Hlavní obsah

Proč je pot někdy více cítit? Příliš mnoho česneku i nemoc štítné žlázy

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Reklama

V letním horku je normální, že se potíte, je to přirozený způsob, jak se tělo ochlazuje. Pokud ale extrémně zapácháte, něco nemusí být v pořádku. Jaké důvody vedou nejčastěji k nadměrnému pocení? A proč smrdí něčí pot po zkažených vejcích?

Článek

Na odér vašeho potu má vliv spoustu věcí, například stres, po kterém smrdíte dokonce víc než po fyzické aktivitě. „Samostatnou kapitolou je pak jídlo, speciálně brukvovitá zelenina jako květák, brokolice či kapusta. Sice obsahují mnoho vitaminů a minerálních látek, ale jsou také plné sirných sloučenin, které se dostávají z těla ven právě potem a mohou způsobovat nepříjemný odér,“ tvrdí dermatoložka Lucie Jarešová. Co dalšího způsobuje, že zapácháte víc, než je běžné?

Foto: Krasula, Shutterstock.com

Z potu může být cítit i česnek, květák, pivo nebo kvasniceFoto: Krasula, Shutterstock.com

Potní versus pachové žlázy

Vedle potních existují také pachové žlázy. Jsou umístěné v podpaží, kolem pohlavních orgánů a bradavek. Slouží, podobně jako ve zvířecí říší, k produkci feromonů a vábení partnerů. Paradoxně ale nejsou moc cítit, působí spíše na vaše podvědomí a určují, jestli vám daný samec či samička voní. Snažit se tedy potlačit veškerý tělesný pach, není v ničím zájmu.

Odér vycházející z potních žláz ale nepříjemný být může. Lze ho maskovat parfémy, antiperspiranty, deodoranty i zvýšenou hygienou, nelze se ho ale zbavit úplně. Více jsou cítit muži celoživotně, ženy v období menopauzy a vliv má i rasa, například Asiaté se potí méně než evropská populace.

9 důvodů, proč je pot cítit 

  1. Nestíhající játra - Cítíte ve vlastním potu zkažená vejce? Neobvyklý zápach může mít na svědomí snížená funkce jater. Mohou za to bílkoviny, které se nevylučují močí, ale tělo se jich zbavuje potem. Víc cítit může být i váš dech. Ale pozor, podobný odér můžete cítit, když držíte ketodietu.
  2. Nemocná štítná žláza - Potíže se zápachem mohou provázet i nemoci štítné žlázy. Vyvolávají octový zápach, nadměrné pocení i návaly horka.
  3. Cukrovka a hyperglykemie - Lidé s cukrovkou mohou produkovat pot připomínající aceton. Bez inzulinu totiž tělo špatně rozkládá cukr a místo toho se zaměřuje na tuk, což ovlivňuje aroma potu i dechu. Cukrovku často provází i hyperglykemie, která se projevuje právě zvýšeným pocením.
  4. Zánět v těle - Infekce vyvolává především silné noční pocení. Proti zánětu pomáhá úprava jídelníčku, zkuste středomořskou dietu nebo krátkodobý půst. O vleklých potížích by ale měl vědět doktor, chronický zánět může vyvolat mrtvici, rakovinu a autoimunitní choroby.
  5. Užívané léky - Složení potu dokážou měnit především antidepresiva, hormonální antikoncepce, léky na hubnutí nebo na alergie.
  6. Špatné použití kosmetiky - Tělové mléko může ucpávat žlázy, proto se při mazání celého těla vyhněte podpaždí a dalším problémovým partiím.
  7. Neholíte se - V hustém ochlupení se snáz množí bakterie, proto může i holení problematických partií pomoci. Do oholené pokožky se také lépe vstřebá antiperspirant.
  8. Nevhodné oblečení a boty - V šatníku volte lehké a prodyšné materiály jako merino nebo savou bavlnu, ta odvede pot z těla. Vyhněte se upnutým střihům a syntetice. Do uzavřených bot si pořiďte stélky z přírodních materiálů. Pomohou i ponožky z bambusu nebo s obsahem stříbra.
  9. Nesprávné jídlo - Omezte výrazné koření, alkohol nebo česnek, to všechno je z vašeho potu nepříjemně cítit. Více také zapáchá pot těch, kdo jedí maso. Alespoň v letních měsících ho omezte.
Foto: Rido, Shutterstock.com

Antiperspirační kosmetika pomáhá mírnit pocení a hubit bakterie, které pot rozkládají Foto: Rido, Shutterstock.com

Proti pocení pomáhá voda s octem

Vaše tělo je osídleno množstvím bakterií a kvasinek, mnohé žijí i na povrchu kůže a v ochlupení. Právě ty rozkládají vyvěrající pot a mění jeho chemické složení. Vznikají sloučeniny síry, podobné těm, které jsou v pachu tchořů. Nelze se jich zbavit zcela, mytím ale regulujete jejich množství. Nohy, třísla a podpaží si proto myjte denně mýdlem, zbytek těla, pokud nesportujete nebo nemáte fyzicky namáhavou práci, stačí sprchovat obden a klidně bez mýdla.

Kromě pravidelné každodenní hygieny jsou vhodné speciální koupele ve vodní lázni s octem, jehož kyselost vytváří pro bakterie nehostinné prostředí, nebo koupel s bylinkami, jako je šalvěj či rozmarýn, které stahují póry,“ radí pražská dermatoložka Jitka Řezáčová. Jako expresní variantu zkuste před odchodem do práce namočit ručník do vody s octem, vyždímejte ho a otřete jím podpaží, zátylek a další místa, kde se nejvíc potíte. Další jednoduchá doporučení, jak přebít nepříjemný odér? Vyrobte si jednoduchý přírodní antiperspirant a sežeňte přípravky na chodidla (Dezinox, Scholl, Dermacol).

Reklama

Související témata:

Načítám