Hlavní obsah

Místo rozchodu opětovná zamilovanost. Párové rituály působí jako lepidlo vztahů

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do nového roku láskyplněji, spokojeněji a intimněji? Beze všeho! K nejjednodušším a nejefektivnějším metodám, které posilují lásku, patří párové rituály. Vytvořte si svůj vlastní a dostůjte svému slibu – dokud nás smrt nerozdělí.

Článek

Náš každodenní život je diktován rutinami, které mohou vypadat třeba takto: budíček, sprcha, odvoz dětí do školy, odchod do práce, po práci nákup, příprava večeře, lehký úklid, večerní hygiena, nějaký ten film a okolo desáté večer do postele. Nastaví se budík a to celé se další den opakuje. Ale mezi všemi těmito každodenními povinnostmi si mnoho párů vyhrazuje zvláštní čas a prostor pro okamžiky, které si společně užívají. Ve všední dny se před odchodem do kanceláře líbají, každý pátek objednávají pizzu k filmu, nedělní ráno věnují klidné snídani a tak podobně. A dobře dělají.

Výhody párových rituálů

Na rozdíl od rutinních zvyků nebo povinností, jež lidé dělají, protože musí, jsou vztahové rituály příjemnými zážitky s hlubokým významem. Podporují pilíře partnerství, a ne zrovna málo. Podle článku v Journal of the Association for Consumer Research se páry, které se vědomě zapojují do rituálů, cítí spokojenější a investují do svých vztahů víc energie než ostatní. Existuje přitom mnoho jednoduchých způsobů, jak si takové každodenní rituály vytvořit. Některé jsou vzácné a vyhrazené pro zvláštní příležitosti, jiné se dají aplikovat kdykoli. Začít s nimi můžete klidně ještě dnes.

Oslavujte výročí a významné dny

Věnujte zvláštní pozornost narozeninám, svátkům, výročí seznámení a svatby, ale zveličte i takovou událost, jako je povýšení, přeřazení na lepší pracovní místo a podobně. Pokud partnerovi připravíte večeři na oslavu, budete s ním sdílet radost a nadšení, a tím pro vás oba vytvoříte nezapomenutelný okamžik, což dělá věci ještě výjimečnější. A nezapomeňte, že i úsměv dělá s emocemi divy!

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Jestli chcete, aby vám vztah vydržel, musíte ho denně zalévatFoto: Ground Picture, Shutterstock.com

Mějte hýčkací plán pro případ krize

Rituály se mohou týkat i těžkých časů. Dostala vaše drahá polovička špatné zprávy, prošla zklamáním nebo ztrátou někoho blízkého? Vztahový rituál jí může ukázat vaši nekonečnou podporu a péči, ať už s ní budete sdílet ticho, vezmete ji na víkend na hory či jí připravíte pořádnou porci horké čokolády se šlehačkou. Ať už uděláte cokoli, pomůžete jí uchovat optimismus.

Zaměřte se na maličkosti

Rituály nejsou jen o vzácných oslavách a příležitostech. Ve skutečnosti maličkosti, které děláte každý den, bývají ty nejdůležitější, neboť přiživují lásku a prohlubují pouto mezi partnery. Jednou z oblíbených věcí je ranní kávový/čajový rituál, popřípadě rovnou snídaně. Věřte, že těchto 10-15 minut relaxačního času změní váš den. A každá první středa v měsíci může náležet třeba lahvince červeného a uklidňující masáži, která nahrazuje antidepresiva. Nebo si radši zajdete každý pátek do cukrárny na zákusek?

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Masírováním nohou se mimo jiné snižuje stresFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Občas se vyzmizíkujte

Jelikož tlak na současné páry i rodiče malých dětí je velký, občas to chce ubrat páru a prostě se ztratit. Na den dva, a to někam, kde od vás nikdo nebude vůbec nic chtít. Žádný tlak, povinnosti ani nutnost vaření, úklidu a převlékání postelí. I kdybyste s partnerem měli jen prolenošit den v hotelovém apartmá, běžte do toho, protože si to zasloužíte.

Vytvořte si vlastní sváteční tradice

Jste dva, tedy nová rodina, pár budující tradice. Jistěže můžete vycházet z těch známých a prověřených, ale co si takhle vytvořit i něco vlastního? Vánoce jsou ideální příležitost! Na Štědrý den se jděte projít, užijte si vánoční koncert v kapli, v poledne si věnujte malý dárek (osobně vyrobený), ukažte se na mši a další rok zopakujte přesně stejný scénář. Rodinu to stmelí.

Koncem roku myslete na budoucnost

S blížícím se Novým rokem pouvažujte o párovém rituálu, který můžete společně udělat, abyste se zamysleli nad rokem minulým. Zrekapitulujte, co se vám povedlo, zamyslete se, v jakých oblastech se vy i partner můžete zlepšit a popovídejte si o svých plánech a přáních pro dalších 12 měsíců. Nic neupevňuje pouto tolik jako společný záměr.

Reklama

Načítám