Hlavní obsah

Moje kuchyně, můj hrad! Na co byste při výběru nové kuchyně rozhodně neměli zapomenout?

Foto: kuchynskastudia.cz

Foto: kuchynskastudia.cz

Ukaž mi svou kuchyň, a já ti řeknu, kdo jsi. Parafrázované rčení není vůbec přehnané. Kuchyně se totiž v posledních letech stala pro většinu lidí středobodem bydlení. Dokonce i ti, kteří nemají vaření jako svého koníčka, si nechávají navrhnout designovou kuchyňskou sestavu tak, aby lahodila jejich vkusu i potřebám. Aby tomu ale tak bylo, je nutné vědět, kdo nám poradí!

Článek

V kuchyňském světě, který nabízí téměř neomezené možnosti, není těžké zabloudit. Kolik lidí, tolik chutí. A kolik lidí, tolik požadavků na vysněnou kuchyni, o které si nikdy neřeknete: „Tak tohle jsme měli udělat jinak!“ Možná jste se už někdy vydali vybírat novou kuchyňskou sestavu a byli jste zaskočeni nepřeberným množstvím materiálů, barev, technologií i očekávání, která by kuchyně měla podle vás splňovat. Kde ovšem najít inspiraci, aby vše ladilo? A kdo vám poradí tak, abyste se na své cestě k dokonalé kuchyni neztratili? Na to jsme se zeptali odborníků z kuchyňských studií značky Gorenje.

Anketa

Na kdy plánujete realizaci nové kuchyně?
Do tří měsíců
12,1 %
Během tří až šesti měsíců
10 %
Za více jak půl roku
28,6 %
Zatím neplánuji
49,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 371 čtenářů.

Žádná kuchyň není stejná

Takové zdánlivé drobnosti, jako je rozmístění skříněk, dřezu, spotřebičů, umístění elektrických zásuvek, odpadu či přívodu vody, mohou život v kuchyni zpříjemnit stejně jako pravý opak. Proto než začnete vybírat novou kuchyň, je dobré mít na paměti tři zásadní skutečnosti:

  1. Prostor, který máme k dispozici.
  2. Finanční možnosti, přičemž často největším oříškem bývá stanovení ceny kuchyně na míru. Výslednou cenu ovlivňuje totiž nejen její velikost, ale i materiál, počet a typ spotřebičů či vnitřní vybavení. Kvalitní dodavatel pro vás vždy připraví cenovou kalkulaci zdarma a nezávazně v rámci každé kuchyně na míru.
  3. Osobu, která bude v kuchyni trávit nejvíce času.

A je to právě člověk, na kterého bychom při výběru kuchyňské sestavy měli myslet na prvním místě. Každý z nás má většinou zcela jasnou nebo alespoň přibližnou představu o tom, jaké úložné prostory bude potřebovat, jaké chce využívat spotřebiče, a hlavně kde je chce mít umístěné. „Ergonomie celého kuchyňského prostoru je totiž nesmírně důležitá a nadefinovat si ji dokáže jenom ten, kdo má s vařením či sestavováním kuchyňských sestav bohaté zkušenosti. Cesta by tak vždy měla ideálně vést k odborníkům, kteří mají z oblasti ergonomie, praktičnosti i designu dlouholeté zkušenosti a kteří staví i na zkušenostech svých zákazníků,“ upřesňuje Kristýna Junková Janatová, kuchyňská návrhářka.

Tip: Nikdy bychom neměli vybírat či zařizovat kuchyň bez účasti člověka, který bude v kuchyni trávit nejvíce času.

Foto: kuchynskastudia.cz

Kuchyně Gorenje: Kuchyně Lucia ve stylu ProvenceFoto: kuchynskastudia.cz

Šest kroků k vysněné kuchyni

  1. Sepište si klady a zápory stávající kuchyně. Jak vám vyhovuje dispozice kuchyně, umístění spotřebičů nebo třeba otevírání skříněk? Co byste změnili, co nechali, co vyhodili a co naopak doplnili?
  2. Zamyslete se nad budoucím rozmístěním. Nejde jen o přemístění dřezu nebo trouby, ale také třeba o nové rozvody vody nebo elektroinstalace.
  3. Nechte se inspirovat. Prohlížejte si katalogy, choďte se dívat do showroomů, hledejte na internetu, nebo si zkuste nějaký online plánovač kuchyní. Někdy stačí i návštěva u známých.
  4. Spočítejte a změřte si své možnosti. Na prvním místě finanční možnosti, ale také materiálové (ne vše se hodí vše). Patří sem i sebekritický odhad vlastních kuchařských schopností.
  5. Domluvte si schůzku s návrhářem kuchyní. Odborník má vycvičené oko, větší zkušenosti a je nezaujatý. Jeho návrhy jsou racionální, sledují praktičnost, účelnost a vhodnost designu. Vidí to, co vy ne, a může váš návrh neskutečně posunout.
  6. Vyberte si spolehlivého dodavatele. Nejlepší je vybrat si někoho, kdo se postará o celou realizaci. Od výroby kuchyně na míru přes nákup spotřebičů až po kompletní montáž na místě určení. Ptejte se na reference. Ptejte se těch, kdo už od téže firmy kuchyni mají.

