Hlavní obsah

Šátek, baby-vak nebo krosničku?

Foto: koalababy.cz

Dětský šátkový vakFoto: koalababy.cz

Reklama

Jak nosit vaše dítě - v šátku, baby-vaku nebo v krosničce? Nabízíme vám přehled výhod a nevýhod jednotlivých možností!

Článek

Časopis Uzlíček

Každá z nás už alespoň jednou potkala jinou maminku, která při převozu dítěte nepoužila kočárek, ale nesla dítě v nosítku. Jste to i vy?

Jaké jsou výhody nošení dětí na těle?

  • Jakákoli doprava s dítětem v nosítku je bezproblémová
  • Není obtížné dostat se do přeplněných dopravních prostředků
  • Bez problému se vejdete do jakéhokoli obchodu, úřadu, instituce
  • Snadno a rychle můžete tyto prostory opustit
  • Snadno se dostanete i s dítětem do míst, kam je matkám s kočárkem vstup zakázán
  • Dítě nošené v nosítku vyžaduje méně pozornosti než dítě v kočárku
  • Před útokem cizí osobou je dítě chráněno vlastním tělem matky
  • Matka s dítětem v nosítku se může věnovat své práci, například uvařit oběd, obstarat domácnost nebo sourozence dítěte. Dítě se tak brzy účastní rodinného života.

Šátek

V šátku můžete nosit miminko již v porodnici. Šátek dle své délky od přibližně 3 až 6 metrů umožňuje velkou variabilitu úvazů.

Jaký úvaz zvolit?

  • Pro miminka, která ještě sama nesedí, jsou vhodné úvazy, kdy dítě v šátku spíše pololeží, jakoby zabalené do klubíčka. Pro tento účel potřebujete šátek dle své výšky cca do 4 metrů.
  • Děti starší devíti měsíců - Pokud chcete nosit dítě starší devíti měsíců, můžete je uvázat tak, aby vám sedělo před hrudníkem čelem k vám, popř. na zádech přivázané, jakoby v batůžku. K těmto úvazům potřebujete maximální délku 5,5-6 metrů.
  • Starší děti, které chcete jen občas poponést, např. na výletě, můžete nosit jen na boku. Prakticky se dají v šátku nosit děti od narození a horním váhovým limitem je jen vaše zdatnost a kvalita šátku, respektive hustota materiálu. Šátek umožňuje upoutání buď přes libovolné jedno rameno (jednodušší úvazy), či přes obě ramena, záda a hrudník (složitější úvazy).

Pozitiva

1) Vycházky i za mrazivého počasí - Nespornou výhodou šátku je, že dítě je natolik přitisknuto k mamince (jinému nosiči), že je v chladnějších obdobích zahříváno a zároveň vdechuje předehřátý vzduch (za předpokladu, že máte dítě spolu se šátkem schované pod svou bundou). Pediatři doporučují s novorozencem nechodit ven, pokud teplota vzduchu klesne pod -5 °C. Nízké teploty totiž kladou vysoké nároky na činnost srdce dítěte. Avšak v případě dítěte nošeného v šátku toto pravidlo neplatí. Zkrátka jej přivřete do své bundy a dítě je u vás „jako v inkubátoru".

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Není šátek jako šátek.Foto: samphoto.cz/jiunlimited

2) Pozitivní vliv na léčbu ortopedických vad - Nošení miminka v šátku může mít i pozitivní vliv na prevenci či léčbu ortopedických vad kyčelního kloubu. Vždy záleží na variantě úvazu šátku, která se liší pro daný případ. Například v úvazu zvaném kapsa sedí dítě v pozici roznožmo. V kyčelních kloubech je tak nastavena flexe (skrčení), zevní rotace (vytočení) a abdukce (roznožení). Pánev je podsazena, zatímco záda dítěte jsou úplně podepřena těsně uvázaným šátkem. U malých dětí je nutná i podpora hlavičky, kterou u šátku snadno vytvoříte přetažením látky, jež vede na rameno.

