Hlavní obsah

Lekce sexštiny vám zamotá hlavu!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

S neznamými sexuálními slovy pomůže slovníkFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šup sem, šup tam a konec. I takhle krátká soulož má svůj název! A jak se nazývá choroba, která způsobuje zakřivení mužského pyje? Kdo ví, co je to priapismus? (Jinak „anakonda" je pouhá skromná přezdívka penisu, nikoliv diagnóza.)

Článek

Provázejí nás denně - činnosti a procesy, které mají svá odborná názvosloví, ale málokdo je v takové podobě používá. V běžném životě je jednodušší říci „souložím", než „provádím koitus". Nehledě na to, jak hloupě to zní... Nicméně základní pojmy by nejspíš měl znát každý. Vezměme ty opravdu nejběžnější.

Afrodiziakum - látka povzbuzující pohlavní aktivitu, touhu nebo výkonnost. Dyspareunie- sexuální porucha, která se projevuje bolestivým pohlavním stykem. Ejakulace - výstřik ejakulátu - semene z mužského pohlavního orgánu. Předčasná ejakulace - stav po erekci (ztopoření), předčasný výron semene neboli neschopnost ejakulaci ovládnout a prodloužit tak pohlavní styk. Ejakulát- hlenovitá tekutina, sekret vytvořená mužskými pohlavními žlázami obsahující spermie Erekce - ztopoření (napřímení) pyje Erektilní dysfunkce - jedna z nejčastějších sexuálních poruch. Po 40. roku života jí trpí zhruba polovina mužů. Jedná se o neschopnost dosáhnutí erekce a udržení jí pro pohlavní styk. Častěji se používá výraz impotence - potíže s erekcí, neplodnost. Falus- mužský pohlavní úd, penis, pyj Koitus- pohlavní styk neboli soulož Koitus brevis - krátká soulož trvající maximálně 3 minuty Libido- touha, žádostivost, chuť se milovat Lubrikace - zvlhčení pohlavních orgánů (nebo pomůcek) nutné pro hladký a nebolestivý styk Orgastická dysfunkce - problémy s vyvrcholením (neschopnost dosáhnout orgasmu nebo jeho oddalování) Penetrace - pronikání Peyronieho choroba - penis vychýlený z úhlu. Dochází k jeho zakřivení. Petting - stimulace erotogenních zón i pohlavních orgánů bez samotného pohlavního styku Priapismus - dlouhodobé ztopoření penisu bolestivého charakteru (trvající několik hodin). Není způsobeno vzrušením. Sexuální averze - nechuť k sexu a mazlení Vaginismus- ženská sexuální porucha spočívající v křečovitém stažení pochvy tak, že není možný pohlavní styk.

I když doufáme, že se nám některé situace a problémy vyhnou viz sexuální averze, vaginismus nebo dyspareunie, je dobré o nich něco vědět. Minimálně to, že existují. Umět problém nebo situaci správně pojmenovat usnadňuje následné dohledávání informací. I když je pravda, že na slovech, chvála bohu, sexuální život nestojí...

Související témata:

Načítám