Hlavní obsah
Foto: Petr Makovička

Krásné léto vám přeje šéfkuchař Robert VodolánFoto: Petr Makovička

Pro horké letní dny je rizoto jako stvořené. Nebude vám po něm těžko a přitom báječně zasytí. Máme pro vás recept na úžasně odlehčenou variantu se špenátem a kuřecím masem.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 400 g rýže arborio
  • 200 g kuřecích prsou
  • 1 stroužek česneku
  • 300 ml smetany ke šlehání
    7
  • 200 g listového špenátu
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 lžička soli
K podávání
  • 100 g parmazánu
    7
  • 15 ks cherry rajčat
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Rýži zalijte dostatečným množstvím vody, mělo by jí být zhruba 2,5krát víc než rýže. Arborio se totiž vaří, a nikoli dusí. Není ji proto potřeba předem ani proplachovat. Uvařte ji na skus, u arboria to trvá obvykle 16–17 minut.

02.

Kuřecí řízky pak nakrájejte na malé kousky, osolte a orestujte je na olivovém oleji. Když začínají zlátnout, přidejte najemno nasekaný česnek a ještě asi minutu restujte.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

03.

Pokud používáte čerstvý špenát (350 g), nejdřív si jej na pánvi spařte na troše olivového oleje. Jestliže používáte mražený, rozmrazte jej a rovnou jej přidejte ke kuřecímu masu.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

04.

Nakonec směs zalijte smetanou, promíchejte, vložte uvařenou rýži, opět promíchejte a nechte ještě chvíli na plotně, aby rýže do sebe mohla vsáknout všechnu smetanu.

05.

Nakonec rizoto naservírujte pomocí formičky na talíř (pokud ji nemáte, tak z něj prostě a jednoduše vytvořte hromádku), dozdobte dostatečným množstvím parmezánu, a můžete podávat!

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie7 672,88 kJ
Bílkoviny61,91 g
Tuky101,01 g
Sacharidy168,98 g
Sůl4,27 g
SAFA50,04 g
Vláknina6,83 g
Cukry9,13 g
Související témata:

Načítám