Hlavní obsah

Jak by (ne)měla vonět vaše vagina? Nemoci odhalte čichem

Foto: Golubovy, Shutterstock.com

Foto: Golubovy, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když jde o intimní partie, nestyďte se o nich mluvit, jestliže cítíte jakékoli pochybnosti ohledně jejich odéru. Jaký zápach poukazuje na zásadnější nemoc a jaká vůně je normální? Co (ne)jíst, a jaké potraviny mohou vaší vagině vrátit její běžnou vůni? To vše se dočtete v našem článku.

Článek

Aroma vaší vaginy je stejně individuální jako její tvar. Proto je především nutné vědět, jak je cítit obvykle. Jen tak okamžitě odhalíte i minimální odklon od normálu. Vůni vaginy určují především mikroorganismy, které se v ní nacházejí, ale i vaše strava, hygiena, používaná kosmetika, či materiál spodního prádla.

Proměnlivost je v pořádku

Vůně se během měsíce mění, v souladu s tím, jak vám v těle kolísají hormony. Neznepokojte se hned, pokud jste náhle intenzivněji cítit nebo se aroma mění, spíše zkuste vysledovat pravidelnost. Jinak jste třeba cítit během ovulace, kdy tělo intenzivněji vypouští feromony, ale máte i citlivější vlastní čichové buňky. Kovový zápach zas může upozorňovat na krev a blížící se nástup menstruace.

Jste to, co jíte

Stejně jako se říká, že chuť mužského spermatu vylepší ananas nebo vanilka, i vůni ženského lůna dokážou proměnit běžné potraviny. Sládne například po citrusech, sladkém ovoci (mango, papája, broskve), neutralizovat pachy pomáhá hroznové víno nebo zelený čaj. Méně příjemnou vůni vám způsobí květák, brokolice a zejména aromatické potraviny, jako je česnek, cibule a různé koření (hlavně kari, chilli). Brzděte také s červeným masem, mlékem a kávou.

Foto: Mila Supinskaya Glashchenko, Shutterstock.com

Záleží i na tom, jaké lahůdky si dopřáváteFoto: Mila Supinskaya Glashchenko, Shutterstock.com

Kyselejší zápach nevadí

Pochva ženy je pokryta vrstvou hlenu, tvořeného směsí prospěšných mikroorganismů, převážně laktobacilů. Ty zde zajišťují mléčné kvašení, díky čemuž je prostředí ve vagině kyselé a nepříznivé pro růst bakterií a kvasinek. A právě díky tomuto mléčnému kvašení můžete cítit odér, připomínající kvasnice nebo tvaroh. Je naprosto přirozený a napovídá, že ve vašem klíně je vše v pořádku.

I kvasinky, především candida albicans, se ale umí v těle přemnožit, pokud je tedy kyselý pach intenzivnější a provází ho svědění a pálení při močení, tvarohovitý výtok a zarudlost a odulost pysků, zamiřte k lékaři.

Foto: Artem Varnitsin, Shutterstock.com

Pravidelná intimní hygiena je důležitá, ale na výplachy raději zapomeňteFoto: Artem Varnitsin, Shutterstock.com

Má být cítit rybinou?

Zejména muži často vtipkují, že ženský klín je cítit rybinou. Pokud ze sebe toto aroma ucítíte, zpozorněte. Pach připomínající rybinu nebo hnilobu většinou znamená jediné: bakteriální infekci. Obvykle ho doprovází i nazelenalý, zapáchající výtok, svědění, bolest v podbřišku. A s tím je třeba bojovat.

Lékař je přitom vhodnější než jen návštěva lékárny. „Ženy samy velmi těžko rozeznají, zda se jedná pouze o vaginální infekci, či o příznak závažnějšího onemocnění. Je také často obtížné poznat, o jaký typ infekce jde, zda o kvasinkovou, či bakteriální,“ vysvětluje doc. MUDr. Michal Zikán, Ph.D., z Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

Léčba musí být komplexní

Lékař vám doporučí cílenou léčbu v podobě masti, čípků, někdy jdou nutná i antibiotika. „V léčbě vaginálních infekcí se používají nejen přípravky, které ničí přemnožené mikroorganismy, ale také přípravky, jež obnovují přirozenou mikroflóru pochvy, například s probiotiky nebo kyselinou mléčnou,“ dodává Michal Zikán.

Pomůže i pravidelná, ale přiměřená hygiena (žádné výplachy), v případě potíží speciální intimní sprchové gely s přirozeným pH, a je dobré se vyvarovat syntetického oblečení a omezit v jídelníčku cukr.

Cukr je totiž potravou pro bakterie, vyvolává v těle kvasné procesy a narušuje jak vaginální prostředí, tak střevní mikrobiom, odkud pramení naše celková imunita. „Je vhodné z jídelníčku vyřadit bílé pečivo. Při opakovaných potížích je namístě zvážit i omezení stravy obsahující lepek,“ dodává gynekolog MUDr. Roman Peschout z Nemocnice Jihlava.

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Lékař vám poradí nejlépeFoto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Prozradí i nemoci

Štiplavý, intenzivnější či jinak atypický zápach z pochvy může být ale také příznakem závažnějšího onemocnění, ne jenom prosté dysmikrobie, nerovnováhy organismů sídlících v pochvě. Za zápachem mohou stát i pohlavně přenosné nemoci, například trichomoniáza, chlamydie nebo kapavka.

„Je proto vhodné poradit se s lékařem zejména tehdy, pokud je zápach spojen s nepravidelností krvácení nebo s krvácením po pohlavním styku, stejně jako v případě, že zápach z pochvy přetrvává i přes dodržení zmíněných rad,“ dodává gynekolog.

Máte zkušenost s popisovanými problémy?

Načítám