Hlavní obsah

Poznáte manipulaci ve vztahu? Tohle vás musí varovat! Partner dělá všechno lépe a překrucuje fakta

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manipulativní chování se objevuje ve všech druzích mezilidských vztahů. Mezi partnery patří k těm nejbolestnějším, protože přichází od milovaného člověka, který vaši lásku jednoduše zneužívá. Máte podezření, že se to týká i vás?

Článek

Manipulace se velmi často objevuje ve vztazích mezi partnery, ale také na pracovišti nebo v širší rodině. Žijete s věčným pocitem viny a méněcennosti a jen velmi těžko obhajujete svá práva a potřeby? Pak možná máte v okolí někoho, kdo se naučil zneužívat vaši laskavost a slušnost ve svůj prospěch. A ještě to zaobaluje tak, že vám vlastně pomáhá a snaží se dělat vše pro vaše štěstí a spokojenost. Nic však není vzdálenější pravdě. Manipulátor vždy jedná jen ve svém vlastním zájmu a na druhých mu příliš nezáleží.

7 signálů, že jste pod vlivem manipulátora

Problém se těžko rozpoznává. Manipulativní chování se totiž do vztahů často vplíží zcela nenápadně, navíc zaobalené do krásných slov. „Jedná se o akt cílené psychologické kontroly nad jednotlivcem za účelem osobního zisku. Ze své podstaty je nespravedlivá a často velmi nenápadná a nepřímá,“ definuje manipulaci známá kalifornská klinická psycholožka Carla Marie Manly.

Podle ní může být také zcela zjevná – většinou však jen pro ostatní. Ten, kdo je manipulaci vystavený, si fakt, že ho někdo neustále ovlivňuje ve svůj prospěch, uvědomí až po upozornění anebo třeba až po letech. A sám je pak velmi překvapen, jak snadnou kořistí se stal. Na co si tedy dát pozor?

1. Vaše zájmy ho nezajímají

Mezi klasické projevy patří situace, kdy manipulátor všechny vaše argumenty smete ze stolu, jako by neexistovaly, a upřednostňuje jen ty své. Často se snaží vyvolat dojem, že vaším úkolem je především ho vyslyšet, pochopit a postavit se na jeho stranu.

2. Vyžaduje vaše plné podvolení

Ve vyváženém vztahu jsou běžné kompromisy, ale pokud se vše odehrává jen tak, jak si přeje ten druhý, jde jednoznačně o manipulaci. Zkuste se ohlédnout zpět a zvažte, kolikrát jste jako pár společně podnikali něco, co se řídilo podle vašeho výběru a přání, ať již jde o výběr restaurace, nebo třeba dovolené. Poměr jeho a vašich splněných přání vám jednoznačně napoví, jak na tom jste.

3. Využívá vaše slabiny

Je velmi nefér, když se někomu svěříte se svým strachem, bolestí nebo prožitým traumatem. A on to pak ve chvíli, kdy se mu to hodí, využije proti vám. Toto je podle odborníků jedno z velmi vážných znamení, že žijete v nezdravém vztahu.

4. Nejste s ním sami sebou

Bojíte se vyjádřit své potřeby či pocity ze strachu, že nebudete vyslyšeni? Stále kontrolujete své emoce a reakce? I tady jde o velmi špatný signál. Zejména tehdy, když se bojíte, že tím vyvoláte partnerův hněv, nelibost, nebo dokonce pomstu.

5. Lže a překrucuje fakta

Manipulátoři jsou mistři v upravování skutečnosti tak, jak se jim to právě hodí. Pamatujete si jasně, jak se nějaká věc stala či co bylo vyřčeno, ale je vám soustavně předkládáno, že to bylo úplně jinak nebo že jste celou věc úplně špatně pochopili? Pokud k tomu dochází častěji, jedná se o gaslighting, velice zákeřný druh manipulace.

6. Cítíte potřebu se za vše omlouvat

Musíte každé své rozhodnutí vysvětlovat a máte dojem, že se musíte stále za něco omlouvat? Pak je pravděpodobné, že jste z partnerovy strany pod nezdravým tlakem, který není v pořádku. Omluva je namístě, jestliže jste někomu, byť nevědomky, ublížili. Za běžné chování a projevování vlastních postojů a názorů není proč se omlouvat.

7. Uplatňuje dvojí metr

Máte pocit, jako by existovaly dva soubory pravidel: jeden pro vás a druhý pro něj. Jeho chyby a selhání jsou bagatelizovány, zatímco vaše zveličovány a stále připomínány – i po týdnech či měsících. Když řeknete ne, často se dozvíte, že by bylo dobré takové „špatné“ rozhodnutí přehodnotit, jste přesvědčováni, že se mýlíte, že děláte chybu…

Ano. Toto vše s vámi může dělat manipulátor. A pochopit, že špatné je jeho chování a ne to vaše, představuje první krok k nápravě. Jen tak můžete získat zpět svou sebeúctu, zdravé sebevědomí a především životní spokojenost a klid.

Načítám