Hlavní obsah

Sex ženám ubližuje v práci!

Foto: Thinkstock

Sexismus na pracovišti existujeFoto: Thinkstock

Reklama

Štíhlá postava, dlouhé nohy, bujné poprsí a dokonalá tvář. To ženám zajistí mnohem lepší pracovní pozice než jejich schopnosti a vzdělání. S takto šokujícím zjištěním přišla nejnovější britská studie, která vyzpovídala zhruba tři tisíce žen. Ty se shodly, že sexismus na pracovišti existuje a jít do práce je pro ně každodenní boj.

Článek

Poznámky týkající se vzhledu, délky sukně či velikosti výstřihu. To je jen jeden z problémů, s nimiž se ženy na pracovišti potýkají. V určitých chvílích to může být i legrace, ovšem, když dojde na zvyšování platů či povyšování, ženám úsměv na tváři tuhne.

Podle nejnovějšího britského průzkumu, který zveřejnil deník Daily Mail, se totiž v zaměstnání sexismus objevuje až nebezpečně často a ženám práci výrazně komplikuje.

Každý den musí vyhrát bitvu

Průzkumu se zúčastnily téměř tři tisíce Britek, které se jednoznačně shodly na tom, že pracoviště je pro ně zároveň bojištěm. Musí se doslova porvat nejen o svou pozici, výši svého platu, možnost povýšení, ale také o to, jak se k nim budou mužští kolegové chovat.

Téměř polovina z žen totiž tvrdí, že se od kolegů dočkala nevhodných komentářů na adresu svého vzhledu. Stejné množství žen pociťuje jakýsi neviditelný strop, který je omezuje jen na základě toho, že patří k slabšímu pohlaví. Už jen to, že 46 procent dotázaných žen ve věku od 18 do 55 let uvedlo, že má zkušenosti se sexismem, je dost zarážející.

Šéf může být pupkáč, šéfka ale kráska

Jenže je to ještě horší! Děsivých 78 procent žen přiznalo, že atraktivní vzhled jim k lepšímu platu a významnější funkci pomáhá mnohem více, než jejich schopnosti, zkušenosti a vzdělání. A 60 procent dotázaných si dokonce myslí, že ženy s nadváhou jsou kvůli svým kilům navíc výrazně diskriminovány. Tedy, že na ředitelské židli klidně může sedět plešoun s obřím břichem, ovšem pokud jde o ženu, žádány jsou ideální míry 90–60–90.

Ženy mají jednoznačně pocit, že na pracovišti si s muži rozhodně nejsou rovny. Velká část z nich (60 procent) si myslí, že například v otázce zvyšování platů jsou na tom muži výrazně lépe. A 58 procent dokonce věří tomu, že přišly o své povýšení ve prospěch méně schopných mužských kolegů.

A aby toho nebylo málo, nejen že tvrdě pracují v práci, ale pak je čeká ještě domácnost a rodina. A to všechno způsobí, že na milování není síla ani chuť. Dočtete se o tom v článku Sex? Pracující matky ho nestíhají!.

Foto: Thinkstock

Ideální šéf pro ženu?! ŽenaFoto: Thinkstock

Ideální šéf pro ženu? Žena!

Podle autorky studie, profesorky psychologie Ros Taylorové jsou sexismus a diskriminace žen skutečně velký problém. „Výsledky průzkumu jsou vážně znepokojující. Neustále se všude píše a mluví o tom, jak je jakákoli rozmanitost normální. Veřejnost je tak přesvědčena, že všichni mají rovné šance, ale ukazuje se, že minimálně v této oblasti tomu tak není,“ říká Ros Taylorová.

Hlavním problémem je podle ní fakt, že každý šéf má tendence zaměstnávat a povyšovat lidi, kteří jsou mu podobní. A vzhledem k tomu, že vysoké funkce (ať už v politice, ve státních službách nebo v soukromých firmách) ovládají převážně muži, je jasné, kdo u nich má více šancí. Jednoduše je celkem příjemné mít krásnou a atraktivní sekretářku, ale i kdyby byla sebevíc schopná, svou pravou ruku si z ní většina mužů neudělá. Tomu odpovídá i fakt, že 58 procent respondentek uvedlo, že ideálním šéfem je pro ně žena. Jen ta by jim prý byla schopná poskytnout rovné šance a možnosti.

Řešení? Podle Ros Taylorové existuje! „Stávající systém vážně nefunguje a studie jasně ukázala, že ženy mají na pracovišti mnohem horší podmínky než muži. Vše by ale vyřešily kvóty, které by jasně stanovily, kolika procenty musí být ve vedeních firem ženy zastoupeny,“ vysvětluje Ros Taylor.

Ženy s ní ale nesouhlasí, celých 53 procent z nich uvedlo, že kvótám nevěří. Tato pozitivní diskriminace by možná zajistila dostatečný počet žen v politice a vysokých funkcích, ale nezměnila by přístup mužů k nim. A to je bohužel to, co něžné pohlaví trápí nejvíc!

Zažily jste někdy sexismus? Byly jste diskriminovány svými mužskými kolegy či přímo nadřízeným?

Reklama

Související témata:

Načítám