Plánování kuchyně není optimální navrhovat amatérsky s tužkou v ruce a s měřením „plus minus“, „baj očko“ nebo „ono to nějak dopadne“. Tím nejdůležitějším krokem, který můžete pro dokonalou kuchyň udělat, je najít si dodavatele, který má kuchyňské studio. V tom si pak totiž můžete zcela reálně vyzkoušet různá řešení, prohlédnout si materiály a tvary dvířek či kování, porovnat různé výhody i nevýhody jednotlivých řešení nebo si detailně prohlédnout provedení jednotlivých kuchyňských linek.

Foto: kuchynskastudia.cz

Kuchyně Gorenje: Moderní industriální bílá kuchyně s černými doplňkyFoto: kuchynskastudia.cz

S návrhem pomůže kuchyňské studio, ale…

Abyste měli jistotu, že jste si správně vybrali skutečně kvalitního a dobrého dodavatele, ideálně i s vlastním kuchyňským studiem, zjistěte si, co všechno vám je dodavatel schopný nabídnout. V nabídce by například neměla chybět možnost 3D vizualizace, showroom se vzorky materiálu, z něhož bude kuchyně vyrobena, ale také se vzorníky kování, pojezdů zásuvek, dorazů dvířek kuchyňské linky a dalších technických vymožeností, které usnadňují každodenní práci v kuchyni.

Přesvědčte se, že jednáte s odborníkem, který je schopen pomoci vám nejen s ergonomií prostoru, s designem kuchyňské linky, s výběrem spotřebičů a s jejich umístěním, ale který je schopen zprostředkovat vám také instalační doporučení, jako jsou plány rozvodu vody, elektřiny či odpadů. „Při plánování panuje často mylná představa, že si vystačíte se 3D vizualizací. Je pravda, že vám v mnohém pomůže, ale instalační doporučení vyřešit neumí. Vždy je totiž nutné brát v potaz aktuálně platné normy, které vám připraví jedině zkušený odborník z oboru,“ vysvětluje Kristýna Junková Janatová.

Foto: kuchynskastudia.cz

V nabídce kvalitního dodavatele by například neměla chybět možnost 3D vizualizaceFoto: kuchynskastudia.cz

Tip: Značka Gorenje, která má zastoupení po celé České republice, vás například jen v Praze může pozvat hned do čtyř kuchyňských studií (z celkových deseti) vybavených 28 kuchyňskými linkami v moderním, klasickém, rustikálním i oblíbeném Provence stylu. Zajímavé také je, že v nabídce má neuvěřitelných 350 dekorů dvířek. Stačí jen vyrazit!

Foto: kuchynskastudia.cz

Kuchyně Gorenje: Moderní minimalistická černá kuchyně Ella s ostrůvkemFoto: kuchynskastudia.cz

Kuchyň, ve které se budete cítit dobře

Někomu k vaření stačí základní spotřebiče, jiný si potrpí na technické vychytávky. I zde volte pečlivě! Takový konvektomat je chytré zařízení, ale co s ním budete dělat, když si vaříte akorát čaj a vajíčka? Naopak milovník vychytávek má kuchyni jako kokpit kosmické lodi. Specializovaný odborník v kuchyňském studiu by vám měl vždy vyjít maximálně vstříc, ale také vás takzvaně krotit, pokud máte přehnané požadavky, u nichž je patrné, že je nikdy nevyužijete. Ergonomii kuchyně pak přizpůsobuje třeba i vaší postavě, poradí, kam dát ledničku, aby vám nepřekáželo její otevírání, doporučí umístění trouby a sporáku nebo vyjmenuje prvky, na které jste sami zapomněli – kávovar, sodovkovač nebo kuchyňský robot.

Tip: Kuchyňská studia jsou obvykle napojena na dodavatele, kteří navrženou kuchyňskou linku vyrobí. Je dobré ověřovat si kvalitu a profesionalitu z více dostupných zdrojů, abyste případně nebyli překvapeni špatnou kvalitou nebo vyšší cenou. Není nic jednoduššího než přečíst si recenze ostatních zákazníků.

