Hlavní obsah

Sex jako prevence nemocí. Opravdu posiluje imunitu a chrání před mikroby?

Foto: Profimedia

Posilovat imunitu můžete zjevně i jen tak mimoděk...Foto: Profimedia

Podzim. Jeden ho miluje, druhý nenávidí, protože s ním přichází nachlazení, infekce a chřipková epidemie. Dá se na tohle všechno nějak připravit? Hupsněte do peřin. Milování posiluje imunitní systém!

Článek

Když se řekne sex, co vás napadne? Rozkoš, touha, fantazie, únik od reality? Podle sexuologa Zlatka Pastora na něj většina lidí myslí asi každou desátou minutu, někdo pořád. Ale nestačí jen myslet, chce to i akci! Zvlášť teď, v období podzimu, je to velmi důležité, neboť se opět prokázala přímá souvislost mezi obranyschopností organismu a milováním. Proč je sex skvělou prevencí proti mikrobům?

Čistě přírodní léčba

Americký doktor Joseph Mercola, který vyznává alternativní medicínu, kritizuje mnoho aspektů standardní lékařské péče, jako je třeba očkování, a jehož čtenáři portálu HuffPost v roce 2009 zvolili do tabulky top 100 inovátorů a vizionářů v oblasti lékařství, zastává názor, že sexuální aktivita člověka je úzce spjata s dobrým fungováním těla. Kdo milostně neskotačí, nemůže být zdravý.

Sám sobě doktorem

Jako jeden z důkazů, který prezentuje na svých stránkách, předkládá výzkum vědců z americké univerzity Wilkes, kteří podrobili testu 112 vysokoškoláků rozdělených do tří skupin.

Zjistilo se, že ti, kdo měli sex pravidelně jednou až dvakrát týdně, vykazovali vyšší hladiny imunoglobulinu A (IgA) ve slinách. (IgA je jedna z pěti hlavních tříd lidských protilátek, která je ve velké míře uvolňována na povrch sliznic a významně se podílí na ochraně proti mikroorganismům.) Skvělý vedlejší efekt vášnivých nocí!

Foto: Profimedia

Více sexu rovná se vyšší odolnost vůči běžným nemocemFoto: Profimedia

Četnost milování místo vitaminu C

Zajímavostí však je, že skupina velkých milovníků s frekvencí sexu třikrát či čtyřikrát týdně takových hodnot nedosahovala. V překladu to tedy znamená, že „optimálně dávkovaná rozkoš“ skutečně posiluje imunitní systém, což dokazují i další studie a odborníci z řad imunologie.

Například výzkumníci z laboratoře pro studium stresu, imunity a nemoci sídlící na další americké univerzitě, tentokrát Carnegie Mellon, pro zpravodajskou televizní stanici CNN uvedli, že sledovali několik studentů prvních ročníků.

Léčí i smích

Právě u nich se ukázalo, že lidskou obranyschopnost narušuje už jen pouhý stres, samota a sexuální půst. Jako prevenci vědci doporučují pravidelné pohlavní aktivity, lidský dotek, cvičení, dostatek spánku, probiotika a smích…. Proč právě ten?

Kromě sexu mohou být nejlepším lékem, který vám pomůže překonat období plné nemocí, koutky od ucha k uchu. „Věřím, že pokud lidé zařadí smích do svého každodenního života, mohou být zdravější,“ uvedl psycholog Steve Wilson s vysvětlením, co se děje v těle, když se smějete. Protáhnou se svaly celého obličeje, tep a krevní tlak stoupá nahoru, dýcháte rychleji, a posíláte tak více kyslíku do svých tkání. Je to tedy prý mírné fitko, které taktéž odhání mikroby. A ideální kombinace?

Foto: Profimedia

Smích léčí. To je stará pravda!Foto: Profimedia

Honem do postele!

Spojit příjemné s užitečným, smát se, milovat se dvakrát týdně a prostě jen být. Když ne kvůli imunitě, tak kvůli dalším zdraví prospěšným záležitostem. Sex totiž ještě mírní bolest, zlepšuje náladu, snižuje stres, podporuje mladistvý vzhled pleti, pozitivně působí na kvalitu spánku či snižuje vznik rakoviny prostaty a srdečních onemocnění. Tak už víte, co budete dělat večer?

A jak proti nemocem bojujete vy?

Reklama