Hlavní obsah

Nezapomínáte na červené maso? Tělo ho potřebuje

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snažíte se jíst zdravě, takže se držíte poučky, že když maso, tak jen ryby nebo drůbež? Zatracovat ale nemusíte ani maso červené. Pokud ho budete jíst správné množství a vhodně upravovat, získá vaše tělo velké množství prospěšných látek.

Článek

Českým kuchyním kraluje drůbež. Opomíjené jsou zde především ryby, stále více lidí ale vynechává i červené maso. Také máte někde v hlavě zafixováno, že není tak dietní a škodí srdci? Jak to s ním tedy je?

Červené maso samo o sobě neškodí. Problémem je maso tučné. Takové se může skutečně podílet na vzniku obezity, nemocí srdce a cév i různých typů nádorových onemocnění. Pokud ale zvolíte maso libové, získáte z něj řadu zdraví prospěšných látek. Bílkoviny, železo, vitamin B12, zinek i mastné kyseliny, které naopak srdci a cévám prospívají.

Světová zdravotnická organizace doporučuje dopřát si libové červené maso dvakrát týdně. Pro maximální doplnění živin druhy masa střídejte, vedle vepřového a hovězího dejte šanci i telecímu, jehněčímu a skopovému.

Jak ho upravit

Dalším problémem, který z červeného masa dělá nezdravou potravinu, je jeho úprava: nevhodným uzením, smažením nebo grilováním na otevřeném ohni mohou vznikat karcinogenní látky. Místo toho, abyste tedy maso okořenili a osmažili na tuku, volte jiný způsob: můžete ho orestovat na teflonové pánvi a pak okořenit a dodusit. Dejte přednost vaření, zkusit můžete také pečení bez tuku. Do kuchyně si můžete pořídit i římský, pomalý nebo parní hrnec.

A jaké benefity můžete očekávat?

Zdroj síly pro sportovce

Jak již bylo řečeno, červené maso je významný zdroj bílkovin. Každý dospělý jich potřebuje denně zhruba 0, 8 gramu (pokud hubnete, je to trochu více) na kilogram své tělesné hmotnosti. Bez nich se neobejdou enzymatické a hormonální procesy v těle, jsou důležitým palivem pro svaly sportovců, ale hodí se i při hubnutí.

„Tělo je tráví dlouho, takže vám poskytnou pocit zasycení na delší dobu než třeba sacharidy. Také množství energie, jíž organismus potřebuje pro zpracování bílkovin, je vyšší než u zmíněných sacharidů. Na rozdíl od sacharidů a tuků nehrozí, že by se vám z nadbytku bílkovin tvořily tukové zásoby," prozrazuje Martina Dvořáková, dietní koučka KetoDiet.

Pro hubnutí je také důležitá rychlost metabolismu. „Nedostatek bílkovin způsobuje úbytek svalů, ty pak nepotřebují tolik energie, a tím se celkový chod metabolismu zpomaluje," doplňuje odbornice, proč je červené maso vhodné i při dietě.

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Zinek obsažený v mase má vliv na kvalitu vašich vlasůFoto: puhhha, Shutterstock.com

Zdroj železa nejen pro ženy 

Červené maso je významným zdrojem železa. Jeho nedostatek se projevuje fyzickou i mentální únavou, může způsobit i chudokrevnost. Z červeného masa ho má nejvíc hovězí a jehněčí, ale také vnitřnosti. Telecí řízek nebo hovězí steak by si měly dopřát ženy během menstruace, případně několik dní před a po ní. Kvůli krvácení totiž dochází ke ztrátám, které pak tělo musí dorovnávat z již vytvořených zásob.

Vysokou spotřebu mají také těhotné a kojící maminky a ženy v menopauze. Zvláště v těhotenství je třeba železo ohlídat a zajišťovat stabilní přísun. Nedostatek je spojen s řadou komplikací včetně předčasného porodu. Myslete na to, aby bylo maso vždy důkladně propečené, ať neriskujete mikrobiální nákazu.

Železo lze sice doplnit například také z luštěnin, mandlí nebo celozrnného pečiva, to z masa ale umí tělo využít mnohém lépe než z rostlinných zdrojů.

Zdroj imunity i elixír krásy

Červené maso je významným zdrojem zinku, který je potřebný pro imunitní systém, ale také  například pro zdravý vzhled vaší pokožky, vlasů a nehtů. Pomáhá při akné, chrání buňky před volnými radikály a předčasným stárnutím.

Foto: Halk-44, Shutterstock.com

Červené maso v jídelníčku by neměly zanedbávat ženy se silnou menstruacíFoto: Halk-44, Shutterstock.com

Vitaminy pro silné nervy

V červeném mase se ukrývají i vitaminy skupiny B. Vitamin B12 pomáhá i při únavě a psychickém vypětí, je důležitý pro tvorbu červených krvinek. Jeho nedostatek způsobuje únavu a dušnost, může způsobit i zapomnětlivost nebo výkyvy nálad. Červené maso je bohaté také na vitamin B2, riboflavin, který se stará o správný růst a pomáhá v těle spalovat cukry. Jeho nedostatek se projeví rozpraskanými koutky úst, záněty v ústech a krku, záněty spojivek, podepisuje se i na vzhledu kůže, vlasů a nehtů.

Potravina plodnosti

Béčko by si měly hlídat i ženy v těhotenství a ty, které dítě plánují. „Zejména vitaminy B2, B6 a B12 mohou pomoci zlepšit podmínky pro vyvíjející se zárodek a snížit riziko vzniku vrozené vady, především rozštěpu páteře, či samovolného potratu,“ vysvětluje olomoucký gynekolog Pavel Turčan. Toužíte-li po miminku, libové červené maso by nemělo chybět dvakrát týdně na talíři vám ani vašemu partnerovi.

Opomíjené káčko

O vitaminu K2 se možná nemluví tak často jako o jiných živinách, pro tělo je ale stejně nepostradatelný. Je podstatný i pro správné ukládání vápníku. Doplnit vám ho pomůže právě maso, ale také žloutky, tvaroh, vejce a fermentované potraviny.

Reklama

Načítám