Hlavní obsah

Sauna vs. kryokomora: Co je vhodné pro vás?

Foto: thinkstock

Terapie horkem vám pomůže uvolnit se a zrelaxovat. Zase vám bude do smíchuFoto: thinkstock

Reklama

V čem pro vás může být užitečné saunování, nebo naopak pobyt v mrazivé kryokomoře? Co přesně od těchto regeneračních metod čekat, kdy je podstoupit a v čem vám pomohou? Víme!

Článek

Právě teď, kdy si roční období žádá vaše zklidnění a vnitřní rovnováhu, je vhodná doba na to, abyste se trochu víc postarali o své zdraví, imunitu a celkově pomohli tělu být fit. Ale jak na to?

Využít můžete například účinků terapie horkem nebo chladem. V čem se od sebe kromě teplot liší a která z nich je vhodná právě pro vás? Víme a prozradíme…

Horko, nebo chlad?

„Hlavní rozdíl, jak už je z názvu patrné, je rozdíl teplotní. Při kryoterapii podstupuje člověk teplotu minus 130 až minus 160 °C, a to jednorázově na krátkou dobu nejvýše tří minut,“ vysvětluje Jiří Nečásek z Kryosauny Praha. „V sauně je teplota podle jejího typu až okolo 100 °C a terapii provádíte opakovaně i desítky minut,“ dodává Jiří Nečásek.

Mráz nabuzuje, horko uvolňuje

Zásadní rozdíl vidí Jiří Nečásek v účincích. „Kryoterapie je nejčastěji užívána pro léčbu pohybového aparátu a některých kožních nemocí. Hodně si ji pochvalují také profesionální sportovci: jednak jako způsob rychlé regenerace nebo zotavení a jednak jako prostředek nabuzující organismus před výkonem,“ popisuje odborník. Kryokomora vás umí zbavit i aktuálních potíží – bolestí svalů nebo šlach.

Foto: kryopraha.com

Jirka Nečásek na terapii chladem nedá dopustit. Zde ho vidíte při vstupu do kryosaunyFoto: kryopraha.com

„Sauna určitě není na rozdíl od chladové terapie vhodná před sportovním výkonem,“ vysvětluje MUDr. Jan Hlusička. Umí ale tělu dopřát patřičný relax, stejně jako třeba masáž. Doplnění energie a síly necítíte ihned, ale až za dva dny. Upevňuje zdraví člověka, působí preventivně proti různým nemocem, posiluje odolnost a obranyschopnost, je vhodná k otužování. „Do sauny ale musíte chodit zcela zdraví, bez respiračních nemocí či zánětu šlach,“ uvádí Jan Hlusička. Saunu doporučuje coby prevenci a relaxační metodu.

Co umí ještě...

Terapie chladem:

  • Po pár minutách v tak nízké teplotě se začnou vyplavovat některé hormony (například endorfin, takzvaný hormon štěstí).
  • Na několik hodin až dní lze též pociťovat analgetický účinek, takže vás přestanou trápit některé bolesti.
  • Urychlí hojivé procesy tkání (kůže, svaly).

Horká sauna:

  • Umí zklidnit mysl.
  • Uvolňuje psychiku.
  • Pomáhá k lepšímu spánku.
  • Díky pocení detoxikuje.
  • Čistí dýchací cesty i pokožku.

Vedle účinků, způsobu léčby, i použití jsou rozdíly i cenové: chladová terapie vás vyjde na 300 korun (3 minuty plus někde i 20 minut na rotopedu), sauna 1 hodina od 150 korun.

Tak už nečekejte a vyzkoušejte!

Reklama

Načítám