Hlavní obsah

Nežárlíte na kamarádky? Chyba! 6 důvodů, proč byste měli

Foto: Hrecheniuk Oleksii, Shutterstock.com

Foto: Hrecheniuk Oleksii, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nabádat druhého k žárlivosti se může zdát trochu zlomyslné. Jenže ona trocha žárlivosti není někdy vůbec na škodu, ba dokonce naopak. A bát byste se jí neměli nejen ve vztazích partnerských, ale ani přátelských. Nikdy ale nezapomeňte, že je jí potřeba pouze špetka!

Článek

Je to přirozené – spousta lidí se někdy přistihla, že malinko žárlí na své kamarády. Že mají lepší práci, hezčí byt, víc koníčků, v nichž vynikají. Rozdíly přitom budou pravděpodobně zanedbatelné – člověk si po většinu času kolem sebe sdružuje lidi, kteří mu jsou po všech stránkách blízcí. A pokud se žárlivost nebo řevnivost, chcete-li, drží ve zdravých mezích, pak může působit jako správná motivace. Protože nic vás nenakopne víc a k lepším výkonům než zdravá žárlivost na kamarádku, která je o chlup úspěšnější než vy. A tady je šest důvodů, proč je žárlivost mezi kamarády přínosná.

1. Dělá vás to lepšími 

Většinu času spočívá žárlivost v tom, že člověk touží být lepší než jeho přátelé. Ne snad aby se pak cítil nadřazeně, ale aby s nimi dokázal držet krok. Přitom je to iracionální – nikdo přece není o nic horší než jeho okolí. Nicméně i tak vás pocit žárlivosti dokáže vybičovat, abyste ze sebe dostali to nejlepší, co se ve vás skrývá.

2. Připomene vám staré resty

Respekt a obdiv. To určitě pocítíte ve chvíli, kdy vám nejlepší kamarádka řekne, že se rozhodla si při práci dodělat vysokou školu. Možná se do vás zabodne lehký osten žárlivosti: ona se něco naučí, posune se dál, zatímco vy jste se na kurz španělštiny, kam jste se chtěli před pár lety přihlásit, nakonec vykašlali. Využijte její odhodlanosti a podejte si přihlášku na jazykovou školu, na kterou jste už pro samé jiné povinnosti (anebo lenost) zapomněli.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Žárlivost na kamarádku vás může nakopnout k činnosti, kterou jste dlouho odkládaliFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

3. Nakopne vás to

Když máte vedle sebe kamarádku, které to sluší a lidé jí to dávají najevo, možná si občas povzdychnete: „Kéž bych takhle také vypadala!“ Jenže také víte, že za tím stojí hodiny a hodiny dřiny, že kamarádka chodí běhat a cvičit a to, jak vypadá, nemá rozhodně zadarmo. V tu správnou chvíli vás to může vyhecovat, abyste i vy po dlouhých měsících opět nazuli běžecké boty a vyrazili do terénu. Motivace je vždycky potřeba a na jejím původu nezáleží. Nejdůležitější nakonec přece je, že jste se dokázali k něčemu donutit.

4. Ujistí vás to o sobě samém

Určitě to znáte – během života člověk občas ztratí víru v sebe a má pocit, že nic neumí a nic mu nejde a že by bylo nejlepší, kdyby vlastně nedělal nic. Pak však stačí pocítit určitou žárlivost třeba vůči kamarádovi, kterému se naopak právě podařilo realizovat sen, a možná vás to donutí začít přemýšlet, jak proměnit ve skutečnost ten svůj. To znamená, že ve skrytu duše o sobě nemáte pochybnosti – a toho je dobré se držet.

5. Posouvá vás to výše

Mít vedle sebe osobu, které se profesně daří a posouvá se na pomyslném žebříčku čím dál tím výše, působí jako skvělý nakopávač. Chtít se jí alespoň vyrovnat a nepřipadat si vedle ní méněcenní vás totiž přiměje dělat první poslední, abyste i vy po svém žebříčku šplhali výše a výše. Neznamená to, že musíte dosáhnout stejných cílů, ale rozhodně vám to pomůže dostat se o kus dál, než jste třeba původně zamýšleli anebo si chtěli přiznat.

6. Určitá forma obdivu

Žárlivost také připomíná jednu velice důležitou věc. Sice na kamarádovy úspěchy žárlíte, ale zároveň to znamená, že jste si jich vědomi a oceňujete je. A to vypovídá o síle vašeho kamarádství. Jste obklopeni lidmi, kteří vás v životě posouvají dál, stejně jako třeba zase vy posouváte je, ačkoliv si to ani neuvědomujete. Řevnivost ve vztazích je dobrým kořením, pokud to s ní nepřeženete.

Může žárlivost člověka inspirovat?

Načítám