Hlavní obsah

Kočky a psi vs. nábytek: Jak mezi nimi nastolit mír?

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pustili se váš pejsek nebo kočička do pravidelné renovace domácnosti, při níž otočí každou místnost vzhůru nohama? Příčinou nemusí být špatné vychování, jako spíš jejich nespokojenost. Jak to napravit?

Článek

Život s domácími mazlíčky je skvělý. Neustále jste v něčí společnosti, o zábavu je také postaráno a jejich přítomnost má pozitivní vliv na lidskou psychiku. Občas se ale stane, že kam se vaše zvířátko pohne, objeví se naprostá spoušť a zničený nábytek. Pokud k tomu dochází hlavně ve vaší nepřítomnosti, je velmi pravděpodobné, že se vám tím zvíře snaží něco říct.

Zůstaňte v klidu

Žádné zvíře neničí nábytek, dekorace nebo obuv jenom proto, aby vás naštvalo nebo aby se pobavilo. Když proto příště narazíte na výsledky jeho činění, zachovejte chladnou hlavu a vyhněte se jakémukoliv křiku, nadávkám nebo trestu, které stejně nikam nevedou. Dvojnásob to platí u koček. Ty jakékoliv tresty a křik pochopí po svém a mohou k vám už napořád ztratit důvěru nebo své nevhodné chování ještě prohloubit. Namísto toho se zamyslete nad tím, jakou příčinu může takové chování mít.

Foto: Aleksey Boyko, Shutterstock.com

Ať už vám zvíře přichystá jakkoliv nepříjemné překvapení, zůstaňte v klidu a vyhněte se křiku i trestůmFoto: Aleksey Boyko, Shutterstock.com

I zvíře se může stresovat

Jedním z nejčastějších důvodů, proč se kočky nebo psi do demolování pouští, je stres a úzkost. Zatímco my lidé je zaháníme čokoládou, sportem nebo třeba povídáním s přáteli, zvířátka tak široké možnosti nemají a na své pocity se vás pokusí upozornit po svém. Stres může způsobit celá řada věcí, například stěhování, změna denního režimu, příchod nového partnera, odchod někoho blízkého, narození dítěte, rekonstrukce domácnosti nebo jen pořízení nového nábytku či vůně do bytu.

V takových situacích je třeba věnovat mazlíčkovi dostatek pozornosti. Ukažte mu, že ho máte stále rádi a je pro vás pořád stejně důležitý. Dejte mu najevo, že jste tu pro něj tím, že si s ním budete hrát, mazlit se a čas od času mu dopřejete oblíbený pamlsek.

Zjistěte příčinu

Pokud problémy do několika dnů nevymizí, sledujte zvířátko o něco pozorněji. Dochází k jeho řádění během vaší delší nepřítomnosti, ve chvílích, kdy se věnujete někomu jinému, při hlučnějších aktivitách, častějších návštěvách nebo když si ho méně všímáte? Jakmile příčinu odhalíte, vyjděte mu co nejvíce vstříc. Mnohdy přitom postačí přizpůsobit prostředí, v němž se zvíře nachází.

Kočkám připravte klidné místečko

Kočky potřebují dostatek klidu a nerušeného odpočinku. Připravte jim tedy vhodný pelíšek na místě, kudy se příliš často neprochází a kde není moc hluku. Kočku by nemělo nic rušit ani při jídle a vykonávání potřeby, na klidné místo proto patří i misky a kočičí toaleta. Nezapomeňte na vhodné škrabadlo, kde si může brousit své drápky, aniž by jí při tom lákal váš nábytek. Kočkám mohou pomoci i spreje nebo difuzéry s feromony, které jim zlepší náladu a uklidní je. O jejich použití a vhodném výběru se poraďte s veterinářem.

Nezapomeňte ani na mazlení, hraní, pravidelné česání nebo cokoliv, co vaší kočku baví. Kočky navíc moc rády naslouchají, nestyďte se proto s nimi mluvit.

Foto: Lavysh Natallia, Shutterstock.com

Kočky si své drápky potřebují pravidelně brousit. Aby je nelákal váš nábytek, pořiďte jim škrabadloFoto: Lavysh Natallia, Shutterstock.com

Pejsci potřebují dost podnětů

Pejsci vyžadují mnoho pozornosti. Na rozdíl od koček ocení pelíšek ve vaší blízkosti, dostatek společného času a co nejvíce hlazení. Pokud mu způsobuje největší úzkost vaše nepřítomnost, nezbývá většinou nic jiného než vyhledat pomoc u odborníků. Poradit vám může veterinář nebo zkušený cvičitel, který s vámi vybere vhodný výcvik. Dostupné jsou i služby psích psychologů.

Za psími útoky na nábytek, polštáře nebo botník může stát také málo pohybu, nuda a nedostatek podnětů pro jeho fyzický i psychický rozvoj. Zařaďte do vašeho programu delší procházky, běh a aportování. Vhodné je zapojit i mentální aktivity, jako je učení nových triků, hra na schovávanou nebo inteligentní hračky, které zaměstnají jeho pozornost a rozvinou motoriku. Jedná se o nejrůznější žvýkací hračky nebo deky a desky s kostičkami, pod něž lze schovat pamlsky a nechat pejska, ať si k nim najde cestu. Můžete je koupit na e-shopech či ve zverimexech nebo je snadno vyrobit a pejska jimi zabavit i za své nepřítomnosti.

Načítám