Hlavní obsah

Ve které fázi menstruačního cyklu máte k partnerovi nejblíž?

Foto: Bartashevich Karyna, Shutterstock.com

Foto: Bartashevich Karyna, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Zase vám leze na nervy, nechcete ho poslouchat, natož s ním jít do postele? Podívejte se do svého menstruačního kalendáře. Díky němu odhalíte, za jak dlouho si pro svého partnera zase najdete milejší slovo a nastavíte mu svoji náruč. Válku s hormony totiž nemůžete vyhrát!

Článek

Aktivní sexuální život je pro spokojenost ve vztahu nezbytný. Navíc prospívá zdraví, protože pravidelná soulož posiluje imunitní systém, zlepšuje spánek, snižuje riziko srdečního infarktu, preventivně působí proti rakovině prostaty a v neposlední řadě dodává pleti mladistvý vzhled. Kdo by o tohle nestál?

Za ideální frekvenci se přitom považuje milostné dostaveníčko jednou až dvakrát týdně. Jenže co když žonglujete mezi prací, rodinou, svými koníčky a do toho s vámi cloumají hormony? Když není čas ani chuť, je vhodné si sex naplánovat. Na tom není nic špatného, ba naopak. Máte čas se na sex psychicky i fyzicky připravit. A v některé fázi menstruačního cyklu vám to půjde snadněji než kdy jindy. Menstruační kalendář vám v tomhle směru dost napoví!

Fáze menstruačního cyklu

Fyziologický menstruační cyklus se nazývá eumenorea a jeho průměrná délka je 28 dní (s tři až pětidenní odchylkou). Probíhá od puberty až po klimakterium a lze rozdělit do čtyř fází:

  • Menstruační - Začíná první den krvácení. Děložní sliznice vyplavuje neoplozené vajíčko, což trvá asi čtyři až šest dní.
  • Folikulární - Tahle fáze začíná společně s menstruací, tedy hned na začátku cyklu, ale probíhá až do ovulace. Jedná se časové okénko zhruba 14 dní, kdy dozrává nové vajíčko.
  • Ovulační - Nastupuje obvykle 14. den cyklu. Zralé vajíčko se uvolňuje a nastává čas pro jeho oplození.
  • Luteální - Začíná dnem ovulace a končí prvním dnem menstruace. Obvyklá délka této fáze je 12–16 dní.
Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Ovulační fáze je opředená tajemstvím. Ne každá žena ji totiž spolehlivě pozná Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Magie hormonů

Vědci díky hormonům prokazují, že dva až tři dny před nástupem ovulace je chuť na mazlení a sex nejvyšší, žena chce zaujmout, svádět, cítí se žádoucí a umí se při milování uvolnit.  Bývá něžná i divoká, krotká, ale i lačnící po experimentech. Víc než kdy jindy se chce líbat, tulit, vítá i orální sex (felaci), ale hlavně pohlavní styk. Je to její prastarý program. Chce dostát svému poslání a splnit svůj účel — reprodukci. Největším problém ale je pozvolný nástup ovulace vůbec poznat.

Není to tak jednoduché, jak se zdá 

„Žena vlastně neví, kdy se jí vajíčko z vaječníku uvolňuje. Některé ženy sice říkají, že svou ovulaci cítí, ale jejich muž necítí vůbec nic. Existují dokonce všelijaké hormonální testy, kterými si žena může určit dobu ovulace, používají se křivky každodenně měřené bazální teploty nebo se zjišťuje charakter hlenu uvolňovaného při ovulaci děložního hrdla. Všechno to jsou jenom pomocné a nepříliš průkazné metody,“ popisuje sexuolog Radim Uzel ve své knize Užitečné pohlaví s tím, že ovulace současné ženy je skrytá a chtě nechtě nepostřehnutelná.

Proč musí žena složitě pátrat po období své nejvyšší plodnosti, když to samice jiných druhů spolehlivě poznají podle neklamných tělesných znaků? Kupříkladu taková samice paviána má v době páření jasně červenou zadnici, ale lidská sexualita je jiná. „Nemusíme dlouho chodit kolem horké kaše, abychom zjistili, že přímým důsledkem skryté ovulace je téměř nepřetržité provozování sexu,“ objasňuje známý český odborník. Pak taky záleží, jakým způsobem se chráníte proti otěhotnění. 

Mazlení? Dneska by to šlo 

„Ženská sexualita je proměnlivá a nevyzpytatelná. Je určována spíše náhodnými stavy a situacemi. Žádná pevná vazba mezi fázemi menstruačního cyklu a ženskou sexualitu neexistuje. Mýtus, že ženská vzrušivost je nejvyšší uprostřed menstruačního cyklu, v období ovulace čili v čase nejvyšší plodnosti, není pravdivý. Většina žen skutečně netuší, kdy jsou plodné, a sex neprovozují jenom za účelem plození. Situaci navíc komplikují antikoncepční metody, které brání v otěhotnění,“ uvádí situaci na pravou míru gynekolog a sexuolog Zlatko Pastor.

Hormonální antikoncepce totiž zabraňuje ovulaci a tělo si tak vlastně pořád myslí, že je žena těhotná. S tím souvisí i její způsob komunikace a vzory flirtování. Obvykle totiž nemá zvýšenou potřebu a snahu o (další) oplodnění a je spíše v útlumu.

Ať si ale mužští odborníci říkají, co chtějí, nejlépe menstruačními cyklu rozumí zas a pouze sama žena. Pokud máte to štěstí, vnímáte své tělo a poznáte své plodné neboli mazlící dny, kdy po sexu prahnete, můžete si gratulovat. V opačném případě platí, že vás převálcovala moderní doba, volnost v páření i novodobé metody ochrany proti početí. Pak ať někdo říká, že to ženy mají v životě jednodušší než muži.

Reklama

Načítám