Hlavní obsah

Šetrné odlíčení make-upu? Zkuste oleje!

Foto: Thinkstock

Odličovací oleje vaší pokožce jenom prospějíFoto: Thinkstock

Reklama

Péče o pleť patří ke každodenním úkonům, které většina z vás vykonává již zcela automaticky. Odlíčení make-upu patří k desateru, které slibuje krásnou a zdravě vypadající pokožku. Ale věděly jste, že čím dál tím více opěvované jsou v kosmetickém světě odličovací oleje? Podívejte se, jaké jsou ty nejlepší!

Článek

Dobře víte, že jít spát neodlíčená, se prostě nesmí. Pokud jste to někdy dopustily, doplatily jste na to týdnem plným pupínků a starostí, jestli se vaše pleť ještě někdy vrátí do normálu. Každá z vás používá přípravky, které vyhovují vaší pleti – odličovací mléko, vodu, gel, ubrousky – a každá z vás má vlastní rituál, při kterém věnuje své pleti dostatečnou péči. To, co ale možná nevíte, je, že každodenní odličování by měly dodržovat i ty z vás, které se nelíčí – na vaší pleti se totiž usazují i prach z prostředí a zanáší póry podobně jako make-up. Zároveň má něco do sebe i čištění obličeje ráno – vhodné přípravky odstraní nečistoty, které se na pleti usadily přes noc, a zároveň příjemně probudí pleť a připraví ji na hydratační krém či make-up.

Odličovací oleje – účinné i pečující

Odličovací oleje obecně slibují velkou účinnost při odstraňování make-upu, a to i voděodolného: „Pokud jste použily voděodolné přípravky, což je teď v létě častější jev, odličovacím mlékem vám jejich odstranění možná půjde, ale budete muset svou pleť silněji drhnout. Odličovacími oleji to jde mnohem snáze a třeba voděodolnou řasenku odstraní jedna dvě,“ komentuje jejich funkčnost vizážistka Lucie Soumarová.

Jaké jsou ale další vlastnosti odličovacích olejů? Ty od značky Saloos jsou například vyráběny z velmi kvalitního oleje z bio slunečnic, který je lisován zastudena, a tak se v něm zachovají všechny pečující látky. Většina z odličovacích olejů neobsahuje syntetické parfemace a jiné složky, které mohou pokožku podráždit. K pleti jsou naopak velice šetrné – zklidňují ji a ty s obsahem přírodních silic ji i příjemně provoní. Většina olejů se používá nanesením na vlhký tamponek – olej ve spojení s vodou vytvoří emulzi, kterou svou pleť důkladně očistíte. Odličovací oleje jsou skvělým tipem, jak jemným způsobem o pleť pečovat, jak ji zbavit všech nánosů make-upu i prachu, jejich olejový základ zanechává na pokožce příjemný sametový pocit.

Zklidňující zázvor

Jednou ze stálic světa odličovacích olejů, kterou si pochvalují ženy na celém světě, je ten od značky Bobbi Brown. Snadno odstraňuje i voděodolné přípravky a je vhodný pro odlíčení očních víček, řas i rtů (jak získat plné rty se dozvíte ve článku Sexy rty jako Angelina Jolie můžete mít i vy!). Olivový a jojobový olej o pleť pečují a zanechávají ji vláčnou, extrakt z kořene zázvoru ji zase zklidňuje. Stačí vmasírovat jen malé množství do suché pokožky, pak stejný proces zopakovat mokrýma rukama a omýt vlažnou vodou. Zkuste ho i vy a zjistěte, proč na něj ostatní nedají dopustit!

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Bobbi Brown (200 ml, 690 Kč), DHC (300 ml, 354 Kč)Foto: archiv firem

Jednička mezi odličovacími oleji

Pravděpodobně nejznámějším výrobcem odličovacích olejů je firma Saloos, která nabízí hydrofilní oleje (tedy ty, které se rozpouští ve vodě nebo se na ní snadno vážou) s různými vůněmi a složkami, hodící se k různým typům pleti. Ten, jehož obsahem je silice z růžového dřeva, je určen pro suchou a citlivou pleť a aromatické složky dokonce zmírňují bolest hlavy. Olej s názvem Lemon Tea Tree je zase vhodný pro mladou pleť s jejími problémy, jako je akné či nadbytečná tvorba mazu, a slibuje zklidnění, důkladné čištění a dezinfekci. Levandulový olej působí protizánětlivě, levandulové aroma pak pomáhá při nespavosti. Olej s vůní granátového jablka je zase určen pro pleť zralou, suchou a vystavenou nepříznivým podmínkám. Má regenerační účinky a působí proti ztrátě vlhkosti pokožky. Samy si můžete vybrat olej přesně pro vás a jeho příjemná vůně vám určitě zpříjemní odličovací rituál!

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Saloos (250 ml, 215 Kč), Silk Naturals (100 ml, 160 Kč), Saloos (250 ml, 215 Kč)Foto: archiv firem

Regenerace a vitamin D

S hydrofilním odličovacím olejem přišla na trh i kosmetická firma Ryor. Její olej obsahuje vitamin E, který regeneruje pleť a dokonce i řasy, a je vhodný i pro citlivou pleť. Jeho použití je velmi snadné – jednoduše jej nanesete na mokrý odličovací tamponek a tím pak odstraníte make-up a nečistoty. Do zákoutí kosmetické firmy nahlédněte díky článku Podívejte se do výrobny kosmetiky!.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Ryor (400 ml, 297 Kč), Neutrogena (200 ml, 478 Kč - zahraniční e-shop)Foto: archiv firem

Osvěží a zjemní

Tento přípravek značky Boscia je tvořen směsí rostlinných olejů, které nekompromisně rozpouštějí make-up a nečistoty a osvěží pleť. Máta peprná a eukalypt povzbudí smysly, extrakt z šípku, zeleného čaje a palmový olej čistí póry a zjemňují pokožku. Neobsahuje syntetické vůně či barviva a účinně odstraňuje například i voděodolné opalovací krémy, které, pokud na pokožce obličeje zůstanou, mohou působit pleti problémy. Přípravek prodává parfumerie Sephora.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Boscia (150 ml, 442 Kč), Shu Uemura (450 ml, 654 Kč - zahraniční e-shop)Foto: archiv firem

Bez mastného filmu

Odličovač od Lancôme slibuje účinné odstranění make-upu společně s šetrnou péčí o pleť. Obsahuje extrakt z bílých lotosových květů a cedru a díky těmto složkám zanechává pokožku sametově hebkou. Po použití jiných olejů může být vaše pokožka mastná, což je možná někomu nepříjemné – tento by pocit mastnoty zanechávat neměl. Všechny indicie poukazují na to, že odličovač od Lancôme má všechny dobré vlastnosti odličovacího oleje a s těmi špatnými se vypořádává – teď už jen vyzkoušet, zda dobře.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Lancôme (200 ml, 620 Kč), MAC (30 ml, 177 Kč)Foto: archiv firem

A co vy? Máte zkušenosti s olejovými odličovači? Podělte se o ně s námi!

Reklama

Související témata:

Načítám