Hlavní obsah

Výplach colou i krokodýlí trus. Bizarní ochrany před otěhotněním, kterým dřív věřili. Nezkoušejte je

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Reklama

V dávných dobách se muži a ženy spoléhali na různé šílené techniky, aby zabránili početí. Slyšeli jste o příhodách s trusem nebo bobří chloubou? A víte, že dokonce i dnes se varlata namáčí do vody jako sáčky s čajem?

Článek

Snaha oddělit sex od plození dětí je prastará, nicméně díky bohu za moderní technologie. V říjnu roku 2021 získala Rebecca Weiss, absolventka průmyslového designu z Mnichovské univerzity, cenu v soutěži James Dyson Award, která se udílí za návrh řešící nějaký problém. Přišla s nekonvenční formou antikoncepce pro muže: k prevenci těhotenství využívá koupel varlat. Zařízení je propojeno s moderní technologií.

Do malé nádoby, kterou vyvinula ve spolupráci s odborníky z řad urologie, andrologie a sexuologie, se nalije voda, která se ohřeje. Následně se do ní naloží varlata, podobně jako sáčky s čajem. Díky tomu se nastartuje proces, který využívá ultrazvukové hloubkové teplo s cílem dočasně zastavit pohyblivost spermií.

I v minulosti lidé vymýšleli různé metody, jak se vyhnout početí. Ty následující byly ale naprosto bizarní a otěhotnění rozhodně nezabránily. Čemu všemu byli naši předci ochotní uvěřit?

Řekyně jedly semena z jablek

Obyvatelé Kyrény, starověké řecké osady na pobřeží Afriky, věřili na zázračnou moc semen z granátového jablka. Základem byla legenda o Persefoně. V řecké mytologii jí bůh Hádes vtiskl do úst granátové jablko, aby se z podsvětí, kam ji unesl, nemohla vrátit na svět mezi živé. Z toho vzniklo přesvědčení, že na svět se nedostane ani případné dítě. Jak naivní! Zajímavé ale je, že  granátové jablko zvyšuje hladinu testosteronu a lze ho považovat za přírodní afrodiziakum.

Římanky pily kovářskou vodu

Za kovářskou vodu se označuje voda, kterou kováři používají k ochlazení svých nástrojů. Staří Římané věřili v její antikoncepční vlastnosti, což nejspíš vycházelo z faktu, že kupříkladu takové olovo, které lidstvo zná již od starověku, patří k jedovatým, toxickým kovům, v těle zůstává poměrně dlouho, a tak se věřilo, že plod zabije. Po kovářské vodě se tak ve své době jenom zaprášilo. Jaký hazard!

Foto: Max4e Photo, Shutterstock.com

Římanky věřily tomu, že když vypijí vodu, která zchladila rozžhavené železo, nemusí se bát, že otěhotníFoto: Max4e Photo, Shutterstock.com

Egypťanky si vkládaly do vaginy trus

Za účinnou metodu antikoncepce se v Egyptě považoval krokodýlí trus. Obvykle se rozmíchal na pastu a zavedl před stykem do pochvy. Krokodýli byli spojováni se Sethem, mimo jiné bohem násilí, který měl prý moc zničit spermie. Člověk si radši ani nechce představovat, co tahle nálož trusu udělala s citlivou poševní mikroflórou!

Kanaďanky vyvařovaly bobří varlata

Bobří varlata byla další formou orální antikoncepce, spoléhaly na ni kanadské ženy v 16. století. Louhovaly si je místo čaje a pak vodu vypily. Později přešly k vylepšené variantě, což byla kombinace sušených bobřích varlat a obilného alkoholu. A co má bobr společného s ochranou proti početí? Těžko říct. Prostě věřili, že bobr kanadský, o němž pozdější studie odhalily, že často není otcem mláďat, která porodí samice, s níž žije ve zdánlivě věrném svazku a se kterou je vychovává, může nějak zajistit těhotenskou imunitu. Mýtus, ale budiž.

Židovky používaly jako antikoncepci ocet

Starověký židovský text se zmiňuje o tom, že pokud je dívka příliš mladá, aby měla děti, nebo pokud je žena již těhotná či kojící, měla by si do pochvy vkládat houbu namočenou v octě. Ten prý blokuje semeno. Nic takového se ale neprokázalo. Jediné, co lze doporučit, je výplach jablečným octem smíchaným s vodou. Roztok upravuje poševní pH na správně kyselé, takže bojuje proti přemnoženým kvasinkám a bakteriím. Rozhodně ale nezabraňuje otěhotnění.

Američanky se po styku myly Coca-Colou

V 50. letech 20. století byla rozšířená představa, že Coca-Cola obsahuje kyselinu uhličitou, která dokáže zabíjet spermie. Na základě toho si ženy po pohlavním styku vyplachovaly pochvu tímto populárním nápojem. Jenže spermie jsou ve hlenu děložního hrdla přítomny během několika vteřin a do vejcovodu se dostanou již zhruba za 90 vteřin po ejakulaci. I kdyby tedy Coca-Cola fungovala, málokdo by ji stihnul aplikovat včas. Nehledě na to, že svým obsahem cukru může přivodit kvasinkové infekce.

Foto: Kues, Shutterstock.com

Coca-Cola má hodně využití, například s ní vybělíte záchodovou mísu, ale jako antikoncepce nefungujeFoto: Kues, Shutterstock.com

Reklama

Načítám