Hlavní obsah

Trendy bytové doplňky? Září barvami!

Foto: Profilmedia

Pro děti byl připraven designový dětský koutekFoto: Profilmedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná i vy jste slyšeli o výstavě Designblok. Vlaječky, na kterých byl portrét chlapce s ovcí, zvaly kolemjdoucí do obchodu s krásnými věcmi – do přehlídky se tradičně zapojila nábytková studia, módní salony, obchody s doplňky, osvětlením i šperky. Že jste nic z toho neviděli? Podívejte se nyní.

Článek

Tématem letošního, jedenáctého ročníku Designbloku se stalo jaro 2010. Během šesti dnů mohli návštěvníci zhlédnout 212 prezentací, výstav a přehlídek na 63 místech po celé Praze. Mezi účastníky bylo také neuvěřitelných 63 obchodů s designem, interiérem a módou po celém městě, 24 módních návrhářů a na 125 designérských studií, designérů, škol a institucí.

Račte vstoupit

Designblok ovšem není tradiční výstavou. Kromě dvou takzvaných superstudií, která byla v pražských Holešovicích, se přehlídka konala v „normálních“ obchodech a salonech po městě. Cíl pořadatelů byl proměnit je na několik dnů v malé výstavní sály, do kterých lidé přijdou a podívají se na krásné věci. Jindy totiž většinu z nás odradí už cenovky u výloh, a proto se mnohým do obchodů nechce. Tento ostych ale v rámci Designbloku mizí, a tak si můžeme vyzkoušet posadit se třeba na pohovku za sto tisíc korun, aniž by to komukoli vadilo.

Navíc mnohé firmy představují v rámci Designbloku své novinky a často tady dochází k netradičnímu propojení, jako když světově uznávaná architektka Eva Jiřičná letos navrhla kolekci šperků pro značku Belda. Obdivuhodný byl i lustr Ronyho Plesla pro značku Preciossa a nebo třeba keramické tapety, které nabídlo Studio Piršč Porcelán.

Foto: Fluo

Do barev se převlékla i retro křeslaFoto: Fluo

Co se tedy nosí?

Stačilo si projít několik obchodů a každý si musel všimnout té změny: v módě jsou opět barvy! A právě ty výrazné jarní jako zelená, žlutá, červená nebo modrá. Objevují se hlavně na doplňcích a třeba pruhované lampy, polštáře, červené i žluté vázy a další drobnosti nešlo přehlédnout. Je v tom i určitý kalkul výrobců, protože tuší, že v době krize si jen málokdo troufne investovat větší částku do nového nábytku. A barevné doplňky přece jen vyjdou levněji a navíc se krásně kombinují s černou, šedou či bílou, která vládla interiérům ještě před rokem.

Své místo tradičně mají mezi trendy přírodní materiály, tedy hlavně dřevo, a to ve své původní podobě. A to se na Designbloku objevilo nejen v nábytkových studiích, ale také v různých alternativních expozicích designérů – příkladem může být nábytek vyrobený jen a pouze z bedniček na ovoce.

Foto: Wiesner Hager

Barvy jsou zpět nejen na DesignblokuFoto: Wiesner Hager

Hvězdy přijely ze zahraničí

Stejně jako v minulých letech se Designbloku zúčastnilo několik zahraničních hvězd, tou největší byla designérka Rianne Makkink, která tady představila nejen práce, jež vytvořila se studenty pražské VŠUP během jarního workshopu, ale v jedné z expozic se také objevily i zajímavé a netradičně pojaté kabinety, které zde představilo její studio Makkink Ty byly vidět v komplexu loftových bytů v areálu holešovického pivovaru, které navíc již samy o sobě stály za prohlédnutí. Další mladí zahraniční designéři se pak představili v rámci přehlídky Milky Way, tedy mléčná dráha.

Nabídka letošního Designbloku byla opravdu bohatá a aspoň malou ochutnávku najdete i v galerii v tomto článku, pokochejte se!

Reklama

Související témata:

Načítám