Hlavní obsah

Oblečení zničené potem? Triky, díky kterým nepoletí do koše

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Ukládáte letní věci a i po vyprání má řada triček a šatů v podpaží fleky od potu nebo po deodorantu? Zkuste je ještě jednou prohnat pračkou za pomoci osvědčených ničitelů skvrn. Jak na to?

Článek

I když samotný pot je bezbarvý, na oblečení vytváří v kombinaci se zbytky pracích přípravků, látek z kosmetických přípravků i všudypřítomných bakterií nevzhledné nažloutlé skvrny. Mohou být dokonce i mastné a způsobovat hrubnutí a tuhnutí vláken. A někdy je, navzdory vyprání, provází i nepříjemný štiplavý zápach.

Jak odstranit skvrny od potu a deodorantu

Nejlepší je flekům předcházet. Pomůže vzdušné oblečení, dostatečná hygiena i speciální antiperspiranty a deodoranty, které na oblečení skvrny nezanechávají. Volte raději produkty bez hliníkových solí, protože přispívají k tvorbě výrazných žlutých fleků, a oblékejte se vždy až poté, co přípravek na kůži zaschne. Když skvrnu zaznamenáte, otřete ji co nejdříve třeba papírovým kapesníčkem nebo ručníkem.

Jestliže si jí nevšimnete včas, ještě pořád máte šanci mít zase oblečení jako nové. V drogerii seženete už od stokoruny speciální přípravky na odstraňování skvrn po potu a deodorantech. Pokud se vám ale do nákupu nechce, vyzkoušejte něco z toho, co už máte doma a hodí se to i pro další využití.

1. Kartáč a tuhé mýdlo

I starší, a dokonce zaprané skvrny mohou zmizet. Na vlažnou vodou navlhčenou skvrnu naneste před praním tuhé mýdlo na praní, skvělé je žlučové mýdlo. Pokud to vlastnosti tkaniny dovolí, vezměte na flek jemný kartáček, mýdlo do něj lehce zapracujte a nechte chvíli působit. Opláchněte z nejhoršího a vložte do pračky.

2. Aktivní kyslík

K pracímu prášku můžete přidat čistič s aktivním kyslíkem. Do něj lze znečištěné prádlo namočit třeba i přes noc a efekt ještě zvýraznit. Oživí bílé prádlo, ale u barevných textilií buďte opatrní, ať se špínou nepřijdete i o sytost odstínů. Vždy čtěte doporučený návod.

3. Aspirin, acylpyrin či anopyrin

Dvě tablety rozdrťte najemno a přilijte půl šálku vroucí vody. Rozmíchejte a po zchladnutí vzniklou směsí přetřete skvrnu. Nechte působit klidně přes noc, pak přeperte v pračce.

Foto: Albina Gavrilovic, Shutterstock.com

Pot je bezbarvý, ovšem spolu s bakteriemi a deodoranty může vytvořit nevzhledné hrubé skvrnyFoto: Albina Gavrilovic, Shutterstock.com

4. Čpavek

Skvrny od deodorantu, které působí mastným dojmem, zkuste vyčistit čpavkem. Smíchejte ho v poměru 1 : 1 s vodou, naneste na skvrnu pomocí hadříku a poté opláchněte a vyperte v pračce.

5. Ocet 

Na zaschlé skvrny platí ocet. Do dvou litrů vlažné vody dejte dvě lžíce octa a znečištěné oblečení do něj na půl hodiny ponořte. Poté vyperte běžným způsobem. Měli byste tak vyzrát nejen na skvrny a žluté mastné pozůstatky po deodorantu, ale i na nepříjemný přetrvávající zápach.

6. Soda a citron

Na zažloutlé a mastné skvrny platí soda. Těsně před praním látku navlhčete, posypejte sodou, jemně promněte a dejte prát běžným způsobem. Nenechávejte sodu působit příliš dlouho, vyžírá skvrny a mastnotu, ale může se zakousnout i do látky. Místo toho ji zkuste zkombinovat s citronem. Sodu na látce zakápněte šťávou z půlky citronu a směs po fleku ještě několikrát rozetřete dužinou. Poté dobře propláchněte a dejte prát.

Foto: Pazargic Liviu, Shutterstock.com

Soda a citron platí i na skvrny od potu a deodorantuFoto: Pazargic Liviu, Shutterstock.com

7. Přípravek na nádobí

Mastné skvrny zkuste porazit obyčejným přípravkem na nádobí. Pomůže dostat mastnotu z pánví, proč by to nešlo i z vláken oblíbeného trička? Naneste vlhkou houbičkou na postižené místo, napěňte, nechte chvíli působit, vypláchněte a dejte prát.

Reklama

Související témata:

Načítám