vypůjčili tento báječný recept. Podle které Andulky je nákyp pojmenovaný už asi nezjistíme, kombinace jablek, mandlí, rozinek a jemného piškotového těsta je každopádně skvělá.

Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Na náplň
  • 2 jablka
  • 2 hrsti mandlí
  • 2 hrsti rozinek
  • 2 lžíce skořicového cukru
Na těsto
  • 2 vejce
  • 50 g cukru krupice
  • kůra z půlky citronu
  • 60 g hladké mouky
Na formu
  • máslo na vymazání
  • strouhanka na vysypání
Článek

Postup

Krok 1: Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte je na tenké plátky. Formu vymažte máslem, vysypte strouhankou a jablka urovnejte na dno formy, měla by být zaplněná asi do třetiny až poloviny výšky.

Krok 2: Posypte skořicovým cukrem (jeho množství upravte podle sladkosti jablek), nahrubo nasekanými mandlemi a rozinkami.

Krok 3: Troubu zapněte na 180 °C a připravte si těsto. Celá vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny, lépe to jde nad horkou lázní. Když směs zcela zchladne, vmíchejte strouhanou citronovou kůru a prosetou mouku. 

Krok 4: Hotové piškotové těsto rozprostřete do formy na jablka a uhlaďte. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut dorůžova.

Jablečné moučníky jde připravovat nejrůznějším způsobem. Z babiččina receptáře vám zachutnají i jablka v županu nebo koláč sypaný perníkem.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek