Hlavní obsah

Nezáviďte a nedohánějte: Jak na konci prázdnin odvrátit hrozící vztahovou krizi

Foto: Maksim Toome, Shutterstock.com

Foto: Maksim Toome, Shutterstock.com

Reklama

Už se vám stalo, že váš vztah utržil během dovolené šrámy? Příliš mnoho společného času, na který pár není zvyklý, se může přetvořit v hádky. Jenže pozor, navzdory tomu, že už dovolenou máte za sebou, nejste v bezpečí. Co právě na konci prázdnin ohrožuje vaši lásku?

Článek

Léto je uvolněné, pohodové, krásné, barevné, voňavé a bůhvíjaké ještě. Bohužel pomalu končí, což flirtování a dlouhodobým vztahům vůbec neprospívá. Jaké pasti na vás možná právě teď čekají?

1. Stres z návratu do práce

Je konec prázdnin a pomalu i léta a končí hlavní čas dovolených. A vás čeká zkouška ohněm: čelit stresu z návratu do práce, případně i dětí do školy. Možná vám to proto zaskřípe v komunikaci i v posteli! Jak se s nepříjemnou situací vypořádat?

Z dovolené se do práce nevracejte hned druhý den. Vždy je ideální aklimatizovat se, dopřát si po příjezdu den či dva na rozkoukání a pomalu se na všední život psychicky i fyzicky připravovat. S partnerem si užijte poslední volné chvíle, třeba se podívejte na oblíbený film, a pokuste se chápat, že i on může být z myšlenky na zaměstnání rozladěný. Posilujte intimitu a důvěru!

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Končí uvolněný prázdninový režim, přichází podzim, školní rok a běžné povinnosti hned vypadají hůř, než jak se jevily zalité letním sluncemFoto: Josep Suria, Shutterstock.com

2. Dohánění společenských restů

Astronomické léto letos končí v pátek 23. září. Už teď z toho máte osypky, protože jste známým a příbuzným slíbili, že se u nich zastavíte na poslední letní grilovačku? Partner se těší na maminku, tedy na vaši tchyni, která vás nemůže vystát, stejně jako na oplzlého kamaráda z dětství, jenž vám za jeho zády dělá návrhy. A on pro změnu nemusí vašeho otčíma...

Předem si společně určete množství času, jaké jednotlivým návštěvám jako pár věnujete. Vyhněte se přehnanému kritizování a uštěpačným poznámkám a v případě potřeby se zastaňte nejen sebe, ale i partnera. A nezapomeňte si vyhradit čas pouze pro vás dva – zaplněný společenský kalendář by vás neměl pohltit.

3. Alkoholové opojení

Pozvete na zahradu či terasu pár přátel, dokud ještě dny nejsou tak krátké, připravíte pohoštění a jistě i alkohol. Víte, že pár drinků vám pomůže dostat se do nálady, uvolnit, vypnout, nemyslet na okolní shon, nepořádek v dětském pokoji či na nové pracovní projekty… Jenže přidejte špetku stresu, chaosu a nedořešená partnerská témata a oheň je na střeše.

Než naplánujete nějaký poslední letní večírek, zvažte, kde se váš vztah právě nachází. Pokud je v něm napětí, radši se od alkoholu držte dál. Pod parou se říkají věci, které bolí a nejdou vzít zpět!

Foto: David Tadevosian, Shutterstock.com

Večírek bez alkoholu si většina Čechů snad ani neumí představit. A pak se diví...Foto: David Tadevosian, Shutterstock.com

4. Sociální média

Otevřete svůj profil a hned se na vás vyvalí fotky přátel trávících víkendy a dovolené v exotických krajinách a drahých hotelích. Všichni se tváří odpočatě a pohodově.

Pokud nesnesete představu šťastných rodin a atraktivně vyhlížejících maminek a tatínků pobíhajících po pláži s rohlíkem v jedné ruce a dítětem v druhé, vyhněte se dennodennímu lustrování sociálních sítí. Mohlo by vás to totiž dočasně svést na falešnou stopu. „Je pro mě partner dost dobrý? Vždyť mě letos ani nevzal k moři! To Andrea z vedlejší kanceláře se má mnohem líp než já!“

5. Poletní splín

I když na podzimní splín je ještě brzy, klidně si s partnerem vjedete do vlasů – v podstatě kvůli hloupostem. Důvod? Návrat do běžné denní rutiny a školního režimu v kombinaci s kratšími a chladnějšími dny vyvolává pocit mrzutosti. Léto je za vámi a do dalšího je daleko. Pocit, že se teď dlouho nemáte na co těšit, může být frustrující.

Naštěstí existuje lék: naordinujte si malé radosti. Nemusí jít o nic výjimečného. Domluvte rezervaci v restauraci, jděte se projít po parku. Zůstanete optimističtější. A to si vaše láska zaslouží!

Reklama

Související témata:

Načítám