Hlavní obsah

Zůstat spolu kvůli dětem? Nebude to fungovat. Poznají, že se nemáte rádi, říká Kateřina Cajthamlová

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozvodů v České republice za posledních patnáct let mírně ubylo. I tak jím ale končí zhruba 20 tisíc manželství ročně a často se to dotkne těch nejzranitelnějších - dětí. Není tedy lepší někdy v manželství setrvat?

Článek

Byli jsme spolu jenom kvůli dětem. Touto větou často hodnotí svůj vztah lidé, kteří se rozhodli vydržet v nefunkčním manželství. Z dobrého úmyslu ale nakonec nemusí vzejít nic dobrého. Odborníci se přiklánějí k názoru, že manželství za každou cenu může dětem spíš uškodit. Nejsou hloupé, aby si nevšimly, že doma není něco v pořádku.

Co znamená výkonnostní a úkolové mateřství? Existuje věk dítěte, v kterém pro něj bude rozvod lehčí? A znamená to, že pokud jsem z rozvrácené rodiny, čeká mě stejný osud a nevydrží ani ta moje? Poslechněte si MUDr.ování, kde byla hostem lékařka a psychoterapeutka Kateřina Cajthamlová.

„Pokud spolu dva zůstávají přesto, že se k sobě nehodí, děti to vidí. To, co říkáme, je pouze pětadvacet procent sdělení. Mimoslovní komunikace a vyjadřování, často i nechuti a odporu, dělá pětasedmdesát procent,“ vysvětluje Kateřina Cajthamlová.

Foto: Jan Mihalíček

Hostem podcastu MUDR.ování byla psychoterapeutka Kateřina Cajthamlová Foto: Jan Mihalíček

Děti v nefunkčním vztahu svých rodičů

Nemá smysl snažit se před dětmi něco předstírat, jakmile dlouhodobě chybí láska, objeví se lhostejnost a rodič může mít tendenci utápět se v péči o dítě. Děti jsou ale chytré a mohou toho využívat. Třeba tím, že si v jednom ze svých rodičů vyberou spojence pro to, co zrovna potřebují, a to jim láme charakter. „Život ve lži je velice ošklivý postojový vzor pro děti,“ varuje Kateřina Cajthamlová. Později, když jsou starší, mohou mít tendenci se doma moc nezdržovat a utíkat jinam.

Děti jsou chytré a mohou toho využívat. V jednom z rodičů si vyberou spojence pro to, co zrovna potřebují, a to jim láme charakter.

Podle psychoterapeutky bychom se neměli pozastavovat pouze nad tím, co s dítětem udělá rozvod samotný, ale proč k němu vůbec směřujeme. Když na chvíli pomineme vážné patologické jevy, jako například alkoholismus či nezvládnutí krize středního věku a touhy dohnat, co se nestihlo, tak to, co vede k rozvodu, je naprostá nekompatibilita partnerů. Proč jste na ni přišli až tak pozdě? Částečně to vyplývá z odkládání rodičovství a následného unáhleného výběru toho pravého.

Kdo může za rozvody

Svůj podíl viny nese ale i okolí a společnost. Jsou to například potenciální babičky, které touží po své nové roli, a tak někdy více či méně tlačí své dcery do toho, aby měly co nejdřív děti. Dále je to společnost, jež očekává a někdy i nutí ženy stát se matkami, protože „je to přece přirozené“. Častěji se tak objevují dva nové typy mateřství, kterým se říká výkonností a úkolové.

Přitom žena sama by měla nejlépe vědět, zda k mateřství tíhne, anebo se chce v životě věnovat něčemu jinému. Rozhodnutí je nakonec na každé z nás, rozhodně ale ani jedna z variant není špatná.

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

S kým jsme si povídali

MUDr. Kateřina Cajthamlová vystudovala 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. Věnovala se interní medicíně a léčení cizinců. Objevovala se jako moderátorka a spoluautorka televizních pořadů o hubnutí a zdraví. V současné době se věnuje hlavně psychoterapii. Především ale přednáší pro mnoho odborných i laických subjektů.

Načítám