Hlavní obsah

Levná, ale nápaditá rekonstrukce menšího bytu v moderním a zároveň bohémském stylu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladý, umělecky založený pár si vybral byt v historické zástavbě v pražských Nuslích. Bylo třeba udělat kompletní rekonstrukci, ale zároveň pracovat s omezeným rozpočtem. Výsledek vás překvapí.

Článek

Tento nuselský byt pro architekta a výtvarnici se stal finalistou soutěže Interiér roku v kategorii nízkonákladové bydlení. Kompletní rekonstrukce, která zahrnovala i četné stavební zásahy, totiž nepřesáhla milion korun. O návrh a realizaci projektu se postaral Ondřej Janků z architektonického studia Collarch.

Kuchyň s ostrůvkem a obývák

V první řadě přistoupili majitelé i autor ke změně původní, nevyhovující dispozice poplatné stylu bydlení z první poloviny 20. století. Původní stísněné místnosti směrem do klidného dvora sjednotili v jeden velký obytný prostor. Zádveří nahradili kuchyní. Příčku mezi původním zádveřím a nově vzniklým obývacím pokojem zbourali a nahradili kuchyňským ostrůvkem. Vzniká tak velkorysý a pro byt této velikosti netypicky vzdušný interiér, do kterého vstupujete přímo z chodby domu.

Ložnice, koupelna, sprchový kout

Dlouhý, ale úzký obývací pokoj směrem do ulice nově rozdělili na ložnici, koupelnu se sprchovým koutem a malou knihovnu. Příčka mezi ložnicí, knihovnou a koupelnou je celá ze skleněných tvárnic. Koupelnu tímto způsobem prosvětlili denním světlem i přes to, že se nachází uvnitř bytu a je bez oken. Skrz chodbu s knihovnou prostupuje světlo z ložnice dále do středu dispozice. Skleněné tvárnice nejsou čiré, ale pískované. Zajišťují jak dostatek světla, tak i soukromí v koupelně.

Velká šatna, netypické prvky

Výrazným prvkem obývacího pokoje je velká, jeden metr hluboká šatní skříň. Z pohledu z obývacího pokoje je osazena dveřmi z galvanicky pozinkovaného plechu. Efekt olejové skvrny se mění během dne a s množstvím světla v místnosti. Hrubost povrchu plechů, nepřesnosti a škrábance z výroby ve fabrice vnášejí do interiéru příjemný industriální akcent.

Vodovodní a odpadní potrubí v místech původní koupelny se po rekonstrukci ocitlo v rohu obývacího pokoje. Nejenže zabírá méně místa než klasicky vyzděná nebo sádrokartonová šachta, ale mění jinak rušivý prvek dispozice v originální umělecké dílo.

Při detailnějším pohledu najde uvnitř návštěvník řadu dalších netypických prvků, jako je betonové závěsné svítidlo nebo skříňové úchytky, které vznikly v dílně majitelů. V celku se tak byt jeví jako citlivá kombinace původního historického interiéru se současným a lehce experimentálním charakterem nově vložených prvků.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz. Do devátého ročníku soutěže mohou autoři z Česka a Slovenska přihlašovat interiéry, které byly dokončeny v průběhu roku 2023. Uzávěrka přihlášek je 28. 2. 2024. Vítězové budou vyhlášeni jako obvykle v pražském Centru současného umění Dox.

Načítám