Hlavní obsah

Sex po svatbě. Už jen nuda?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Sex po svatbě se snažte okořenitFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co Bůh spojil, člověk nerozděluj. Kéž by všechno po uzavření sňatku zůstalo nepozměněno - láska i sex. Proč se tyto dvě hodnoty stávají v manželství rutinou? A je sex po svatbě opravdu už jen pouhopouhá nuda?

Článek

V manželství je zajímavá jedna skutečnost: Od dob, kdy si pár slavnostně řekne ANO, do roka v sexuálním životě začne častěji vyslovovat NE. Jednou z mnoha příčin zdá se fakt, že co se oficiálně spojí, legalizuje, ztrácí punc výjimečnosti a zpestření. Je to jakoby dostupné pořád a stále stejně... Věty typu: „Miláčku, chci tě," vystřídají ty druhé: „Dneska ne, v práci to bylo peklo, jdu spát." Holt doba pokročila tak, že investice do bydlení a touha za dobrým pracovním postem každého žene do práce od nevidím do nevidím, aby se zaplatily všechny účty a hypotéky. Večer okolo osmé se pár zcela vyčerpaný sejde u televize a únavou usne v polovině seriálu. A zítra nanovo.

Ale ač už to v novodobých manželstvích chodí tak nebo onak, jedno je jisté. Na jejich manželský sex působí faktory, které se dají rozdělit na ty, které jsou prospěšné, a ty, co škodí. Rozdělme si je třeba na dobré a špatné:

Špatné

Těhotenství: Někomu bříško nevadí, ale většina žen se strachuje (z neznámých příčin) o zdraví svého potomka nebo na to jednoduše nemají chuť. Špatný zdravotní stav: Řekněme si upřímně, že když je nám mizerně, tak to poslední, na co máme náladu, je milování. Potomek: Mezi přebalováním, kojením nebo brekem se prostor pro intimní chvilky hledá těžko. Vyhasínající láska: Když city ochladnou, ani všemohoucí jim nenavrátí šťávu. A milovat se ve vzteku dost dobře nejde. Vzrůstající věk: Páry, které žijí ve svazku manželském, a je jim od dvaceti do třiceti let, provozují sex tak třikrát do týdne, kdežto dvojice o 10 let starší jenom dvakrát. I když samozřejmě šťasten ten, jehož partner to má obráceně.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Vášeň se nemusí vytratit po svatební nociFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Dobré

Začátky: První rok manželství je zpravidla krásný, což nahrává vášnivému sexu. Odrostlé dítě: Pokud je dítě starší pěti let, již se nemusí vstávat uprostřed noci na kojení atd., takže cesta k milování jeví se snazší. Manželství na druhý pokus: První manželství je pro mnohé jakýmsi výkřikem do neznáma „nanečisto". Ač se neví, proč vlastně, zdá se druhý a každý další sňatek vůči sexu otevřenější a spokojenější. (Takže se rozveďte a skočte do dalšího vztahu, jo?) Antikoncepce: I když se tohle slovo může zdát jako klišé, díky kontrole početí a svobodném rozhodování se mnozí více „odvážou", uvolní a jsou schopni si nevázaněji užít.

Vedle toho hezkého do manželství a vztahů povšechně vstupují problémy, a ty páry, které se k nim dokážou postavit čelem, mají pro sebe pochopení a společně hledají řešení, jsou ve svých svazcích spokojenější a šťastnější. A tedy i v sexu! Bohužel ale v mnoha vztazích zvítězí spíš svalování viny na druhého, hrubost, vulgarita nebo naschvály. Potom je těžké udržet v chodu něco, v čem se člověk dusí. Měl by se zavést nový trestní zákoník s položkami: Naslouchání a Uznání chyby (při porušení pod pokutou, kterou si zvolí sám poškozený.) No, nebyla by pak manželství spokojená?

Reklama

Související témata:

Načítám