Hlavní obsah

Trendy šátky a šály. Vyberte si

Foto: kallma.dk

Nejoblíbenějším materiálem je stále vlnaFoto: kallma.dk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzim už je za dveřmi a vy jste si ještě nepořídila tu pravou šálu nebo šátek? Pak je nejvyšší čas. Letos jsou totiž podle módního diktátu naprostou nezbytností vašeho celkového outfitu. A jaké budou IN? Absolutním hitem je objemná háčkovaná šála s bohatými třásněmi.

Článek

Nebojte se smíchat materiály

Šála nebo šátek už dávno nejsou součástí našich šatníků jen čistě z praktických důvodů, tedy, že nás především zahřejí v chladnějším počasí. Dnes už se staly nezbytným doplňkem, kterým můžeme doladit, ozvláštnit i podtrhnout naše oblečení a vizáž. „Trendem letošní sezony je míchání rozdílných materiálů, textury a vzorů. V kolekcích najdete pletené šály, nadýchané vlněné šály či naopak jemné hedvábné šály,“ prozrazuje novinky Jana Matúšová, manažerka pro komunikaci Marks & Spencer Czech Republic.

Foto: archiv firem

Šála či šátek se nosí jako doplněkFoto: archiv firem

Mezi šátky se drží na první příčce stále oblíbené pashminy, tedy tenké šátky utkané z kašmírové vlny, které můžeme nosit na několik způsobů a hodí se jak ke sportovnímu, tak k elegantnímu stylu. „Velké pashminy je možné nosit jako klasickou šálu nebo efektně přehozenou přes ramena. Zahřeje a je ideální na podzim, kdy se rychle mění teplota. Vejde se do kabelky a dá se použít mnoha způsoby. Doporučujeme nebát se barev a kombinací a podzimní oblečení rozsvítit nějakými výraznými barvami," říká Zuzana Nailah Mazurová z internetového e-shopu sariobchod.cz.

Po vzoru Francouzek se u nás také stávají čím dál tím populárnější malé luxusní šátky z přírodního hedvábí, které se často prodávají i ručně malované. Oblíbené jsou hlavně díky exkluzivnímu vzhledu a vysokému lesku. Menší šátky a šálky kolem krku mohou být krásným doplňkem i do práce k jinak nevýraznému kostýmku.

Foto: sariobchod.czInspirujte se různými způsoby vázání

Novinkou je cyklámenová barva

Pro letošní sezonu se objevují šály především v hnědých odstínech, ale i barva olivově zelená, šedá, modrá a fialová. Vyhledávanou je nově barva cyklámenová, což je jakoby růžovofialová až vínová (viz foto druhý zprava – šátek, jehož barva přechází od světle růžové až po cyklámenovou). Takové pastelové barvy vyniknou zejména k jednoduchému outfitu, jakým je bílé tričko a džíny. Dříve se hodně ladila barva šály či šátku s čepicí a rukavicemi, ale nyní se ve fantazii meze nekladou. Klidně můžeme mít vše různě barevné, ale taková pestrost vynikne k jednobarevné bundě nebo kabátu. Naopak ke vzorovanému oblečení se hodí spíše šály a šátky v jednom odstínu.

Foto: stylehive.com

V módě jsou opět nadýchané pleteninyFoto: stylehive.com

Střapce a třásně

Stejně tak jako v oděvech dominují ve vzorech a provedení šál proužky, zvířecí potisky, střapce a řasení. „Mám ve svém šatníku asi dvacet šátků a různých šál, které různě střídám podle oblečení, ale hlavně podle počasí. Nosím je často i na jaře jen tak k džínovým bundičkám. Skoro každý rok si udělám radost a koupím novou šálu nebo šátek, je to levný doplněk, který potěší,“ prozradila čtenářka Hanka (28) z Prahy. A bez jaké šály se letos neobejdeme? Absolutním hitem je objemná háčkovaná šála s bohatými třásněmi. Takže pokud máme „pletací“ babičky nebo jsme zručné a umíme zacházet s jehlicemi, můžeme si přesně takovou šálu nebo objemný šátek dokonce uplést či uháčkovat.

Už jste si letos pořídila tu pravou šálu? Tak nám prozraďte, kde a jakou v diskusi pod článkem.

Související témata:

Načítám