Hlavní obsah

Očima padesátky: Dvě zlatá pravidla manželství? Nevětrat a nakupovat!

Foto: Ilustrace Lenka Samešová

Foto: Ilustrace Lenka Samešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třicet pět let od svatby! A ani jedna tabletka Lexaurinu. Podruhé už takový výkon zopakovat nedokážu. Což je škoda, protože návod na šťastné manželství mám jasně v malíku. No dobře, tak jenom na manželství. Ale i tak je to výkon.

Článek

Zlatá pravidla dlouholetého soužití jsou dvě. Zaprvé: Nevětrat! To vám v předmanželské poradně neřeknou a rovněž matky nevěst na toto téma ostýchavě mlčí. A přitom se jedná o úhelný kámen vztahu. Okno dokořán rovná se frustrující dialog o zbytečnosti výměny vzduchu, protože „ze smradu ještě nikdo nenastydl“. Jistěže větrám každý den. Ale včas dokážu zavřít. Neptejte se mě, jak poznám, co je to včas. Asi nějaký instinkt podobný tomu, jaký má naše fenka. Z křesla seskočí přesně deset minut předtím, než do dveří vstoupí páníček. Co na tom, že má na čumáku otlačené čalounění a v záhybu sedáku najdete granuli, již si tam ukryla pro všechny případy. Křeslo? Nikdy, říká její pohled. Okno? Nikdy, říká ten můj.

Ale nemusíte být hned tak ultimátní. Ono totiž úplně stačí řídit se desaterem. Zejména první bod mají muži v oblibě, neb praví: Nebudeš mít jiné bohy mimo mě. Já osobně s tím nemám problém. Pokud ovšem on dodrží devítku o manželce bližního. „A jak blízko musí bydlet, aby to byli bližní?“ ptá se manžel s nadějí v hlase a já si vzpomenu na jeho vnadnou kolegyni z Kozomína. „Mělnicko nebrat,“ odpovím a položím ruku na kličku okna, aby viděl, že to myslím vážně. Tady se žádná pravidla ohýbat nebudou, stačí, když se mu svěcení svátečního dne občas roztáhne na několik týdnů, neřkuli měsíců.

Nemám mu to za zlé, já zase bojuji se ctěním matky. Pochopitelně jeho. To víte, když vám někdo pětatřicet let vykládá, že oni s tatínkem to dělali líp (bodejť, proto má jedno dítě a já dvě), máte chuť ho praštit a ne ctít. Ale nezabiju. Ani ji, ani jejího syna. I když i takové myšlenky se občas vloudí. Kriminalisté z mordparty dobře vědí, proč nabádají partnery, aby se nikdy nehádali v kuchyni.

Ale zpět od desatera ke kruciálním pravidlům spokojeného vztahu. Tím druhým je narvaný šatník. Chytrý manžel nikdy ženě nevyčte novou sukni nebo kabát. Chytrý manžel tyto nákupy dokonce podporuje! Dobře totiž ví, že šatník jeho ženy musí být vždycky tak plný, aby se do něj žádný muž nevešel. Vždyť to říkám. Není to zase tak složité. No a teď už jen tu prvomájovou pusu!

Načítám