Hlavní obsah

Přátelství má vliv na duševní i psychické zdraví. Dobré kamarády si hýčkejte, ty toxické nechte jít…

Foto: Viktoriia Photographer, Shutterstock.com

Foto: Viktoriia Photographer, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dospělí nemají narozdíl od dětí tolik možností, jak se seznámit. Nechodí na kroužky ani do družiny a netráví tolik času venku. Sociální vazby jsou přitom zásadní pro udržení duševního zdraví. Jak si můžete okruh přátel rozšířit a proč byste se o to měli snažit?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nabyli jste dojmu, že když máte rodinu, děti a sourozence, další lidi už v životě nepotřebujete? Chyba! Přátelství není radno zanedbávat. Je ale třeba zhodnotit, co můžete aktivně udělat pro posílení vztahů a kdy je naopak nejvyšší čas nechat „kamarády“ jít. Pochopit důležitost přátelství je schopnost, z které budete čerpat celý život.

Dopady na psychické i fyzické zdraví

Když pominete základní aspekt, a sice, že je vždy dobré mít se komu vyplakat na rameni, existují i další důvody, proč mít kolem sebe alespoň hrstku přátel. Dobří přátelé vám nastavují zrcadlo a vybízejí vás k tomu být lepšími. Ukazuje se navíc, že přátelské vztahy přispívají i ke zdraví. „Sociální vazby pomáhají zmírnit stres, který může poškodit srdeční tepny, funkci střev, regulaci inzulinu a fungování imunitního systému,“ vyplynulo z průzkumu Harvard Medical School.

Samota zvyšuje hladinu kortizolu (stresového hormonu) v naší krvi a to nás činí náchylnějšími k nejrůznějším zdravotním problémům, včetně úzkosti, deprese a nespavosti,“ potvrzuje novinářka Kate Leaver, autorka knihy Friendship Cure. „Pocit vyloučení a osamělosti nás přivádí do stavu boje nebo útěku, což je režim přežití, který může být skličující. Přátelství může naopak povzbudit produkci oxytocinu, dopaminu a serotoninu – uklidňujících hormonů, které podporují duševní zdraví. Fyzická náklonnost, oční kontakt, mluvení, objímání, smích, tanec, a dokonce společné klábosení nám mohou pomoci zůstat šťastnými, klidnými a sebevědomými.“

Foto: djile, Shutterstock.com

Posezení s přáteli má na naše psychické i fyzické zdraví blahodárné účinkyFoto: djile, Shutterstock.com

Rozdíl mezi přítelem a známým

Říká se, že lepší než desítka známých je mít jednoho opravdového přítele. Jak ho ale poznat? „Opravdový přítel nesoudí. Většinou s takovým člověkem souzníme v životních hodnotách a tam, kde souznění pokulhává, jsme ochotni k otevřenosti a přijetí vzájemné rozdílnosti. V důležitých životních situacích se umíme spolehnout na jeho větší blízkost a podporu. V jeho společnosti můžeme být zcela sami sebou a nemusíme si dávat pozor na to, co říkáme,“ vysvětluje Lucie Rust, psychoterapeutka z portálu Terapie.cz, a dodává: „Se známými tvoříme vztah zdvořilostnějšího charakteru, víc se hlídáme, témata rozhovoru se točí kolem společného zájmu nebo pracovní povinnosti a detaily ze soukromí sdílíme omezeně.“

Počet přátel je individuální

Když se zamyslíte nad množstvím svých přátel, budete v ideálním případě moci do tohoto součtu zahrnout i partnera. Ne nadarmo se říká, že základem zdravého vztahu je právě přátelství. „Počet přátel je zcela individuální. Někdo má čas, energii i chuť udržovat mnoho smysluplných vztahů, jinému zas bohatě stačí počet, který dá dohromady na prstech jedné ruky,“ tvrdí Lucie Rust.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Nejlepšího přítele můžete mít i ve svém partneroviFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

Kde hledat přátele? Není to snadné

I když se dost možná považujete za společenského člověka, najít přátele může být náročné. S věkem, změnou zaměstnání nebo rozrůstající se rodinou někteří ubývají – jiní by měli ale zase přicházet. Nejčastějším důvodem sociálního distancu bývá nedostatek času. I to má ale řešení. Máte hodinku mezi schůzkami? Pozvěte v tu dobu kamarádku na kafe. Můžete spolu chodit do posilovny, nakupovat potraviny nebo pracovat z domova. Zábranou v navazování nových kontaktů může být strach z odmítnutí. Zkuste si promluvit s terapeutem a najít řešení. Ať už je důvod toho, proč se vaše síť kontaktů nerozšiřuje, jakýkoli, měli byste ho řešit. Přátelství vyžaduje energii, čas a odhodlání.

Některé osoby nechte raději jít

Přátelství vám má dávat, a ne brát. Jak rozklíčovat, že se do okruhu vašich blízkých dostal toxický člověk? „Můžete to poznat podle toho, že setkání s ním bývají negativní a vyčerpávající. Mohou tam být známky manipulace a kontroly nad vaším životem. Často to bývá člověk neempatický, který málokdy umí přijmout zodpovědnost za svá slova a konání,“ vysvětluje psychoterapeutka. Jediné řešení? Okamžitě přerušit kontakt. Udržováním takového „přátelství“ se totiž zcela vytrácejí výše zmíněné benefity a naopak hrozí psychická újma.

5 rad, jak můžete být sami dobrým přítelem

  1. Buďte dobrým posluchačem a neskákejte do řeči. Nesnažte se otáčet téma vždy na sebe
  2. Snažte se držet pozitivní přístup za každé situace
  3. Když není času nazbyt, zavolejte svým přátelům nebo jim pošlete alespoň zprávu
  4. Nebojte se otevřít a ukázat svou zranitelnost
  5. Ukažte, že jste spolehliví a důvěryhodní, i když máte nabitý program – vaši přátelé si zaslouží být upřednostňováni

Načítám