Hlavní obsah

Co dělají potravinové banky? Podporují lidi v nouzi a pomáhají jim udržet se nad vodou

Foto: Archiv Potravinová banka

Foto: Archiv Potravinová banka

Reklama

Při dnešní ceně potravin a energií je bohužel velmi snadné dostat se do finančních potíží. A pak je jednou z možností, jak se z nepříjemné situace dostat, pomoc potravinové banky. Potřebujete sami pomoc, nebo chcete podpořit ty, kdo jsou právě v tísnivé situaci?

Článek

Co dělat, když dojdou peníze, do výplaty je daleko a potřebujete nakoupit jídlo? Mnoho lidí se do takové situace dostává častěji, než by si přáli, a musejí se spoléhat na sociální dávky. Další možností, kterou sociální pracovnice mohou navrhnout, je pomoc z potravinové banky. Po republice je jich 15 a obchodní řetězce, stejně jako jednotliví dárci, do nich posílají trvanlivé potraviny nebo drogerii, která pak putuje k potřebným. Jací lidé pomoc potřebují?

  • Jste v nesnázích? Vaše první cesta za potravinovou pomocí by měla vést do nějaké charitativní či neziskové organizace nebo na městský či obecní úřad – většina z nich s potravinovými bankami spolupracuje. Právě tam vám poradí a pomoc zprostředkují.

Samoživitelky i velké rodiny

S klienty potravinové banky přichází do kontaktu řidič František, který rozváží pravidelně pomoc maminkám samoživitelkám a větším rodinám: „Jsou to většinou těstoviny, trvanlivé mléko, přesnídávky nebo základní drogerie. Vždycky jsou za pomoc moc rádi. Jejich životní příběhy jsou častokrát nelehké a mají hodně starostí, a tak jim zasvitne alespoň kousek radosti, když pomoc dorazí. Díky potravinové bance dostávají i takové potraviny, které by si nikdy nemohli dovolit.“

Většina klientů potravinových bank se nehrne do toho, aby svou situaci nějak veřejně sdílela, ale několik alespoň naznačilo, co je k této pomoci dovedlo:

Foto: Archiv Potravinová banka

Potravinová banka nabízí pomoc lidem, kteří se ocitnou ve finanční nouzi a nezbývá jim na pokrytí základních potřebFoto: Archiv Potravinová banka

Elenu překvapil nedoplatek

Do potravinové banky dovedou lidi různé životní situace. Elenu třeba nedoplatek za energie, který musela vyřešit v rámci vyúčtování. Žije v malém bytečku ve vyloučené lokalitě, ale snaží se, aby všechny účty platila včas a měla je v pořádku. Ovšem nedoplatek byl v takové výši, že ho nemohla uhradit najednou a nevěděla si rady. Obrátila se tedy na sociální pracovnici, která jí nejen vysvětlila možnosti, jak řešit momentální krizi s náklady na bydlení, ale nasměrovala ji i na potravinovou banku. Díky tomu si může Elena třikrát – v měsíčním intervalu – vyzvednout potraviny. Pomůže jí to s rozpočtem, který bude po tuto dobu kvůli splácení nedoplatku značně napjatý.

Invalidní důchodce Jakub

Jiný případ je Jakub. Je invalidní důchodce, který má za sebou pestrou minulost. Nějakou dobu žil v azylovém domě a je zatížen dluhy. I když se naučil počítat každou korunu, zvažovat každý výdaj a svou situaci se mu dařilo zvládat, loni na podzim se to změnilo. Rostoucí ceny potravin i energií způsobily, že začal mít finanční potíže a s penězi nebyl schopen vyjít. I pro něj je každý měsíc potravinová pomoc zásadní, stejně jako snaha řešit vzniklou situaci ve spolupráci se sociálními poradci. Jakub se těší, že až zaplatí dluhy, zbudou mu peníze i na výlet vlakem a posezení u kávy v kavárně.

Foto: Archiv Potravinová banka

Martin je jedním z klientů potravinové banky, kterým její pomoc pomohla nastartovat nový životFoto: Archiv Potravinová banka

Jiřina, matka čtyř dětí

Jiřina je matka čtyř dětí a žije ve vyloučené lokalitě. Je zcela odkázána na pomoc dávek státní sociální podpory a hmotné nouze. Naučila se s nimi vycházet, ale v období před vánočními svátky jí nebyl vyplacen příspěvek na bydlení a její finanční situace se kvůli tomu rapidně zhoršila. Když zaplatila nájem a další potřebné výdaje, už nezbylo dost na zabezpečení chodu domácnosti. Poskytnutá potravinová pomoc v podobě trvanlivých potravin byla přesně to, co Jiřině velmi pomohlo. Protože je nemusela kupovat, mohla tak pokrýt ostatní potřeby pro sebe i děti.

Martin, který se odrazil ode dna

Klienti potravinové banky jsou většinou za pomoc rádi a mnohdy je pro ně zásadní. Přesně to je případ Martina. Mladého muže, který nedávno přišel do potravinové banky ne pro pomoc, ale s květinou a poděkováním za podporu, které se mu už dostalo. Jeho příběh se začal psát zhruba před půlrokem. Martin se kvůli složité životní situaci dostal až na samé dno, kdy nevěděl jak dál a již to skoro vzdal. Naštěstí mu osud postavil do cesty člověka, který dlouhodobě spolupracuje s potravinovou bankou, a ten ho do ní dovedl. Po dobu několika měsíců od banky dostával pomoc a jeho situace se začala pomalu vylepšovat – dokonce sehnal práci i důstojné ubytování. Právě díky tomu našel sílu se znovu postavit na vlastní nohy. Nezapomene ale na to, jak pro něj byla právě pomoc potravinové banky v danou chvíli zásadní.

Jak dopadla jarní sbírka

Chudoba hrozí i lidem, kteří pracují. Pětina českých zaměstnanců nevyjde s penězi. Nejpotřebnějším pomohla Jarní sbírka pro potravinové banky, při které v 1 540 prodejnách lidé darovali 438 tun potravin a drogistického zboží. Z darovaných 394 tun potravin se připraví až 788 000 porcí jídla. Akce ještě běží na e-shopech s potravinami, takže lze přispět. Pomoc se rozděluje ve spolupráci se sociálními poradci a s klienty se pracuje na celkovém zlepšení jejich situace.

Reklama

Načítám