Hlavní obsah

Nejdůležitější vztahy, bez kterých se nikdo neobejde? Potřebujeme nejen kamarády, ale také pošťáka

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý je jiný, ale jednu věc mají všichni lidé společnou. Bojí se osamělosti – a leckdy snad i víc než smrti či nemoci. Člověk je tvor společenský a ke spokojenému životu potřebuje různé druhy interakce s jinými lidmi. A toto je pět druhů mezilidských vztahů, bez kterých se žádný člověk neobejde.

Článek

Někdy je samozřejmě fajn být sám, jen sám se sebou. Užívat si vlastní společnosti, věnovat se jen sobě, svým myšlenkám, pocitům, věcem, které vás baví. Ale být dlouhodobě bez kontaktu s jinými lidmi? Osamělost poškozuje mozek a vede jen k utrpení a strádání, a to jak po stránce psychické, tak i fyzické. Znáte pět základních typů mezilidských vztahů, které potřebuje každý člověk?

1. Každodenní a povrchní

Nejsou to žádná hluboká přátelství, vlastně je ani neznáte. Prodavačky, u kterých nakupujete pečivo, pošťačka, jíž podepíšete převzetí zásilky, paní za přepážkou úřadu, taxikář, co vás dovezl domů z večírku. Cizí lidé, s nimiž řešíte naprosto běžné záležitosti a jsou součástí vašeho každodenního života.

Nevíte, jak se jmenují, neznáte jejich životní příběhy, nemáte k nim žádný citový vztah. Přesto si představte, jak prázdný by byl váš život, kdybyste nikoho z nich nevídali. „Tyhle vztahy mohou být takovou pomyslnou kotvou, jistotou v každodennosti,“ říká životní koučka Lucie Mucalová. Víte, že ráno vstanete, nejspíš narazíte na pošťáka, u oběda v kantýně vás obslouží fajn blond servírka a odpoledne musíte vyzvednout dítě a koupit chleba v krámku s protivnou prodavačkou, ale je nejblíž a po cestě. „I stereotypy jsou součástí života, jsou jako opěrné body na naší životní cestě. Vztahy k životu potřebujeme, jsou naší výživou a je vlastně jedno, jestli je to někdo blízký, nebo vzdálený. Ale my máme kam patřit, jsme součástí nějakého světa,“ dodává Lucie Mucalová.

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Nevíte, jak se jmenuje, jednou tu je on, jindy kolegyně… I tyto každodenní povrchní vztahy jsou důležité, protože vytvářejí svět, kam patříteFoto: Josep Suria, Shutterstock.com

2. Sebeláska

Je to vlastně ten nejdůležitější vztah v životě, vztah k sobě samému. A snad všichni odborníci na lidskou duši se shodnou, že dobrý postoj k sobě samému představuje základ pro další fungující vztahy. Jednoduše: nejdřív musíte mít opravdu rádi sami sebe, abyste dokázali mít zdravě rádi někoho druhého a on vás. Občas to bývá těžké – lidé mívají často sklony k sebekritice, dokonce někdy i sami sobě nadávají! Vztah se sebou samým může být zatraceně složitý. Ale vyplatí se na něm zapracovat a naučit se mít se rád.

3. Intimní vztah

Mít k někomu opravdu blízko, mít někoho, kdo vás zná, ví, jaké jsou vaše silné i slabé stránky, o koho se můžete vždy opřít a svěřit se mu s čímkoliv. Je to někdo, před kým se nemusíte dělat lepší, ale vlastně se lepší díky němu stáváte. Sdílíte svoje životy se vším dobrým i zlým, co vám osud servíruje.

Takto hluboký a intimní vztah je pro život nutnost. A i když většina lidí ho najde po boku životního partnera, nemusí to tak být vždy, nemusí se nutně jednat o vztah milostný. Takhle hluboký a blízký vztah můžete mít třeba se sourozencem, rodičem či nejlepším kamarádem.

Foto: Volodymyr TVERDOKHLIB, Shutterstock.com

Sex intimitu prohlubuje, ale není její podmínkou. Tak jako můžete mít s někým sex bez hlubokých citových vazeb, můžete také cítit hluboké city bez sexuFoto: Volodymyr TVERDOKHLIB, Shutterstock.com

4. Skupinové přátelství

Mohou to být spolužáci, ne nijak extra velcí kamarádi z kroužku filatelistů nebo z turistického spolku, kolegové, sousedé. Jednoduše skupina lidí, s nimiž máte něco společného: bydliště, zaměstnavatele, studijní obor, koníček… Znáte se, řešíte spolu třeba jen tu společnou věc, nejste si nijak moc blízcí, ale přesto jsou pro váš život důležití. Díky nim totiž cítíte, že někam patříte.

„Potřebu patřit do skupiny v sobě nosí každý lidský jedinec, pravděpodobně je to dáno již evolučně. Když byl člověk ve skupině, měl v dřívějších dobách vyšší šanci na přežití. Dnes jsme sice samostatní a k ulovení jídla nám stačí mobilní telefon, nesmíme však opomínat sociální aspekt našich vazeb s okolním světem. Doopravdy potřebujeme mít pocit, že nejsme na světě sami a někam patříme. A ten nám nemusejí dávat jen nejbližší, ale také ti, se kterými vytváříme vztahy na první pohled povrchní,“ vysvětluje životní koučka Lenka Procházka.

5. Kamarádství

Nemusíte jich mít desítky, ale pár skutečně dobrých přátel potřebuje každý. Jsou to lidé, kteří jsou pro vás zdroj zábavy a společenských zážitků, ale dodávají vám i pocit bezpečí. Když víte, že s Tondou se nejen dobře hraje tenis a je s ním sranda u piva, ale také se mu nemusíte stydět říct o pomoc, je to fajn.

Přátelé dělají život zábavnější – přinášejí nové vzruchy, zážitky, zkušenosti, nové pohledy na různé situace. A vyplatí se je poslouchat: třeba když se jim nezdá vaše nová známost či naznačují, že investice, kterou máte v plánu, není bez rizika. Mají vás totiž rádi, snaží se vás chránit a pomoci vám, ale protože váš vztah není tak hluboký, jako máte třeba se životním partnerem, nechodí kolem vás tolik po špičkách. „Hele, co vyvádíš za blbiny, nezbláznil(a) ses?“ se prostě snáz řekne kamarádce než partnerovi.

Láskyplný vztah s partnerem, po tom touží většina lidí. Na druhou stranu, i život bez něj může být šťastný a naplněný. Jsem šťastná a jsem single! Co potřebujete, abyste si život užívali i bez protějšku

Načítám