Hlavní obsah

Rysy vášnivých lidí, které můžete odkoukat: urputnost i nakažlivá energie

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejste spokojeni se svým životem, ze kterého se vytrácí radost? Máte pocit, jakoby vám docházela šťáva? Chybí vám chuť zkoušet něco nového? Vaše nadšení a vášeň jsou na mrtvém bodě! Zkuste je probudit k životu.

Článek

Energií nabití vášniví lidé jsou vnitřně nuceni, možná dokonce povoláni, dělat se svými životy něco smysluplného. Mohou například zjistit, že oproti ostatním berou život méně vážně, nedělají si starosti s hloupými názory ostatních, impulzivněji se věnují seberealizaci a více si užívají – v práci i v posteli.

Chcete mít někoho takového vedle sebe, nebo se jím dokonce stát? Vášniví lidé mají 5 specifických vlastností a ty se dají alespoň částečně naučit. V knize Rozbalte svou vášeň (Unwrapping Your Passion, vydáno v angličtině v roce 2017) je popsala americká koučka a mentorka Karen Putz.

1. Energičnost

Když přemýšlíme o vášnivých lidech, jednou z prvních věcí, na které myslíme, je hojnost energie, kterou přinášejí do svého života a práce. „Vášnivci“ mají svoji intenzitu, tempo a energii. Pokud se pro něco nadchnou, neřeší, jestli se jim daný úkol povede, ale chtějí to zkusit. Proč by taky ne?

I vy se zkuste nadchnout pro něco, co vám život nabízí, ať už je to nová pracovní zakázka, výlet na Bali nebo stavba vlastního domu. Heslo zní: Nehledejte výmluvy, proč to nejde, ale najděte způsoby, jak si splnit své sny.

Foto: DavideAngelini, Shutterstock.com

Vášniví lidé chodí většinou rychle, nutí je k tomu jejich energieFoto: DavideAngelini, Shutterstock.com

2. Pozitivita

Životní elán má podle Karen Putz formu soustředěné síly. Jedna věc je mít spoustu volně se vznášející energie (představte si to jako chaos, během kterého nevíte, kam dřív skočit, tedy respektive děláte víc věcí najednou), něco úplně jiného je využívání energie jedním směrem, ke konkrétnímu cíli.

Vášniví lidé nemívají moc široké zájmy. Místo toho si vždy najdou, co milují, a plně se tomu věnují. Proto i vy přehodnoťte, co je pro vás důležité a jestli žijete „tady a teď“. Nebudete šťastnější: až zhubnete, zbohatnete, najdete si nového milence, porodíte a podobně. Hledejte pozitiva v tom, co již máte, a plně se tomu oddejte.

3. Autenticita

Klíčovou vlastností vášnivých osobností, kterou na těchto lidech nejvíce obdivujeme, je autenticita, tedy schopnost být svůj. Spíše než následovat dav nebo jít konvenční cestou, snaží se nejprve poznat sami sebe a poté čerpat ze svého sebepoznání. Zkrátka si dláždí svou vlastní cestu. Pro druhé bývají velkou inspirací.

Foto: Coy_Creek, Shutterstock.com

Nikdy nejdou s davem, a když už, tak stojí v jeho čeleFoto: Coy_Creek, Shutterstock.com

4. Odolnost a vytrvalost

Karen Putz zdůrazňuje, že vášeň zahrnuje ochotu trpět nebo snášet těžkosti kvůli tomu, na čem nám záleží. Vytrvalost jednotlivce v kombinaci s nadšením pro konkrétní, dlouhodobý cíl, podporuje překonávání překážek nebo výzev, které leží na cestě k úspěchu. Z tohoto důvodu si nedělejte starosti s tím, že v něčem neuspějete hned napoprvé. Slovo nejde neexistuje.

5. Otevřená mysl

Vášniví lidé se vyhýbají vyjetým kolejím a netvoří si únikovou cestu, pokud náhodou uvíznou. Jejich kreativita a otevřená mysl jim pomáhá najít způsoby, jak podnítit energii potřebnou k tomu, aby se přizpůsobili změnám nebo reagovali na vzniklý problém. Když jim náhodou dojde dech, což se nestává moc často, nebo si nevědí rady, nebojí se požádat o pomoc někoho povolanějšího. Umějí spolupracovat a delegovat.

Pokud máte po přečtení osobnostních rysů vášnivých lidí pocit, že se jim ani zdaleka nepřibližujete, nezoufejte, jde to změnit. Můžete navštívit nějaký online motivační kurz, který ve vás probudí radost, vitalitu a samozřejmě i smyslnost. Tohle všechno je totiž vášeň.

Reklama

Načítám