Hlavní obsah

Kdo z vás vysává energii? Často lidé s poruchou osobnosti a zdatní manipulátoři

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znáte je. Lidé, v jejichž společnosti se během chvilky cítíte nepříjemně, stísněně a bez energie. Jedinci, kteří z druhých bez skrupulí vysávají sílu i chuť k životu, a ještě vše otočí tak, že je to vaše vina. Dá se jim vůbec nějak bránit?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rozhodně tu nemluvíme o žádných nadpřirozených jevech, pojem energetický upír používají i psychologové. Nemyslíme tím nic jiného, než že se kolem vás běžně vyskytují lidé, kteří vás svým chováním a jednáním olupují o velkou část energie, která vám pak zákonitě chybí. Zrada je v tom, že je málokdo dokáže odhalit a často pak hledá chybu u sebe.

Kde se berou energetičtí upíři?

Že nejde o malicherný problém, potvrzuje i terapeut David Shorf z Terapeutického centra Calmea. „Většinou jde o velmi zdatné manipulátory, kteří často trpí jednou z řady duševních onemocnění,“ vysvětluje Shorf. Takové jednání je typické pro jedince s poruchami osobnosti.

Tito lidé se umí velmi obratně vžít do role oběti, které svět ubližuje, ačkoliv oni „přece všechno dělají správně“. O tom vás pak přesvědčují, dokážou mluvit dlouho a bez přestávek a nedávají vám možnost reagovat. Váš názor je vlastně vůbec nezajímá. A to, že jste z nich pak úplně vyčerpaní, vlastně ani netuší.

Diskuse s vysávači má povětšinou stejný scénář. Nutí vás, abyste akceptovali jejich názory, které vám náležitě vykreslí. Vypráví, přehání, dramatizují a vy dříve či později začnete mít pocit, že jim musíte pomáhat a vycházet vstříc. Vnutí vám myšlenku, že je to vaše povinnost. Což samozřejmě není. Podle Davida Shorfa je jediné, co opravdu musíte ve vlastním zájmu udělat, naučit se jim bránit. Jak?

1. Nepřistupujte na jejich hru

Vysávači energií jsou kvůli vysoce vyvinuté schopnosti manipulace schopni všechno, co se jim děje, vidět pouze z negativního hlediska. Pokud jim ale vysvětlíte, že každý člověk má v sobě hodného a zlého vlka a že se každý může rozhodnout, kterého bude krmit, podaří se vám jejich negativitu zpochybnit. Upíři nemají pozitivní pohled na svět rádi a vaše „sluníčkaření“ je většinou odradí od dalšího vysávání. Nebudete pro ně totiž to správné médium, na kterém se mohou vyřádit.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Energetický upír se vás pomocí manipulace bude vždy snažit přesvědčit, že jen jeho pohled na věc je správnýFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

2. Vsaďte na pozitivní linku

Když do vás upír nahrává své negativní pocity, může se stát, že se s jeho situací začnete ztotožňovat a budete mít nutkání takovou osobu tahat z bryndy. Vy ale nejste odpovědní za jeho životní nastavení. Nemusíte ani cítit vinu, že mu neumíte pomoci. Když si začnete uvědomovat, že pro něj hledáte řešení, zastavte se a připomeňte si, že o žádné nestojí. Jen ho baví si neustále stěžovat.

3. Nabídněte jim svou „víru“

Manipulace vašeho upíra může být úspěšná jen tehdy, když přistoupíte na jeho pravidla hry a přijmete jeho víru, že svět je na nic a všichni mu jen ubližují, je nedoceněný, a přitom tak talentovaný. Když se jeho obrazu světa vzepřete, stanete se proti jeho manipulativnímu chování imunní. A on půjde hledat slabšího jedince.

4. Vymezte jim čas

Existují samozřejmě případy, kdy se upíra nemůžete jednoduše zbavit, protože je z blízkého okruhu rodiny či přátel, nebo vedle vás sedí v práci. V takovém případě se naučte hned na začátku konverzace určit, jak dlouho si s ním budete povídat, vymluvte se na další povinnosti a pak se nekompromisně rozlučte nebo zaberte do svých povinností.

5. Naučte se stupňovat své odmítání

Pokud se upír domáhá vaší pozornosti, naučte se říct věcně, ale rázně „ne“. V případě, že jsou neodbytní, zvyšte svou naléhavost a odpálkujte je klidně i tvrději. Pomůžete jim i tím, že jim doporučíte návštěvu psychologa nebo psychoterapeuta, který jim bude schopen problém identifikovat a najít řešení.

Načítám