Hlavní obsah

Pot a sex-appeal: Průzkum ukázal, že ženám voní více muži vegetariáni než ti, kteří jedí maso

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo vyráží na romantickou schůzku, ten by měl příjemně vonět – ne parfémem, ale sám sebou. Co s tím má společného mužská touha po mase a kdy jsou ženy pro muže „nejvoňavější“?

Článek

Člověk, který se příliš často koupe a urputně drhne, je pro opačné pohlaví méně atraktivní než ten, na kom zůstává stopa lidského přirozeného pachu, to ví věda dávno. Pot v sobě totiž nese cenné látky feromony, které zvyšují sexuální přitažlivost. To je důvod, proč někteří nosí rádi použité tričko svého partnera. Pot je něco jako osobní parfém – ovlivňují ho geny, emoční či reprodukční stav, onemocnění (bakterie), ale i strava. A to hodně.

Který pach je sexy?

Konkrétní potraviny a pití mohou pot zintenzivnit. Řeč je třeba o cibuli a česneku, alkoholu či kofeinu. Pach potu ovlivňuje i častá konzumace červeného masa, které je pro tělo těžko stravitelné, a navíc překyseluje organismus. Může se to nějak projevit na sex-appealu daného jedince?

Vůně potu přináší informace

To se snažila zjistit Pavlína Lenochová a Jan Havlíček, vědci z katedry antropologie Univerzity Karlovy v Praze. Provedli průzkum o vlivu potravin na atraktivitu fyzického pachu. Zaměřili se na pach podpaží, který kromě genitálního pachu přináší velké množství informací – jeho funkce je tudíž sdělovací.

Lidský odér tvoří vůně kůže, vlasů, dechu, podpaží, chodidel, hráze, vaginy nebo menstruace. Hlavním zdrojem tělesného pachu jsou endokrinní a mazové žlázy a bakterie na kůži. O tom, že tělesný pach hraje důležitou roli při výběru sexuálního partnera, není pochyb.

Foto: Jacek Chabraszewski, Shutterstock.com

Pach masožravců je pro opačné pohlaví méně atraktivní než pach vegetariánůFoto: Jacek Chabraszewski, Shutterstock.com

Proč jsou vegetariáni přitažlivější

Zmíněného průzkumu se zúčastnilo 17 mužských dárců pachu, kteří byli čtrnáct dní na masité nebo vegetariánské stravě. Vědci sbírali pot z podpaží na vatových vložkách a 30 žen, které neužívaly antikoncepční pilulky, pak k těmto vložkám čichalo. Cílem bylo vyhodnotit příjemnost, mužnost a intenzitu vůně. Experiment se přitom za měsíc opakoval, ale tentokrát byli muži v obrácených rolích – ti, kteří dříve jedli maso, nyní jedli vegetariánskou stravu a naopak.

Po zopakování analýzy výzkumníci změřili rozptyl a zjistili, že stejní dárci voní na vegetariánské stravě mnohem atraktivněji. Znamená to, že pánové, kteří chtějí na své dámy udělat dojem, by se měli aspoň na chvíli držet dál od masa. A jak je to s potem žen?

Síla menstruačního cyklu

Vůně ženy je v určitých obdobích měsíce atraktivnější. „Zajímalo nás, zda se zápach z podpaží mění v průběhu menstruačního cyklu,“ řekl autor studie Jan Havlíček s tím, že požádali skupinu žen, aby nosily vatové vložky v podpaží po dobu 24 hodin.

Ženy na sobě neměly parfém, nepoužívaly deodorant, nejedly kořeněná nebo aromatická jídla, nekouřily, nepily alkohol ani neužívaly hormonální antikoncepci. Tělesný pach byl shromažďován během čtyř fází. Vzorky byly následně hodnoceny pro jejich přitažlivost a intenzitu skupinou 42 mužů. A jak to dopadlo?

4 fáze ženského měsíčního cyklu

Typicky 28denní menstruační cyklus zahrnuje fyziologické změny, ke kterým u ženy dochází proto, aby se připravila na možnost těhotenství. Je řízen reprodukčním hormonálním systémem. Cyklus je rozdělen do čtyř částí.

  1. Menstruační - Začíná první den krvácení. Děložní sliznice vyplavuje neoplozené vajíčko, což trvá asi čtyři až šest dní.
  2. Folikulární - Tahle fáze začíná společně s menstruací, tedy hned na začátku cyklu, ale probíhá až do ovulace. Jedná se o časové okénko zhruba 14 dní, kdy dozrává nové vajíčko.
  3. Ovulační - Nastupuje obvykle 14. den cyklu. Zralé vajíčko se uvolňuje a nastává čas pro jeho oplození.
  4. Luteální - Začíná dnem ovulace a končí prvním dnem menstruace. Obvyklá délka této fáze je 12–16 dní.

Vědci odhalili, že nejatraktivnější vůně je z doby, kdy žena uvolňuje zralé vajíčko a má nejplodnější dny, její pot přitom obsahuje nejvíce feromonů. Jedná se o přechod mezi třetí a čtvrtou fází - do chvíle, než se dostaví červené dny. Naopak nejvyšší intenzita pachů, odpovídající nejnižší atraktivitě pro muže, byla zjištěna v době menstruačního krvácení.

Reklama

Načítám