Hlavní obsah

Únava po víkendu a pondělní splín? Není to mýtus, ale jasný důkaz, že neumíte odpočívat

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva dny na zotavenou po náročném pracovním týdnu se zdají tak akorát, abyste v pondělí ráno nakráčeli do práce s úsměvem na tváři a plní energie… O tom, že realita bývá dost odlišná, asi netřeba nikoho přesvědčovat. Otázka je proč. Kde děláte chybu?

Článek

Asi tušíte, že základ problému tkví v tom, jak jste svůj víkend strávili. Je ovšem potřeba se na celou záležitost podívat ze správného úhlu pohledu. Ze studie provedené na univerzitě v San Francisku vyplývá, že kvalita odpočinku je přímo závislá na činnosti, kterou si pro volné dny zvolíte. Respektive na tom, zda je skutečně odlišná od vaší pracovní náplně. To je totiž stěžejní. Nevadí, když o víkendu pracujete, ale je třeba dělat něco úplně jiného.

Například pokud se celý týden věnujete kreativní či ryze duševní činnosti, je vhodné při víkendovém odpočinku zvolit fyzickou aktivitu a naopak. Výběr ovšem může být mnohem sofistikovanější.

Co zmírňuje stres?

Podle průzkumu Americké psychologické asociace z roku 2021 zažívají tři z pěti zaměstnanců stres z práce. U nás se mnoho podobných výzkumů neprovádí, ale dá se předpokládat, že situace bude obdobná. A tento stres je třeba vyvážit, jinak vám dost reálně hrozí pocity vyčerpání, až vyhoření.

Podle vědce a konzultanta Jeffreyho Davise, který se problematice vybalancování pracovního a osobního života dlouhodobě věnuje a napsal na toto téma i několik knih, je právě nalezení činnosti, jež vám přináší skutečnou úlevu, stěžejní. Lidé v nekreativních zaměstnáních by podle něho měli hledat cesty, jak v sobě kreativu objevit a rozvíjet například malováním, psaním nebo třeba fotografováním. Naopak lidé, kteří celý den sedí v zavřené místnosti, navíc pod umělým osvětlením, potřebují alespoň o víkendu pohyb a čerstvý vzduch. Zkrátka protipól.

Důležitý je i sociální aspekt

Změna v myšlení ohledně trávení víkendů by podle Davise měla spočívat i v tom, že je třeba vybalancovat váš sociální život. Pokud jste celý týden mezi lidmi, během pracovní doby s někým stále komunikujete a musíte reagovat na desítky podnětů, potřebujete alespoň během volna pár hodin ničím nerušeného ticha a klidu. Hodně lidí na tuhle stránku kvalitního relaxu zapomíná a pak se diví, proč jsou stále unavení a přetažení. Lidský mozek ale má potřebu vyvážení činností. Takže pokud naopak například pracujete doma a v týdnu se s nikým nestýkáte, je víc než žádoucí naplánovat si na neděli výlet s přáteli nebo zábavnou párty.

Foto: sirtravelalot, Shutterstock.com

Účinný odpočinek má svá jasně daná pravidla, která se vyplatí znátFoto: sirtravelalot, Shutterstock.com

Jak se osvěžit po únavném víkendu?

Dobré rady jsou však teorie, kterou se ne vždy podaří zrealizovat. V takovém případě se vám budou hodit tři tipy, jak se snadno a rychle osvěžit, i když za sebou máte víkend, kdy jste si moc neodpočinuli.

  • Začněte den studenou sprchou

Osvěžení, posílení imunitního systému i metabolismu, ale také zmírnění špatné nálady či splínu. To vše lze očekávat, pokud se naučíte začínat den studenou sprchou. Je to i proto, že mozek se tak plně soustředí na zvládnutí nepříjemných pocitů, že upozadí stres i úzkosti, které vás při pomyšlení na začátek pracovního týdne mohou provázet.

  • Dopřejte si kvalitní snídani

Dali jste si o víkendu svíčkovou i babiččinu bábovku a teď se mučíte pocity viny a jedním jablkem na půl dne? Chyba! K pozitivnímu pohledu na svět potřebujete být sytí. „Plnohodnotná snídaně je základ,“ říká výživová poradkyně Martina Weisserová. „Pokud nechcete přibírat, omezte jednoduché cukry (bílé pečivo, sladkosti), jinak jezte co nejpestřeji, nezapomínejte na dostatek kvalitních bílkovin, zeleninu i ořechy a různá semínka,“ doporučuje Weisserová.

  • Světelná lázeň

Pro navození dobré nálady a zahnání chmur je důležitá i dostatečná hladina melatoninu, hormonu, který také zajišťuje kvalitní spánek. „Nejlepší, co pro sebe můžete v tomto směru udělat, je, že každé ráno strávíte hned po probuzení alespoň deset minut venku, ideálně na sluníčku,“ řekl pro magazín Vogue docent neurobiologie Andrew Huberman. Tím správně nastartujete své biorytmy a zaženete únavu. A pokud slunce zrovna nesvítí, doporučuje odborník využít lampu s denním světlem, která má podobné účinky.

Související témata:

Načítám