Hlavní obsah

Milenky nejsou vždy mrchy. Pohlédněte na druhou stranu barikády

Foto: M-Production, Shutterstock.com

Foto: M-Production, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V životě to není jako ve filmu, a sice, že si žena cíleně dělá „zálusk“ na ženatého muže a chce, aby se mu rozpadla rodina. Co vede ženy k tomu stát se milenkami a jak se v této pozici cítí?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podle Českého statistického úřadu se v loňském roce rozvedlo téměř 15 tisíc manželství. Nejedná se o žádný raketový vzestup.

Žádost o rozvod však podávají z větší části ženy. A důvod? Kromě notoricky známých odlišných povah je druhým nejčastějším důvodem manželova nevěra. Platí ale, že si muži vybírají „mladší model“ nebo se jedná jen o klišé? Vyzpovídali jsme čtyři ženy, jejichž příběhy jsou odlišné, ale výsledek stejný – žádné z nich „zakázané ovoce“ dlouho nechutnalo.

Co je v domě, není pro mě? Poměr na pracovišti

„Přišla jsem k tomu jako slepý k houslím. Tomáš byl můj dlouholetý kolega, věděla jsem, že je ženatý, a s jeho manželkou se i od vidění znala. Když mi ale začal vyprávět o trablech, které v manželství mají, spojilo nás to,“ říká třiatřicetiletá Naďa. Tomáš krátce po jejich sblížení zažádal o rozvod. Jsou spolu už deset let a vychovávají kromě jeho syna z bývalého manželství i společnou dceru. „Jsem o sedm let mladší, takže na mě okolí koukalo skrz prsty. Já jsem ale nechtěla, aby kvůli mně rodinu opustil. Rozmlouvala jsem mu to,“ dušuje se. Věk nebyl pro Tomáše rozhodujícím faktorem. Naďu by si vybral, i kdyby byla starší – zkrátka měli víc společného. Tomášova nevěra byla jen vyvrcholením toho, že nebyl ve vztahu šťastný. Kdyby nepřišla Naďa, byla by to jiná žena…

Milenka jako koníček

Nelze však házet všechny do jednoho pytle a tvrdit, že jsou světice. Jsou i ženy, které využívají „svých zbraní“ a stoupají přes svádění muže k benefitům – ať už v práci, při zlepšování své finanční situace nebo zkrátka zvyšování si sebevědomí. „Dělám to takto pravidelně. Vím, že jsem hezká, tak proč to zahodit?“ svěřila se žena, která si pochopitelně nepřeje být jmenována. Čím déle jsme ale s touto dámou mluvili, tím víc se začalo ukazovat, že má velký problém z dětství, je poznamenána výchovou, kdy nebyla pro rodiče nikdy dost dobrá, a dělá tak to, v čem dobrá je – svádění. „Není to tak, že bych si cíleně vybírala ženaté nebo zadané muže. Zkrátka si jdu za tím, kdo se mi líbí, a řídím se pravidlem, že manželství není nemoc.“ Je nutné si také uvědomit, že kdyby muž nechtěl, svést se nenechá.

„Vyhrát“ není vždycky terno

Co si budeme povídat, počáteční pocit při nevěře je opojný. Dost možná vás napadá: „Jsem lepší, dá mi přednost před manželkou…“ nebo „Je vzrušující, jak se musíme skrývat.“ No jo, ale co když se váš vztah zlegalizuje? Vzrušení opadne a vy se dlouho nezbavíte pocitu: „Když to udělal jí, udělá to i mně?“ Přesně jako v případě čtyřicetileté Světlany. „Nebylo to tak, že by se kvůli mně Pavel rozvedl. Jeho partnerka na náš vztah přišla a opustila ho. Ulevilo se mi, ale s postupujícími týdny mi začalo docházet, že Pavel šťastný není. Vzrušení, kterého se mu dostávalo, mu chybělo. Šel ho hledat o dům dál. Tentokrát za zády mně.“ Jinak řečeno, Světlanu nahradila jiná žena - milenka.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Nevěra má různé podoby. Zatímco někdy jde „jen“ o sex, jindy se do toho mohou i přimíchat i cityFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Sliby, které se nikdy neměly naplnit

Když potkala tehdy dvaadvacetiletá Tereza o pět let staršího Mirka, byl už ženatý. Pár spolu ale neměl děti, a navíc Mirek Terezu stále přesvědčoval, že jeho manželství je v troskách a netouží po ničem jiném než začít nový život – s ní. „Tvrdil, že se nemůže rozvést, protože nemá ještě našetřeno na vlastní bydlení a na vyplacení z toho, které mají společné. Věřila jsem mu.“ Po pěti letech, během nichž se Tereza s Mirkem scházeli a znovu rozcházeli, však přišlo hrůzné zjištění – Mirkovi jeho manželství nejenže skvěle klape, ale dokonce je jeho žena i těhotná. „Hned jsem se s ním rozešla, ale těch pět let mi už nikdo nevrátí. Byla jsem naivní, když jsem si myslela, že mě skutečně miluje.“ I když už od jejich rozchodu uplynuly dva roky, Tereza ještě nebyla schopná navázat nový vztah.

Nejčastější důvody k nevěře

Nutno dodat, že ženy si také hledají milence, není to jen výsada mužů! Co lidi vede k tomu, že si pořídí bokovku?

  • Nuda ve vztahu - s odletem pomyslných motýlků v břiše přichází touha po vzrušení. V tomto případě se však většinou jedná jen o krátkodobý úlet.
  • Pomsta - když je jeden z partnerů nevěrný, druhý je poháněn motivací ve stylu: „Když on/ona může, tak proč já ne?“
  • Pocit nedocenění - toto je nejčastěji mužský důvod, protože ženy jsou víc emotivní a dokážou si (nejčastěji v hádce) říct, co jim vadí. Muž pocit ukřivděnosti drží v sobě a nechá se pak lehko svézt ženou, jež ho obdivuje a prokazuje mu úctu.
  • Sexuální nenaplnění - studie prokázaly, že průměrný manželský pár má sex jednou týdně. To ale kolikrát jednomu z páru nevyhovuje a hledá si uspokojení jinde.
  • Momentální situace - jak se říká: alkohol je dobrý sluha, ale zlý pán. I proto v podnapilém stavu dochází častěji k nevěře.

Načítám