Foto: kuchynskastudia.cz

Kuchyně Gorenje: Moderní šedá kuchyně s ostrůvkem, americkou lednicí a barevným sezenímFoto: kuchynskastudia.cz

Byl jsem překvapen vstřícností a rychlostí jak montáže, tak návrhu.
P. S., Kuchyňské studio Gorenje Brno
Kdybych se měl znovu rozhodnout, kde si nechám kuchyň vyrobit a nainstalovat, je to Gorenje. Byl to profesionálně luxusní přístup jak návrhářky paní Kačeňákové, která má neskonalou trpělivost poradit a vymyslet kuchyň snů, tak i samotná montáž panem Mourkem byla 100% bez jakýchkoliv překážek. Už dlouho jsem se nesetkal s tak profesionálními lidmi okolo samotného návrhu až po realizaci i celou společností, jako je právě Gorenje. Pokud se neumíte rozhodnout, tak snad má zkušenost vám pomůže ve volbě. Já osobně bych opět volil Gorenje, jelikož v dnešní době najít poctivé lidi je vzácnost. Ještě jednou všem děkuji.
Martin Mikula, Kuchyňské studio Gorenje Praha 2 Vinohradská
Náš příběh a sen o nové kuchyni začal na konci loňského roku. Chodili jsme po různých studiích, až jsme se dostali do jihlavského studia Gorenje a potkali úžasnou návrhářku paní Kateřinu Kabelkovou, která nám pomohla si ten náš sen splnit. Doporučila nám spoustu nápadů a rad. Následovalo zaměření a následná realizace, kde jsme měli tu čest potkat další dva neskutečně šikovné a milé lidi, a to pana Jiřího Stádníka a pana Petra Malého. Vše proběhlo skvěle, bez problémů s obrovskou ochotou, vstřícností a lidskostí, za což moc moc děkujeme. Všem doporučujeme Kuchyně Gorenje, studio Jihlava. Dííííííííky!
Vít Zachariáš, Kuchyňské studio Gorenje Jihlava

Kuchyň není samostatný prostor. Je součástí bytu

Nejčastěji je to právě kuchyň, která je plnohodnotnou součástí obývacího pokoje. Vše by tedy mělo ladit dohromady a vytvářet harmonický i útulný celek. Pokud se rozhodnete pro větší rekonstrukci nebo zařizujete celý byt najednou, je praktické mít takového dodavatele kuchyně, který je schopen kromě kuchyní dodat a doporučit i ostatní vybavení, jako jsou šatní skříně, skříně do obýváku či ložnice nebo police.

Než se začne s výrobou kuchyně, obvykle přijede specialista z dodavatelské firmy zaměřit celý prostor, aby bylo vybavení skutečně na míru. V tomto případě doporučujeme vyžádat si plánek zaměřeného prostoru, podle kterého se bude kuchyně vyrábět. Doma si pak s metrem všechno raději přeměřte včetně všech výklenků, výstupků a dalších záludností, které mohou zkomplikovat montáž na místě. Dohodněte se s dodavatelem, že dokud nebude mít od vás podepsaný zaměřený plán prostoru, nezačne se s výrobou.

Foto: kuchynskastudia.cz

Kuchyně Gorenje: Moderní šedočerná kuchyně do tvaru L s corianovou pracovní deskouFoto: kuchynskastudia.cz

Co můžete na nové kuchyni vylepšit?

  1. Vyměnit spotřebiče. Nové spotřebiče jsou modernější, úspornější, dokážou zkracovat nebo zefektivnit různé způsoby přípravy jídla nebo vám odhalí zcela nové možnosti vaření.
  2. Vyměnit nádobí. To souvisí i s těmi spotřebiči. Pro indukční sporáky potřebujete novou sadu hrnců, příjemnou změnou je i obměna porcelánu. Až budete vyhazovat staré vybavení, zjistíte, kolik zbytečných věcí jste měli postrkaných v zásuvkách a v policích.
  3. Zvětšit pracovní prostor. Možná budete muset přeložit jinam vodu, udělat nový odpad a vysekat nové zásuvky, ale za odměnu budete mít třeba delší pracovní desku. Když pročistíte skříňky, zjistíte, že jich ani tolik nepotřebujete, a vaše kuchyně bude najednou vzdušnější. Nebo si kuchyň naopak dovybavíte dalšími zařízeními, se kterými bude radost vařit.
  4. Vytvořit nový design. Ergonomické skříňky, barevné kombinace, dřevěné pracovní prvky, kamenná deska, to jsou jen příklady zařízení, které vytvoří zcela nový pracovní prostor, v němž se budete cítit dobře a kam se budete těšit.
  5. Naučit se vařit.

Ideální kuchyně je ta, u které si nikdy neřeknete: „Tady jsem to mohla udělat jinak.“

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Proženy.cz.
Související témata:

Načítám