Hlavní obsah

Očima padesátky: Taky jste ušmudlaná?

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S kamarádkou Pavlou jsme už od dob střední školy dělily ostatní holky na „ušmudlané“ a „neušmudlané“. Byl to rozdíl nejen vnějškový, ale i charakterový.

Článek

Rozeznat se daly na první pohled. Ušmudlaná holka měla na sobě obvykle nějaký viditelný nedostatek: flek na šatech, puštěné oko na punčocháčích, čouhající ramínko, rozmazanou řasenku, vlasy trčící nesprávným směrem. Neušmudlaná se snažila být vždy jako ze škatulky. I její upravený zevnějšek mohl samozřejmě narušit vpád vnějšího chaosu, třeba v podobě příliš prudce podané skleničky červeného nebo bláta rozstřikujícího se od kol kolemjedoucích aut. Rozdíl byl v tom, jak na situaci reagovaly. Zatímco ušmudlaná holka si další skvrny často ani nevšimla, pro neušmudlanou byla taková nehoda zdrojem zděšení, důvodem zmizet na záchod a provádět složité operace pod vodovodním kohoutkem.

Do které skupiny patřím, to mi bylo jasné už od chvíle, kdy mi babička – znovu a znovu – kartáčovala záda kabátu od omítky se slovy: „Kde ses to zas opírala? To jsi holčička?!“

Ušmudlané a neušmudlané holky se ovšem neliší jenom upraveností zevnějšku. Ušmudlaná holka je víceméně smířena s tím, že ostatní na ní už od první chvíle vidí nějaký nedostatek. A tak je ochotna tolerovat nedostatky obecně, u sebe i druhých. Různé trapasy a selhání ji samozřejmě skličují, ale zdaleka ne tolik jako holku neušmudlanou, pro kterou se snaha o zdání dokonalosti stává úzkostnou pastí.

S postupujícím věkem se ovšem obě kategorie jaksi promíchaly. Za prvé, být ušmudlaná v padesáti už zdaleka není tak roztomilé jako ve dvaceti. Špína za nehty, kolena zelená od trávy nebo zablácené boty už nejsou známkou rozevláté spontánnosti. Takže i my hrdě ušmudlané holky se v padesáti snažíme mít pokud možno všechny (viditelné) zuby, neexperimentujeme s domácím barvením vlasů, a když vycházíme ze záchodu, dáváme pozor, zda lem sukně není zahrnutý za pásek a neodhaluje celé pozadí.

Na druhou stranu, i neušmudlané holky se při zdolávání různých životních strastí za ta léta tak trochu ušmudlaly a staly se vstřícnějšími vůči neodstranitelným flekům na oblečení i na duši.

A tak si obě skupiny po letech vzájemné nedůvěry a posměšků mohou podat ruce, zjišťovat, co je na těch druhých sympatického a co by si od nich případně mohly vypůjčit. Na jedné straně bezstarostnost a svoboda, na druhé straně laskavá péče věnovaná sobě i okolí. A jestli se při tom podání rukou jedny od druhých trochu ušmudlají? To přežijou.

Přátelství mezi ženami může být pěkně komplikované. Jak poznáte, že to s vámi kamarádka nemyslí dobře?

Načítám