Hlavní obsah

Sametové pohlazení: Tento trendy materiál dokáže zútulnit a zateplit každý byt!

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Samet už dávno nepatří pouze do zámeckých komnat. Jedná se o moderní, na dotyk příjemný a u bytových návrhářů velice oblíbený materiál. Jeho skvělé vlastnosti určitě oceníte i vy.

Článek

Samet byl v minulosti vnímán jako materiál aristokratů a monarchů. Symbolizoval jejich bohatství, urozenost a přepych. A přestože je už dávno dostupný všem, v žádném případě neztratil punc luxusu. O tom, že samet je zpátky, svědčí i fakt, že se do něj zamilovala většina návrhářů a designérských firem. Tato tradiční krásná tkanina prostě už není vnímána jako něco příšerně nemoderního, ale naopak jako skvělý prvek, který propojuje staré s novým.

Samet vnáší teplo a útulno

Vzpomínáte na dny dovolené a hledáte, čím byste se zahřáli? Hity loňského roku, kožešiny a chlupaté polštáře, jsou však již passé. Nyní přichází éra sametu. Navíc není žádnou novinkou, že textilní materiály ovlivňují lidskou psychiku. A na samet se stačí jen podívat či se ho dotknout a cítíte se hned o něco příjemněji – jeho povrch a struktura totiž působí velmi pozitivním a uklidňujícím dojmem.

Foto: The French Bedroom Co

Růžový sametový přehoz se stane ozdobou vaší ložnice. Cena: 2099 KčFoto: The French Bedroom Co

Díky svému příjemnému dezénu váš byt doslova zabydlí a zateplí. A přitom je docela jedno, jestli máte sametové čalounění na židlích či sedačce nebo si z něj ušijete závěsy. Klidně si můžete pořídit jen sametový přehoz či třeba pár dekoračních polštářků. Samet je zkrátka materiál, který se do nadcházejících chladných dnů hodí přímo ideálně.

To potvrzuje i zakladatelka a kreativní ředitelka Westwing Home & Living Delia Fischer: „Sametové pufy, polštáře či pohovky jsou kousky, jež okamžitě změní náladu v celé místnosti. Navozují vznešenou a současně útulnou atmosféru, která je jako stvořená pro chladné podzimní večery.“

Foto: ALSO Home Ltd.

Sametové polštáře jsou ideálním doplňkem skandinávského stylu. Cena: od 399 KčFoto: ALSO Home Ltd.

Do pokojíčku i do loftu

Máte obavy, že se do vašeho moderního obýváku samet nehodí? Myslíte si, že patří spíše k luxusním interiérům typu glamour? Jste na omylu. Sametové doplňky skvěle podtrhnou kterýkoli styl. Protože odrážejí světelné paprsky, můžete s nimi kouzlit i v malých pokojích. Například sametové čalounění na pohovce, křesle, židli či sedačce je ideálním prostředkem k ozvláštnění všech interiérů, a to i těch ve skandinávském stylu nebo loftových bytů.

Foto: Westwing

K příjemné atmosféře přispěje i pár sametových polštářků. Cena: 669 KčFoto: Westwing

„Samet vám dodá do interiérů potřebnou dávku luxusu – jeho barevné odlesky vytvářejí kontrast k matným materiálům. Proto se teď hodně používají sametové pohovky v kombinaci s betonem v bytech inspirovaných lofty. Jeho měkký efekt vytváří také pocit útulnosti a pohodlí,“ upřesňuje Monika White, designérka a majitelka obchodů Le Patio.

Foto: Essential Home

Samet zaznamenal boom v 80. letech minulého století, takže se báječně hodí do retro interiérů. Cena: 39 000 KčFoto: Essential Home

A nesmíme zapomenout ani na vintage styl, kterému málokterý materiál sluší tak jako právě samet. Případná opotřebovanost tady není na škodu. Naopak! Dodá punc jedinečnosti. Vždyť právě kousky nábytku se sametovým čalouněním patří mezi ty, které se dědí a časem získávají na hodnotě. To potvrzují slova Moniky White: „Nezapomeňte – kvalitní samet je jako víno – čím starší, tím lepší.“

Foto: Pignut

Kouzlo sametového přehozu oceníte i v zimní zahradě. Cena: 1999 KčFoto: Pignut

Sametu sluší netradiční odstíny

Co se týká barevných kombinací, dá se říct, že samet miluje především ženské barvy. Proto s různými odstíny fialové, růžové či smaragdové určitě nešlápnete vedle. „Abyste se vyhnuli babičkovskému klišé – vínově červená těžkopádná pohovka – zvolte moderní kombinace: sametové pohovky moderních tvarů a netradičních barev, jako jsou smaragdově zelená, modrá nebo šedá,“ doporučuje Monika White.

Foto: The French Bedroom Co

Sametu odjakživa sluší smaragdově zelená. Do ložnice se v této barvě hodí třeba přehoz přes postel a dva polštáře. Cena: 3350 KčFoto: The French Bedroom Co

Foto: URBANARA

Bleděmodré sametové závěsy prosvětlí místnost. Rozměr: 135 x 260 cm. Cena: 2180 KčFoto: URBANARA

Výhodou je snadná údržba

Možná si samet vybavujete jako materiál, jehož údržba není příliš snadná. Časy se mění a materiál se už dávno nevyrábí pouze z pravé bavlny a hedvábí. Díky tomu je nejen cenově dostupný, ale hlavně odolný proti opotřebení a dobře udržovatelný. Mohou zato přidaná umělá vlákna, především elastan.

Sametové závěsy, přehozy a polštářky občas vyklepejte. V případě potřeby je můžete opatrně vyprat v ruce ve vlažné vodě nebo je odneste do čistírny. Čalouněný nábytek stačí vyluxovat, případné nečistoty z něj většinou odstraníte navlhčenou houbičkou. Chcete-li, můžete mu zhruba jednou ročně dopřát větší očistnou kúru: sametový povrch posypejte kuchyňskou solí a nechte působit přes noc. Druhý den stačí už jen použít vysavač a sedačka bude zase jako nová.

Foto: Le Patio

Zažitému babičkovskému klišé v podobě vínové pohovky z masivu se vyhnete kombinací odlehčené kovové kostry se sametovým čalouněním v elegantní šedé barvě. V rámci řady Sofa’chic si můžete sestavit vlastní pohovku a dát si ji vyrobit na zakázku. Stačí si vybrat tvar, nohy, bočnice, záda a potah. Po odsouhlasení ceny máte zhruba za deset týdnů svůj originální kousek k dispoziciFoto: Le Patio

Tak co říkáte? Podlehnete kouzlu sametu, nebo zůstanete u osvědčených materiálů, jako jsou vlna a kožešiny? 

Reklama

Načítám