Hlavní obsah

Proč se Monika Babišová ostříhala. Angličtina na to má speciální výraz

Foto: Instagram Moniky Babišové, Profimedia.cz

Foto: Instagram Moniky Babišové, Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepříjemný a bolestivý rozchod a po něm rychle ke kadeřníkovi. Zní to jako klišé, ale řada žen opravdu po krachu vztahu spěchá pro nový účes. I psychologové se shodují, že na tom něco je. A jejich slova potvrzují i slavné dámy, nejnověji v čele s Monikou Babišovou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V angličtině má touha žen změnit po rozchodu image i termín: post-breakup haircut neboli porozchodový účes. A i když se mnohdy tvrdí, že změna střihu či barvy vlasů s neúspěchem v lásce nesouvisí, možná je to přesně naopak.

Mít nad něčím hned kontrolu

Rozchod bolí, a obzvlášť pokud jde o rozpad dlouholetého vztahu, přichází zmatek, nejistota, pocity, že nic už nebude jako dřív a že ztrácíte kontrolu nad vlastním životem. A to nemá nikdo rád, protože ze své podstaty jsme zvyklí mít vše ve svých rukách, chceme vědět, jak bude náš život vypadat, jak se bude vyvíjet.

Přeneseno na milostný život, je důležité vědět, že se večer sejdete se svým partnerem doma, že se vedle něj ráno probudíte, že máte nějaké plány do budoucna, že společně za něčím jdete, něco budujete. To vám dává smysl, pocit bezpečí a toho, že jste paní svého vlastního života.

Foto: Profimedia.cz

Monika Babišová není jediná, kdo po rozchodu změnil image.Foto: Profimedia.cz

A když přijde rozchod, je tohle všechno najednou pryč. Nevíte, s kým budete usínat, vedle koho se budete probouzet a s kým a jak budete budovat svůj život a plnit si životní sny. A hledáte cokoli, nad čím můžete mít moc, co můžete dostat pod kontrolu. „Když během krize ztratíme kontrolu, někdy hledáme vnější způsoby, jak znovu uplatnit svou autonomii. Někdo utíká do posilovny a cvičí do úmoru, někdo se přejídá nebo utápí v alkoholu, jiný se vrhne do zběsilé rekonstrukce bytu. Ale naše vlasy jsou něco, s čím můžeme manipulovat téměř hned a snadno. Něco, k čemu máme přímý přístup a co má za následek relativně okamžitý výsledek,“ vysvětluje americká klinická psycholožka Jaime Zuckerman. To bývají ty případy, když někdo změní image v podstatě bezprostředně po rozchodu, v době největší bolesti.

Naše vlasy jsou něco, s čím můžeme manipulovat téměř hned a snadno. Něco, k čemu máme přímý přístup a co má za následek relativně okamžitý výsledek.

Pak jsou tu ale situace, kdy ke změně vzhledu dojde třeba několik měsíců po rozchodu, v době, kdy už máme to nejhorší za sebou. I to mívá svůj psychologický podtext. Podle americké profesorky psychologie Renee Engeln jde o to, jak společnost propojuje vzhled ženy s tím, kým je, a že podle vzhledu ženy v podstatě soudíme a škatulkujeme. „Radikální změna vzhledu může být způsob, jak poslat zprávu, že děláte radikální změnu ve svém životě nebo že po ní toužíte,“ upřesňuje Renee Engeln.

Slavné osobnosti nejsou výjimkou

Že změna image a nový sestřih či barva vlasů jde opravdu často ruku v ruce s krachem letitého vztahu, potvrzují i slavné osobnosti. Naposled například Monika Babišová, která ani ne před měsícem spolu s manželem Andrejem Babišem oznámila, že jejich třicetiletý vztah je u konce. Babišová, jež si svůj look v podobě dlouhých blonďatých loken držela léta letoucí, nyní poměrně radikálně vlasy zkrátila.

Trochu opačným směrem se vydala třeba herečka Veronika Žilková, u níž jsme roky byli zvyklí na kratší sestřih zhruba po ramena. Po ošklivém rozchodu s Martinem Stropnickým si naopak nechala vlasy prodloužit. Hřívu v roce 2018 znatelně zkrátila i Dara Rolins, a to ani ne rok po rozchodu s Rytmusem, nebo herečka Berenika Kohoutová po pár měsících od rozchodu s tehdejším manželem Pavlem Čechákem. Svoji typicky „missí“ blonďatou hřívu si v roce 2019 ostříhala i modelka Kateřina Kasanová, která se na konci roku 2018 rozešla se zpěvákem Benem Cristovaem. A jako poslední můžeme zmínit zpěvačku Celeste Buckingham. Ta se v roce 2016 rozešla s dlouholetým přítelem Matějem, pak si v roce 2018 prožila další neúspěšný vztah a v září téhož roku dost výrazně zkrátila svůj účes.

Jsou ale i ženy, které si celoživotně drží svou image. Třeba herečka Jana Boušková: Manžel kvůli mně vykoupil parfumerii. Pořád něco vymýšlí

Načítám