3) Podpora správného držení těla matky - Nošení dětí v šátku je přínosné i pro matku. Nejen že umožňuje navázat pozitivní citový vztah k dítěti, ale například úvaz, jenž využívá zkřížení šátku na hrudi i na zádech, simuluje tzv. zkřížené svalové smyčky a tím napomáhá matce správnému držení těla.

4) Bezproblémová přeprava dítěte

5) Dítě můžete mít kdykoli při sobě

Negativa

Riziko špatného uvázání - Nevýhoda šátku je zejména v riziku jeho špatného uvázání či nevhodném vložení dítěte do šátku. Vždy je nutné mít šátek pevně uvázaný na těle. Pokud je šátek povolen, dítě se neudrží ve správné pozici. Páteř dítěte je pak více namáhána v tlaku, rotována a ohýbána, krční páteř je zakláněna, kyčelní klouby jsou rotovány dovnitř, není zachováno podsazení pánve, apod. Pokud se ale naučíte vázat šátek správným způsobem (doporučuji navštívit alespoň dvouhodinový kurz pořádaný prodejci šátků), zcela jistě se vyhnete nesprávnému použití.

Baby-vak

Pozitiva

  • Bezproblémová přeprava dítěte
  • Dítě můžete mít kdykoli při sobě
  • Nehrozí riziko špatného úvazu jako u šátku

Negativa

  • Většinou umožňuje nošení jen malých dětí. Ze zdravotního pohledu je vak pro malé dítě vhodný proto, že v něm dítě leží obdobně zakulacené jako kdysi v bříšku maminky.
  • Většina baby-vaků neumožňuje řádné dotažení k tělu. Pokud se potřebujete pro něco sehnout, natáhnout apod., musíte vždy dítě přidržet jednou rukou, aby vám z vaku nevypadlo. Některé vaky je možné na jeho okrajích stáhnout šňůrkami pro vyšší bezpečnost miminka, přesto nikdy není dítě dotaženo maximálně k tělu matky.
  • Větší zátěž pro tělo. Vzhledem k tomu, že baby-vak se vždy poutá pouze přes jedno rameno a navíc těžiště dítěte je oddáleno od těžiště maminky (nosiče), nošení dětí ve vaku je pro nosiče více zatěžující než v šátku.
Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Praktický baby-vakFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Klokanka, krosnička

Pozitiva

  • Moderní vzhled
  • Dítě můžete mít kdykoli při sobě
  • Bezproblémová přeprava dítěte
  • Nehrozí riziko špatného úvazu jako u šátku
  • Ovládá se nejjednodušším způsobem (v porovnání s předchozími nosítky)
  • Nošení je pro nosiče velmi příjemné, neboť má na náramenních pásech polstrování

Negativa

Neumožňují přirozenou polohu pro novorozence a malé kojence, a tou je poloha pololehu v klubíčku, kdy jednotlivé obratle a meziobratlové ploténky nejsou zatěžovány gravitační silou, tudíž na ně není vyvíjen tlak. Obratle a měkké tkáně kolem nich jsou většinou v první polovině roku života dítěte chrupavčité, a proto jakýkoli tlak na ně je může tvarově deformovat. Posléze tak může vzniknout skolióza páteře.

Nejsou příliš vhodné pro děti, které ještě samy nedokáží sedět. Ideální věk je devět měsíců, takové dítě již samo vzpřímeně sedí. Protikladem je ale nosnost uváděná na nosítkách. Většinou na nich najdete poznámku, že jsou vhodné do 9 kilogramů. Jinými slovy, máte-li doma drobnější miminko vážící cca 7 kilogramů, můžete takovouto krosničku používat přibližně do roku, kdy vaše miminko váží 9 kilogramů. Na trhu ale najdete i krosničky, které jsou uzpůsobeny na vyšší zátěž dětí, my našli i nosnost 15 kilogramů.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Anebo krosnička...Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Při výběru tedy nesledujte jen cenu, značku a to, zda se vám krosnička líbí, ale prostudujte také možnost její zátěže. Nezaplatíte tak za výrobek, který budete schopni používat s miminkem jen velmi omezenou dobu.

Je tedy jen na vás, jaké nosítko si pro sebe a své miminko zvolíte.

Časopis Uzlíček srpen 2007

Reklama

Související témata:

Načítám