Hlavní obsah

Jak se sexuálně žije po čtyřicítce?

Foto: Thinkstock

Po čtyřcítce už to není, co bývaloFoto: Thinkstock

Reklama

Méně erotiky, více problémů. Vypadá snad takhle život českého páru okolo čtyřicítky? Přijďte na kloub tomu, proč je kolikrát pivo u fotbalu nebo romantický seriál přednější než milování!

Článek

Život už je takový. Ve třiceti přichází sexuální vrchol jenom proto, aby na prahu čtyřicítky vystřídal sexuální krizi. Čtenářské dopisy jasně popisují, co se vlastně děje: „Jsem vdaná 10 let. Dříve jsme žili aktivním milostným životem, ale dnes, když je manželovi 43, jeho zájem o sex je čím dál menší. Oproti minulým létům se milujeme méně, partner má navíc problémy s předčasnou ejakulací, což se ještě před pár lety zdálo jako nemožné…“

Proč přichází intimní problémy?

Podle sexuoložky Pondělíčkové-Mašlové si muži mezi třicátým šestým a čtyřicátým pátým rokem stěžují na opadnutí zájmu o sex a problémy se ztopořením pyje, ejakulací a dokonce i předčasným výronem semene. Jedná se však o pouhé logické vyústění postupu času, neboť již ve třiceti se mužům zhoršují erekční a ejakulační pochody.

Navíc se předpokládá, že pánové, kteří již oslavili kulatiny se čtyřkou na začátku, více soustřeďují svůj zájem na práci. Čímž zase ubývá času na sport. Následný zhoršující se zdravotní stav na sebevědomí taky moc nepřidá. Sečteno, podtrženo: fyzické i duševní vyčerpání, stres, stereotyp a nezdravý životní styl (kouření, tučná jídla, nedostatek pohybu) a zdravotní obtíže (vysoký krevní tlak například) se podepisují na stavu sexuálního života. Je studený. Nudný. A potřebuje více času pro navození té správné atmosféry. (I v tom fotbalu v televizi je více vzrušení než doma.)

Muže láká druhá míza

Jsou na tom v tomto věku ženy stejně? Dá se říci. Co se týče oné předehry, tak určitě. S přibývajícími léty již najednou nepotřebují ke svému vzrušení a zvlhčení pochvy sekundy, ale minuty. Po čtyřicítce klesá hormonální činnost vaječníků, čímž se dostavuje vyšší váha. A to je pochopitelně příčinou klesajícího sebevědomí. Zatímco žena se spíše uzavře více do sebe a trápí se myšlenkou, že není tak přitažlivá jako dřív, někteří pánové touží chytit „druhý dech“, najdou si mladší milenky , od kterých očekávají neskonalý obdiv jako kompenzaci vlastních selhání, a přitom se pouze jedná o citovou újmu.

Foto: Thinkstock

Naučte se říkat své pocityFoto: Thinkstock

Příčin je tedy hodně a každé z pohlaví k tomu určitě může přidat ještě další a další faktory, se kterými se v běžném životě setkává. Jenže… Jak jim čelit?

  • Pamatujte, že pokud vám vztah neklape, nejste jediná, kdo krizí prochází. A jako každý člověk máte právo na omyly a chyby.
  • Intimní neúspěchy a selhání neřešte výčitkami ani sebelítostí. Prostě se to stává.
  • Partnerovi potýkajícím se se ztopořením údu či dalšími problémy nedávejte najevo své znechucení situací. Uspokojit navzájem se přece můžete i jinak než přímým pohlavním stykem.
  • Neberte sexualitu jako stresující povinnost a maraton za výkonem. Spíš se soustřeďte na to, čeho chcete dosáhnout a co vlastně by vám v rámci milování udělalo radost.
  • Naučte se svému protějšku ukazovat a říkat své pocity. (Např. když nemáte na milování chuť, co je pro vás vzrušující a naopak odpudivé.)
  • Uvědomte si, že problémy byly, jsou a budou. S výzvami je ale třeba se vypořádat, ne je schovávat do skříně a čekat, až se samy vyřeší.

Cesta k sobě? Přes vlastní sebevědomí!

Pokud se vůbec necítíte dobře z toho, že vztah ochladl, nemáte moc zájmu o jeho nastartování, či si myslíte, že veškerá snaha stejně přijde vniceč, protože se sama sobě nelíbíte, máte nízké sexuální sebevědomí. Jeho nedostatek vás nutí zaměřovat se hlavně na fyzické znaky, které na sobě nenávidíte. I když je těžké to změnit, nemožné to není. Chce to jen správné kroky.

Zatočte s krizí!

Když je seriál a fotbal na prvním místě a krize zmítá váš vztah, spočítejte si, kolik času společně s partnerem trávíte a kdy přesně se milujete. Můžete tak zjistit, že všechny činnosti od nákupů po úklid zaujímají ve vašem životě první místo. Zkuste jít dřív „spát", buďte víc k mání. Celkově si vyhraďte čas pouze pro sebe (víkend, nějaký z večerů, kdy dítko spí nebo někdo pohlídá). A propos, nezapomeňte, že televizní program se dá nahrát a zhlédnout později či jindy.

A ještě jeden tip na závěr: Zahrajte si malou hru. Při ležení v posteli na sobě navzájem hledejte atraktivní místa. Řekněte si, co se vám líbí, a jak důležití jste jeden pro druhého. Určitě budete rádi oba ubezpečeni, že pro svého partnera máte svoji cenu.

Říká se, že v dnešní době z lidí dělá monstra honba za prací a vypětí. Jak moc velký vliv mají tyto okolnosti na vaše manželství či vztah? Odráží se neúspěchy na sexuálním životě? Napište nám, jestli nějakou milostnou krizí procházíte!

Reklama

Načítám